Dieto je v petdesetih letih prejšnjega stoletja na osebnih izkušnjah zasnoval Nathan Pritikin, ustanovitelj Pritikinovega centra dolgoživosti (Pritikin Longevity Center). Njegov sin, Robert Pritikin, je o dietnem programu napisal več knjig, in čeprav je skozi desetletja popularnost diete nihala, Pritikinov center ves čas uspešno posluje in ohranja ugled zaradi svojih storitev in raziskav.
Kako deluje?
Dietni program, ki je trenutno promoviran kot življenjski načrt za zdravo življenje ter zagovarja zdravo prehrano, telesno vadbo in obvladovanje stresa, je bil prvotno zasnovan za preventivo in zdravljenje srčnih bolezni. Dieta zagovarja zelo majhen vnos maščob, uživanje veliko vlaknin in dnevno telesno vadbo, priljubljena pa je postala zaradi naglega izgubljanja telesne teže, ki je posledica spremembe načina življenja.
Celotna količina zaužitih kalorij je sestavljena iz 10 odstotkov maščob, 10 do 15 odstotkov beljakovin in 75 do 80 odstotkov ogljikovih hidratov. Dnevno morate zaužiti vsaj 35 gramov beljakovin, manj kot 100 gramov holesterola in 600 mg soli.
Pri dieti uporabljajte sezname živil z oznakami »uživaj, uživaj v majhnih količinah, ne uživaj«. Načrt za hitro hujšanje ženskam priporoča dnevni vnos 1000 kalorij, moškim pa 1200 kalorij.
Prednosti in slabosti
Ta holistični pristop k hujšanju poudarja uživanje sadja, zelenjave in polnovrednih jedi, ki ustrezajo tudi vegetarijancem. Omejujoča dieta z majhnim deležem maščob in velikim deležem vlaknin bo od vas zahtevala načrtovanje obrokov, kar je lahko zamudno. Problem je lahko pomanjkanje kalcija, saj ga je pri takšni dieti težko zaužiti v zadostni količini.
Ali je dieta primerna za vas?
Primerna je za ljudi, ki jih zanima holističen pristop h krepitvi zdravja srca in hkratnemu hujšanju. Ljudje z zdravstvenimi težavami se morajo pred začetkom diete posvetovati s svojim zdravnikom.
Razpoložljivost živil
Priporočena živila lahko kupite v vsaki trgovini, predvsem pa na tržnici. Pozorno preverite sestavine živil.
Priboljški
Izbirajte med jogurtom s svežim sadjem, bananinim sladoledom, skutno torto, jabolčno torto z datlji, koruznim čipsom in sadnim sirupom.
Prepovedana živila pa so živalske maščobe, hidrogenirana olja, mastno meso, kokos, polnomastni mlečni izdelki, sol, jajčni rumenjaki, pijače s kofeinom.
Primer jedilnika
Sobota:
Zajtrk: trije polnozrnati krekerji, 100 g borovnic, kozarec posnetega mleka
Prigrizek 1: 50 g rezin zelene paprike
Kosilo: glavnata solata s 15 g kuhanega puranjega mesa, grenivka, zelena salsa z limeto, pečen koruzni čips, 100 g manga
Večerja: 200 g polnozrnatih testenin, 80 g kozic in češnjevega paradižnika, 100 g špinačne solate, 100 g grozdja
Prigrizek 2: 55 g polnozrnatih prest, steblo zelene
Nedelja:
Zajtrk: 200 g kuhane ovsene kaše, dve žlici rozin, kozarec posnetega mleka
Prigrizek 1: 240 ml soka iz zelene in zelenjave
Kosilo: 240 ml manj mastne mediteranske juhe z lečo, 10 polnozrnatih krekerjev, 225 ml ananasovega soka
Večerja: en pečen krompir, 100 g na žaru pečenih jakobovih pokrovač, 100 g rdeče pese, 180 g stročjega fižola, čajna žlička repičnega olja, mangov džus oziroma smuti
Prigrizek 2: 280 ml pomarančnega soka, riževi kolački z okusom cimeta
Ponedeljek:
Zajtrk: pol polnozrnate štručke, pol kantalupske melone, 110 g nemastnega svežega sira
Prigrizek 1: 120 ml zelenjavnega soka z manj soli
Kosilo: kos polnozrnatega kruha, 100 g solate z nemastnim solatnim prelivom, 110 g nepasirane skute, hruška
Večerja: 100 g polnozrnatih testenin, 75 ml omake marinara, 100 g piščančjega mesa, sok iz breskev, pomaranč in mineralne vode (120 ml soka)
Prigrizek 2: dva kolačka iz polnozrnatega riža, 100 g češnjevega paradižnika
Torek:
Zajtrk: trije polnozrnati krekerji, pol banane, kozarec posnetega mleka
Prigrizek 1: en korenček
Kosilo: kos polnozrnatega kruha, 40 g pečenega fižola, 110 g na pari kuhane zelenjave, jabolko
Večerja: 100 g na žaru pečene ribe, en pečen krompir, dve čajni žlički olivnega olja, 110 g nepasirane skute, 175 g brokolija
Prigrizek 2: 75 g pokovke, 50 g korenja in poljubne zelenjave, žlica nemastnega skutnega preliva
Sreda:
Zajtrk: 100 g kuhane ovsene kaše, dve žlici rozin, kozarec posnetega mleka
Prigrizek 1: 110 g rezin pomaranče
Kosilo: pol čabate, 200 g špinače, dve žlici mandljev, 300 g jagod, dve žlici nemastnega solatnega preliva, 100 g rezin rdeče paprike
Večerja: pol čabate, 100 g pečenega piščanca, 80 ml salse, 110 g sadne solate, 110 g manj mastnega jogurta
Prigrizek 2: en pečen krompir, 100 g narezanega brokolija
Četrtek:
Zajtrk: pol polnozrnate štručke, dve žlici rozin, 110 g nemastnega svežega sira
Prigrizek 1: kozarec paradižnikovega soka z manj soli
Kosilo: 240 ml nemastne zelenjavne juhe
Večerja: en pečen krompir, 200 g mešane zelenjavne solate, 100 g na žaru pečenega lososa, smuti iz ene breskve in kozarca posnetega mleka
Prigrizek 2: 75 g pokovke, 100 g rezin rdeče paprike
Petek:
Zajtrk: 55 g polnozrnatih žitnih kosmičev, pol banane, kozarec posnetega mleka
Prigrizek 1: kozarec paradižnikovega soka z manj soli
Kosilo: ena majhna čabata, 200 g mediteranske zelenjave, 120 ml manj mastne omake marinara, 200 g zelene solate, 220 g medene melone
Večerja: 110 g rjavega riža, 175 g brokolija in cvetače, 100 g pečenega morskega lista, jabolčni obročki s cimetom
Prigrizek 2: kolaček iz rjavega riža, korenček