Ime Mina Lavtižar večina ljudi povezuje z našim smučarskim skakalcem Petrom Prevcem, saj je 25-letna Radovljičanka že nekaj let njegovo dekle. Mina je mlada ženska številnih talentov in interesov - med drugim rada kuha in peče izvrstne sladice. Nad njenimi »cukri« (fotografije svojih slaščic namreč objavlja tudi na Facebooku pod imenom Minin cukr) pa so se očitno navdušili tudi pri Založbi Kmečki glas, pod okriljem katere je konec marca izšla njena knjiga sladkih receptov Minini cukri.
Kuhinja, njen najljubši prostor
Mina je že kot otrok veliko časa preživela v kuhinji in opazovala mamo pri delu. Ima celo fotografijo, na kateri je stara tri leta, na njej pa skupaj z mamico pečeta vsaka svojo potico.
Vrtenje kuhalnice ji ni tuje, še več, Mina pravi, da zelo rada kuha. »Najraje pripravim meso - biftek je moja najljubša jed. Sicer pa rada pripravljam zrezke in juhe, še posebej zelenjavne. Obvezna sestavina zanje je zelenjava z mojega vrtička, ki je vsako leto večji. Na njem so obvezno solata, por, cvetača, korenje, zelje, tudi brokoli sem že imela, vendar mi ni uspel.« S Petrom imata podoben okus, pravi, tako da se naš športnik nikoli ne pritožuje in vedno pojé vse, kar mu njegova izbranka skuha. Priznava, da ne mara predelane hrane, v slast pa ji ne grejo niti preveč sladke stvari - pa naj bodo to sladice ali priloge, kot je na primer čežana.
Ljubiteljska slaščičarka
Tisti, ki jo poznajo, vedo, da že od nekdaj zelo rada peče slaščice vseh vrst. In čeprav ni šolana slaščičarka, ji to izvrstno uspeva. Mina pravi, da se iz otroštva sicer ne spomni veliko, ve pa, da ni nikoli razmišljala o tem, da bi kdaj postala slaščičarka po poklicu. »Spomnim se, da sem si želela postati organizatorka dogodkov, osebna trenerka, hotela pa sem imeti tudi svoj manjši hotel.«
Zato pa se ji misli o tem, da bi razširila svoj hobi v poklicno dejavnost, toliko bolj porajajo zdaj. »Razmišljala sem že o tem, da bi imela svojo malo kavarno ali slaščičarno in obenem ponujala tudi prenočišča. Vendar to ne bi smelo postati masovno, da bi res lahko uživala v tem, kar počnem,« je odločena.
Slaščice z vseh vetrov
Svoje cukre, kot jih imenuje, je Mina najprej pekla zase, za družino in prijatelje, včasih jih podari znancem tudi kot darilo. Zdaj pa so njene sladke mojstrovine na voljo vsem sladkosnedom - v obliki preprostih receptov seveda (nekoliko zahtevnejša sta morda dva ali trije), ki jih je Mina zbrala v knjigi z naslovom Minini cukri. V njej boste našli recepte za torte, peciva, pite, rulade, narastke, piškote, tudi napitke, razdeljeni pa so po sezonah oziroma glede na sestavine, ki so na voljo v določenem letnem času.
Ideje za svoje recepte je dobila spotoma, kadar se je pojavila želja po sladkem ali kadar je želela pripraviti sladico iz sestavin, ki jih je imela v hladilniku. Navdih za nekatere recepte pa je simpatična Gorenjka črpala tudi na svojih potovanjih po svetu. »Na primer za cimetove preste sem našla navdih v Los Angelesu, kjer sva bila s Petrom na hokejski tekmi. Recept za kokosove kvadratke sem dobila pri znancih, ki živijo v Rimu. Recept za pitvanjsko torto, praznično pecivo, v katerem prevladujejo oreščki in citrusi, izhaja iz vasi Pitve na otoku Hvaru. Iz Hrvaške prav tako izhajata recepta za polnjeno pletenico in rožičevo pecivo,« nam zaupa.
Navdušena športnica, ki se rekreativno ukvarja s tekom, plavanjem, kolesarjenjem, dela pa tudi vaje z lastno težo, se nikoli ne obremenjuje z zaužitimi kalorijami. Meni namreč, da je pri tem ključna zmernost. »Športam pa zato, da se bolje počutim,« še dodaja.
