Zanimivosti

Paradižnikova solata z lubenico

Zvonka Labernik, Ženska
22. 8. 2017, 15.00
Deli članek:

Na prvi pogled se zdi kombinacija paradižnika in lubenice dokaj nenavadna, ko pa jo enkrat poskusimo, bo zagotovo pogosto na našem poletnem jedilniku.

Sestavine te solate vsebujejo idealno razmerje vseh hranil, predvsem pomembnih vitaminov in mineralov.

Sestavine (za 4 osebe):

  • 200 g razpolovljenega rdečega paradižnika češnjevca,
  • 200 g razpolovljenega rumenega paradižnika češnjevca,
  • 300 g razkoščičene in na kocke narezane lubenice,
  • 100 g na koščke natrgane mocarele,
  • šopek očiščene, oprane in odcejene rukole,
  • 1 na rezine razrezana rdeča čebula,
  • 1 žlica sesekljane sveže bazilike,
  • 1 žlica sesekljane sveže mete,

za solatni preliv:

  • 1 žlica limoninega soka,
  • 3 žlice ekstra deviškega olivnega olja,
  • ½ žličke soli,
  • ¼ žličke zmletega črnega popra,
  • ¼ žličke blago pekoče rdeče paprike v prahu.

Priprava:

  1. V skledo stresemo paradižnik, lubenico, mocarelo, rukolo in čebulo, posujemo jih z baziliko in meto ter premešamo.
  2. Posebej zmešamo sestavine za solatni preliv in ga polijemo po solati. Dobro jo premešamo in za 1 uro postavimo v hladilnik.
  3. Ohlajena solata se dobro poda k mesu, pečenem na žaru, s hrustljavo popečenim kruhom pa jo lahko ponudimo tudi za lahko večerjo.