Zanimivosti

Spoznajte prednosti presnega prehranjevanja

Tina Osterman, Bodi Zdrava
4. 5. 2017, 09.00
Posodobljeno: 17. 11. 2024, 21.04
Deli članek:

Dieta s presno hrano temelji na prepričanju, da bi se ljudje morali prehranjevati izključno z naravno in surovo hrano.

K presni prehrani pa se lahko zatečemo tudi med dieto ali spomladanskim razstrupljanjem. Zagovorniki presne prehrane trdijo, da so encimi v nekuhani hrani glavni nosilci življenja in da jih s kuhanjem pogosto uničimo.

Presna hrana se v strogem pomenu nanaša na surovo, nepredelano in toplotno neobdelano hrano. To je hrana, ki je bogata z vitamini, minerali, encimi, antioksidanti, vlakninami in maščobnimi kislinami omega-3. Presna hrana ne vključuje bele moke, glutena in prečiščenega sladkorja. Iz prehrane pa so izločena tudi predelana živila, kot so kruh, kosmiči, mlečni in mesni izdelki. Dovoljena hrana vsebuje sveže, organsko pridelano sadje in zelenjavo, semena, oreščke, gobe, morske rastline, kalčke in svežo zelenjavo. Za presnojedca pa velja tisti posameznik, ki ima na svojem jedilniku vsaj 75 odstotkov takšne hrane.

Zakaj presno prehranjevanje?

Presna prehrana ima pozitiven vpliv na našo presnovo in na oblikovanje našega telesa! Encimi so življenjska sila v hrani, ki pa jih s kuhanjem pogosto nevtraliziramo in uničimo. Sodelujejo tudi pri prebavi in absorpciji živil, z njimi pa telesu ni treba uporabljati svojih encimov za prebavo in normalno delovanje. Z uživanjem kuhane hrane naše telo torej potroši veliko več energije, da pridela potrebno količino encimov za prebavo. Kuhana hrana se prebavlja dlje časa, prav tako pa bolj onesnažuje naš prebavni trakt in srčno-žilni sistem. Prehranjevanje s kuhano hrano in postopno pomanjkanje encimov v telesu lahko pripeljeta do težav s prebavo, pomanjkanja pomembnih hranil, staranja in povečanja telesne teže. Zato se v zadnjem času vse več ljudi zateka k presnemu prehranjevanju, ki med drugim obljublja tudi ozdravitev številnih kroničnih in srčno-žilnih bolezni.

Pri presnem prehranjevanju pa moramo biti vseeno pozorni. Kuhanje hrane v večini primerov zmanjšuje hranilne vrednosti živil in uničuje vitamine, vendar pa to ne velja za vsa živila. Pri nekaterih, kot je na primer paradižnik, se hranilna vrednost pri kuhanju pravzaprav poveča. Zato je priporočljivo, da vnaprej vemo, katera živila so primerna za kuhanje in katera ne. Sladkor in škrob se na primer pri kuhanju spremenita v kemijsko reakcijo, ki močno škoduje zdravju in vitki liniji. Segrevanje maščob in olja pa ima lahko tudi hude posledice za zdravje, predvsem za srčno-žilne bolnike.

Jedilnik presnojedca

Na jedilniku presnojedca najdemo številna živila, in sicer stročnice, kot sta mlad grah in čičerka, suho sadje, sveže sadje in zelenjavo, sveže iztisnjene sadne in zelenjavne sokove, kaljena žita, kokosovo mleko, oreščke, alge, semena, presne čokoladice itd. Edina toplotna obdelava živil, ki je dovoljena, je sušenje, vendar pa se zrak ne sme segreti na več kot 47 stopinj Celzija. Pozorni pa morate biti seveda na živila, ki so surova lahko škodljiva oziroma nezdrava za vaše telo, kot so na primer surova jajca. Presni način prehranjevanja zahteva ogromno organizacije, znanja in odrekanja, zato se številni presno prehranjujejo le slabo polovico svojega časa ali le za konec tedna. S takšnimi presnimi posti ohranjajo zdravo telesno težo, preprečujejo prehlade in manjše zdravstvene nevšečnosti, kot sta na primer napihnjenost in zaprtje. S presno prehrano prečistijo telo, hkrati pa si oblikujejo postavo in ohranijo visoko raven energije.

Prehod na presnojedstvo zahteva čas

Presni način prehranjevanja ni primeren za daljše obdobje, prav tako ni primeren za vsakogar. Kot trdijo strokovnjaki, je tak način prehranjevanja najprimernejši za posameznike, ki živijo v toplejšem podnebju, ali v toplejšem letnem času. Presni način prehranjevanja tudi ni primeren za nosečnice, športnike in vse tiste, ki želijo pridobiti mišično maso. Četudi je presno prehranjevanje zdravo, zagotavlja vitalnost in vnos raznovrstnih hranil, v splošnem vsebuje premalo beljakovin, cinka, kalija, železa, maščobnih kislin omega-3 in vitamina B12. Prav zato se večina ljudi za presnojedstvo odloči kot za način razstrupljanja za krajši čas, številni posamezniki pa si ga izberejo kot način življenja. Prehod na presnojedstvo pa vseeno zahteva čas, potrpljenje in premišljeno organiziranost.

Presna dieta in prehrana sta zagotovo učinkovit in blagodejen način, s katerim lahko prečistite telo, izgubite odvečne kilograme in zvišate raven energije. Med uvajanjem sprememb oziroma ko se bo vaše telo čistilo strupov, boste sprva opazili tudi nekatere stranske učinke, kot so rahel glavobol, vrtoglavica, utrujenost in razdražljivost. Med razstrupljanjem si zato vzemite dovolj časa za počitek, izogibajte se pretiranim telesnim naporom in se ne lotevajte zahtevnih novih projektov.

Katere so glavne prednosti presnega prehranjevanja?

Prednosti presnega prehranjevanja so zagotovo višja raven energije, bolj sijoča koža z manj gubami, ureditev prebave in zmanjšanje teže, preventivno pa tudi skrb za zdravje. Presna prehrana je učinkovita kot dieta ali občasni post, saj boste z njo izgubili odvečne kilograme in maščobo, pri tem pa ohranili visoko raven energije. Zagovorniki presnojedstva trdijo, da surova hrana izboljšuje imunski sistem in telesno odpornost ter je zato pomemben dejavnik pri preprečevanju kroničnih obolenj. Presna prehrana je primerna tudi za vse posameznike, ki imajo kakršne koli težave s kožo. Organizem se pri presnem prehranjevanju namreč aktivneje očisti, zato bo tudi koža s presnim jedilnikom postala lepša in bolj sijoča.

Estrada