Cimetove preste
Sestavine za 10 do 12 prest za testo:
- 1 zavitek (42 g) kvasa
- 3 dl tople vode
- 1 jedilna žlica sladkorja
- 650 g moke
- 60 g stopljenega masla
- 1 zmerna čajna žlička soli
- 1,5 l vode
- ščep sode
- Sestavine za premaz:
- 1 beljak
- 1 jedilna žlica vode
Za povaljanje:
- približno 80 g masla
- 20 g cimeta
- 300 g sladkorja
Priprava:
- Kvas v posodici zmešamo s toplo vodo in žlico sladkorja ter pustimo, da vzhaja.
- Moko presejemo v skledo, na sredini naredimo luknjo in jo po robu posujemo s soljo ter prilijemo maslo. V sredino vlijemo vzhajan kvas in zamesimo testo. Ko je to lepo gladko in prožno, ga pustimo, da vzhaja pol ure. Nato ga ponovno pregnetemo in potem spet pustimo vzhajati pol ure.
- Vodo nalijemo v lonec, dodamo sodo in kuhamo/grejemo do vretja. Beljak za premaz zmešamo z vodo.
- Vzhajano testo razdelimo na 10 do 12 kep, jih z rokami razvaljamo v kače in oblikujemo v preste ter jih za 30 sekund namočimo v vrelo vodo s sodo. Nato jih z luknjasto zajemalko poberemo iz vode in razporedimo po pekaču - ne preveč skupaj, ker med peko narastejo. Pred pečenjem preste še premažemo z beljakom z vodo. Pečemo jih pri 230 °C približno 13 minut.
- V plitvi skledi zmešamo sladkor in cimet za posip. Pečene preste še vroče premažemo z maslom in povaljamo v sladkorno- cimetovi mešanici.
Nasvet: Preste so najboljše še tople.
Jagodna sladica s kokosom
Sestavine za 4 osebe za belo kremo:
- 10 jedilnih žlic kokosove moke
- 8 jedilnih žlic kokosovega čipsa
- 6 jedilnih žlic kisle smetane
- 5 jedilnih žlic rikote
- 3-4 jedilne žlice sladkorja
Za jagodni pire:
- 450 g jagod
- sladkor (po potrebi)
Za dekoracijo:
- lističi sveže mete
- kokosov čips
Priprava:
Kokosovo moko in čips zmešamo s kislo smetano, rikoto ter sladkorjem. Pustimo počivati vsaj pol ure. Jagode zmiksamo v gladek pire in ga po potrebi V kozarčke enakomerno razdelimo kokosovo kremo, nato pa jo prekrijemo z jagodnim pirejem. Sladico okrasimo s kokosovim čipsom in svežo meto.
Pinca
Sestavine za 4 hlebčke:
- 1 kg gladke moke
- 230 g sladkorja v prahu
- 6 jajc
- 4 rumenjaki
- 1 zavitek (42 g) svežega kvasa
- 1 dl mlačnega polnomastnega mleka
- 250 g zmehčanega masla
- 1 ravna čajna žlička soli
- 1 jedilna žlica ruma
Za premaz in posip:
- 1 razžvrkljano jajce
- dekorativni sladkor ali nekaj grobo
- zdrobljenih sladkornih kock
Priprava:
- Mleko nalijemo v skledico in vanjo nadrobimo kvas. Dodamo zvrhano jedilno žlico sladkorja in dobro premešamo. Kvas pokrijemo in damo na toplo, da vzhaja.
- Polovico moke stresemo v skledo. Dodamo tri jajca, prilijemo vzhajan kvas in ugnetemo testo, ki naj nato pokrito počiva na toplem dve uri.
- Vzhajanemu testu dodamo preostalo moko, jajca, sladkor, rumenjake, maslo, sol in rum ter ponovno dobro zgnetemo. Testo pustimo, da počiva čez noč na sobni temperaturi.
- Vzhajano testo naslednji dan pregnetemo in ga razdelimo na štiri enake dele, iz katerih oblikujemo hlebčke. Vsak hlebček zarežemo po tretjinah in jih pustimo na toplem vzhajati 15 minut. Nato jih premažemo z razžvrkljanim jajcem in posujemo z dekorativnim sladkorjem. Pečemo pri 180 °C od 35 do 40 minut.