Rdeča pesa zaradi visoke vsebnosti hranilnih snovi, zlasti antioksidativnih pigmentov betalainov, pomaga ohranjati vitalnost srca in ožilja. V ljudski medicini velja za sredstvo za zniževanje telesne temperature. Zagotovo ste že slišali, da je rdeča pesa dobra za kri. To je tudi podprto z izsledki znanstvenih raziskav. Rdeča pesa namreč vsebuje visoke koncentracije železa, kalija in folne kisline, znane kot vitamin B9. Železo je pomembno za nastanek rdečih krvnih celic, ki oskrbujejo telo s kisikom. Kalij pomaga pri uravnavanju krvnega pritiska in utripa, folna kislina pa pri preprečevanju slabokrvnosti. Vsebuje tudi pigmente betalaine, ki so odgovorni za rdečo barvo ter so močni antioksidanti. Zaradi tega rdeča pesa spada med deset vrst zelenjave z največjim antioksidativnim učinkom.
Vsestransko uporabna
V kulinariki je rdeča pesa vsestransko uporabna: lahko se uporablja tako za solate, priloge k mrzlim ploščam kot tudi za toplo prilogo, začinjeno s čebulo, soljo, kisom in žlico rdečega vina k mesnim jedem. Sveži sok rdeče pese je eliksir zdravja. Vendar pozor: če ga prehitro spijete preveč, lahko zaradi močnega čistilnega delovanja (deluje predvsem na jetra) povzroči drisko, bruhanje in celo glavobol! Zato ga raje zmešajte (v enakem razmerju) s svežim jabolčnim ali korenčkovim sokom ter za razstrupljanje telesa, dobro prebavo in dejavnejše žleze vsako jutro na tešče spijte kozarec te mešanice. Začimbe, ki jih najpogosteje uporabljamo za rdečo peso, so hren, koriander, ingver, kumina, nageljnove žbice, limonov sok, koper in peteršilj. Domovini rdeče pese sta Sredozemlje in Azija, danes pa je največ pridelajo predvsem v deželah z zmernim podnebjem.