Zanimivosti

Poletne skušnjave: Nabodala

J.G., Maja
23. 8. 2017, 09.00
Deli članek:

Ko se razgreje rešetka nad vročim ogljem, je pravi čas, da nanjo položimo nabodalo.

Če ste se mesnih že naveličali, so pred vami trije predlogi za ljubitelje zelenjave in en recept za morske sladokusce.

Majin nasvet

Nabodalo je lahko kovinsko ali leseno, z malce spretnosti pa lahko koščke zelenjave ali mesa nanizate tudi na vejico rožmarina. Tako bo jed še posebej okusna. Če uporabimo lesena nabodala, pa jih ne pozabimo prej pol ure namakati v vodi, da se ne zažgejo.

Z rakci in bučkami

Sestavine za 8 nabodal:

  • 32 kozic z lupino (brez glave)
  • 2 bučki
  • sol, poper
  • 1-2 feferona
  • 1 strok česna
  • 1 šopek peteršilja
  • 80 g slanih arašidov
  • 2 žlici olivnega olja
  • 1 žlička sezamovega olja
  • 1 bio limona

Priprava:

  1. Bučke narežemo na centimeter debele rezine. Sveže ali odmrznjene rakce osušimo.
  2. Na nabodalo nanizamo izmenično rakce in rezine bučk (nabodemo jih prečno). Solimo in popramo.
  3. Feferonoma odstranimo semena in jih sesekljamo. Na drobno sesekljamo tudi olupljen česen in peteršilj. Arašide na grobo sesekljamo.
  4. Peteršilj zmešamo s feferoni, česnom, olivnim in sezamovim oljem, limoninim sokom in nastrgano lupino in arašidi. Solimo, popramo.
  5. Nabodalo pečemo na žaru približno 5 minut na obeh straneh.

Nabodalo z mangom in sirom

Sestavine za 8 nabodal:

  • 1 mango
  • 350 g sira za peko na žaru
  • 16 češnjevih paradižnikov
  • sol, poper
  • 2 žlici olivnega olja
  • 1 šopek mete

Priprava:

  1. Mango olupimo in ga narežemo na 2 cm velike koščke. Tako narežemo tudi sir. Paradižnike umijemo.
  2. Na nabodalo izmenično nanizamo sir, paradižnik in mango. Solimo, popramo. Premažemo z oljem in pečemo na žaru približno 3 minute.
  3. Meto osmukamo in lističe sesekljamo, potem pa potresemo po pečenih nabodalih.

Nabodalo z zelenjavo

Sestavine za 4 osebe:

  • 600 g sira za peko na žaru
  • 2 rumeni bučki
  • 2 rdeči papriki
  • 2 pora
  • 1 vejica timijana
  • 1 vejica rožmarina
  • 2 žlici olivnega olja
  • sol, poper

Priprava:

  1. Sir narežemo na 12 enako velikih koščkov. Bučki in por narežemo na približno enake koščke kot sir. Papriki odstranimo semena in jo narežemo na osminke.
  2. Koščke sira, bučke, por in paprike nanizamo na nabodala.
  3. Timijan in rožmarin osmukamo in sesekljamo. Nabodala namažemo z oljem, solimo in popramo.
  4. Na žaru pečemo od 4 do 6 minut. Pečena nabodala potresemo s sesekljanimi zelišči.

Nabodalo s sladkim krompirjem in papriko

Sestavine za 6 oseb:

  • 6 majhnih sladkih krompirjev (250 g)
  • sol, poper
  • ½ bele redkve
  • 1 rdela paprika
  • 1 rumena paprika
  • 2 rdeči čebuli
  • 1 feferon
  • 6 v olju vloženih posušenih paradižnikov
  • 3 žlice sojine omake
  • 1 žlica olivnega olja
  • 1 žlička posušenega rožmarina
  • 1 žlička posušenega timijana
  • 1 žlička posušenega majarona
  • nekaj vejic peteršilja
  • 1 žlica limoninega soka

Priprava:

  1. Sladki krompir umijemo in ga z lupino vred v slani vodi kuhamo 10 minut. Krompir odcedimo, olupimo, počakamo, da se ohladi, in narežemo na 2 cm dolge palčke.
  2. Redkev umijemo, razpolovimo in narežemo na enako velike kose.
  3. Paprikama odstranimo semena in ju narežemo na večje kose. Čebulo olupimo in narežemo na osmine.
  4. Na nabodalo izmenično nanizamo krompir, redkev, papriko in čebulo.
  5. Za marinado sesekljamo feferon (brez semen) in ga zmešano s sesekljanim posušenim paradižnikom ter ukašimo s sojino omako. Solimo, popramo, zmešamo z oljem, rožmarinom, timijanom in majaronom.
  6. Nabodala namažemo z marinado in na žaru pečemo od 5 do 10 minut. Pečena nabodala potresemo s sesekljanim peteršiljem in limoninim sokom.