Sestavine za polento:
- 100 g naribanega parmezana
- sol
- 300 g zdroba za polento
- 100 g sladke smetane;
za špinačo:
- 500 g špinačnih listov
- 200 g mladih listov koprive
- 1 velika čebula
- 1 strok česna
- 2 žlici olja
- sol
- poper
- 1 žlička medu
- šopek peteršilja
- 1 žlica pinjol (ali sončničnih semen).
Priprava:
Najprej skuhamo polento. Pristavimo 1,25 litra osoljene vode. Ko zavre, vsipamo vanjo zdrob in mešamo, da se ne naredijo grudice. Na šibkem ognju kuhamo polento tri minute, vmes jo nekajkrat premešamo. Odstavimo in zamešamo v polento smetano in nariban parmezan. Primeren model obložimo z mokro in ožeto krpo. Na krpo preložimo kuhano polento, jo poravnamo in zavijemo v krpo, da se ne izsuši. Špinačo in koprive očistimo stebel. Operemo, odcedimo in na grobo sesekljamo. Olupimo čebulo in česen, oboje na drobno sesekljamo. V kozici segrejemo olje in na šibkem ognju počasi pražimo čebulo in česen, da posteklenita. Dodamo špinačo in koprive. V pokriti kozici dušimo na zmernem ognju pet minut, po potrebi prilijemo dve žlici vode. Solimo, popramo in primešamo tudi žličko medu. V teflonski ponvi brez maščobe prepražimo pinjole, da zlato porjavijo. Sesekljamo peteršilj. Špinačo in koprive potresemo s pinjolami in peteršiljem. Polento preložimo na desko, narežemo jo na rezine in ponudimo s špinačo in koprivami.