Za antične Grke in Rimljane so bile sestavni del vsakdanje prehrane: tako za revne, ki so bili veseli prgišča svežih ali suhih fig, kot tudi za razvajene bogataše, ki so jih vključevali v najrazličnejše slastne jedi. Fige se odlično obnesejo tako v slanih jedeh kot v sladicah. Znano je, da so jih redno jedli tudi grški atleti za moč in vzdržljivost. Rimljani so figo posvetili bogu uživanja in pregreh Bakhu. Na krščanskih slikah pa si Adam in Eva s figovimi listi zakrivata intimne dele telesa.
Fige seveda vsi dobro poznamo, malokdo pa ve, kako hranljiv in zdrav sadež so. Vsebujejo veliko vitaminov, še posebno A, B in C, ter mineralov (kalcij, kalij, fosfor, železo). V nji najdemo kar 17 različnih aminokislin in antioksidantov.
Sveže fige
Poleg obilice zgoraj naštetih koristnih hranilnih sestavin za telo fige učinkujejo tudi proti vnetjem in urejajo prebavo (so blago odvajalo). Vsebujejo veliko vlaknin, kar je zelo koristno za čiščenje in zdravje črevesja. Pomagajo pri utrujenosti, odpravljajo živčnost ter izboljšujejo razpoloženje in zbranost. Kljub precejšnji vsebnosti sladkorjev pa ugodno vplivajo na uravnavanje krvnega sladkorja. Vsebujejo veliko rastlinskih pigmentov (lutein in betakaroten), zato po raziskavah preprečujejo raka na prostati. Fige znižujejo holesterol, razstrupljajo telo in pomagajo pri čiščenju katarja iz nosu in žrela.
Figov sirup
Če imamo veliko fig, jih porabimo za pripravo tega res okusnega sirupa. Deluje rahlo odvajalno, zato ga damo otrokom (lahko že prav majhnim), če so zaprti. Delovanje je blago, tako da ga lahko brez skrbi uporabimo tudi kot preliv za sladoled, sadne kupe, jogurt, puding, palačinke ali pa za sladkanje čaja, kave ...
Sestavine:
- 2 kg svežih zrelih fig
- 3 skodelice sladkorja
- 1 skodelica vode
- sok in lupinica 3 limon
Fige olupimo, da ostane samo meso, skupaj z vsemi sestavinami jih damo kuhati. Na majhnem ognju jih kuhamo pokrite do dve uri, nato jih zmeljemo in precedimo skozi gosto cedilo, če želimo sirup brez figovih pešk. Ker pa je to precej zamudno opravilo, sama običajno precedim skozi bolj redko cedilo in se ne vznemirjam, če so v sirupu tudi peške.
Suhe fige
Suhe fige so izredno hranljive in zdrave. Najboljše so seveda nežveplane ali neobdelane z raznimi kemikalijami, vendar se take tudi prej pokvarijo oziroma jih napadejo škodljivci. Nekaj suhih fig je odlična malica med obroki ali ko smo na poti, pa še poceni so.
Tudi suhe fige delujejo blago odvajalno, a jih moramo pred uporabo čez noč namočiti v vodi. Če jih namočimo v mleku, pa pomagajo pri kašlju s katarjem.
Spodnji recept je sicer zaradi vsebnosti alkohola le za odrasle, a ga je vredno preizkusiti, če vas muči močan kašelj.
Figovo vino
Sestavine:
- steklenica rdečega vina
- 1–2 pesti suhih, nasekljanih fig
- malce cimeta in klinčkov
- 1 velika žlica medu
Priprava: Vse sestavine razen medu damo v vino in kuhamo 5 minut. Odstavimo in malce ohladimo, nato precedimo in vmešamo med. Pijemo ob glavnih obrokih trikrat na dan po eno šilce.
PREHRANA
Iz fig lahko pripravimo čudovite sladke in slane jedi. Že eno samo odraslo figovo drevo obrodi toliko fig, da jih težko sproti pojemo sveže. Sama vsako leto pripravim figovo marmelado, dodam ji malce ruma ter cimet in klinčke. Odlični so tudi figov sladoled ter razna peciva in narastki s figami. Skorajda ne vem, ali so fige boljše v sladkih ali v slanih jedeh. Z njimi obogatimo na primer solate, fantastične so v kombinaciji s sirom in pršutom ali panceto, popečene … Spodaj sta dva moja najljubša recepta za pripravo fig v slanih jedeh.
Torta s figami in kozjim sirom
Odlična jed, ki jo postrežemo kot predjed ali pa kot samostojen obrok s solato.
Sestavine:
- vlečeno testo (jaz uporabim kar kupljeno polnozrnato)
- 1 kisla smetana
- 1 kozarec mleka
- 2–3 jajca
- 150 g mehkega kozjega sira
- 250 g svežih fig
- šopek timijana
Postopek: Namastimo pekač za torte in zložimo vanj vlečeno testo vsako plast posebej. Preden damo naslednjo plast testa, spodnji list premažimo s stopljenim maslom ali poškropimo z malce olja. V posodi zmešajmo jajca, smetano, mleko, posolimo in popopramo, primešamo skoraj ves timijan. Primešamo še na koščke zdrobljen kozji sir. Zmes zlijemo na pripravljeno testo v pekaču. Fige operemo, odrežimo jim peclje in jih razpolovimo. Položimo jih na zmes v pekaču z notranjo stranjo navzgor. Posujemo jih s timijanom in pecimo v ogreti pečici (180 stopinj Celzija) 45 minut.
Jed postrezimo malce ohlajeno, a še toplo.
Pečen piščanec s figami
Slasten piščanec je zaradi kombinacije s figami prav poseben. Primerna jed za jesensko razvajanje gostov ali jesensko kosilo. Sama rada za ta recept uporabim timijan, vendar lahko meso začinite tudi s kakšno drugo dišavnico – z lovorjem, rožmarinom, žajbljem …
Sestavine:
- 1 cel piščanec
- 1 velika čebula
- 1 kg fig
- sol, poper, olivno olje, timijan
Postopek: Čebulo narežimo na kolobarje in jo položimo na pekač, obložen s papirjem za peko. Piščanca z vseh strani natrimo s soljo, poprom in timijanom, po želji lahko dodamo tudi limonovo lupinico. Nekaj fig zatlačimo v piščanca. Položimo ga na čebulo, kar nam je ostalo fig, jih dajmo zraven. Pecimo približno eno uro. Ko je piščanec zlato zapečen, izključimo pečico in pustimo, da meso počiva še približno 10 minut, nato ga razkosajmo in zrežimo. Fige, čebulo in omako od pečenja zmešamo in postrežemo skupaj z mesom.