Zanimivosti

Oglarski špageti

Alan Kavčič, Avenija
27. 3. 2017, 09.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Po receptu Antonija Carluccioja

Spaghetti alla carbonara ali po slovensko špageti po oglarsko so zelo znana jed, a kot pri številnih zelo znanih rečeh je mnogi ne znajo pripraviti. V omako dodajajo mleko ali smetano in dovolijo, da so med testeninami pražena jajca.

Če boste kuhali po tem receptu, ki so ga iz pokrajine Lazio v Umbrijo prinesli rudarji (carbonari), ki so prodajali premog, boste pripravili izvirno različico.

Sestavine (za 2 porciji)

  • 220 g špagetov (še bolj spagettonov, ki so nekoliko
  • debelejši)
  • 25 g slanine guanciale (ki je narejena iz prašičje ličnice)
  • ali pancete, narezane na večje kocke
  • 2 žlici olivnega olja
  • 2 jajci
  • 1 rumenjak
  • 50 g parmezana, sveže naribanega
  • sveže mlet črni poper

Priprava

Testenine v velikem loncu vrele osoljene vode skuhajte al dente. Na liter vode dodajte približno 10 gramov soli in nobenega olja. Segrejte olje in na njem hrustljavo prepražite slanino. Jajca rahlo razžvrkljajte v večji skledi s sirom in dobro mero popra. Ko so testenine kuhane, jih odcedite in dodajte v kozico s prepraženo slanino. Dobro premešajte, da bo maščoba oblila vse. Odstavite s štedilnika in pustite, da se rahlo ohladi. Potem dodajte mešanico jajc in sira. Premešajte s testeninami in takoj ponudite.

Zanimivosti

cistilnica-novak04
Zanimivosti

Oblačilom in preprogam se splača privoščiti pravo nego

Klic dobrote 2023_Bernarda Žarn in Jure Sešek
Klic dobrote 2024

Dobrodelni koncert za pomoč družinam v stiski

leteči tigri
Claire Lee Chennault

Leteči tigri so rešili Kitajsko

_DSC5241
Zanimivosti

Huawei predstavil nove pametne ure in pojasnil pomen zabeleženih podatkov

20241028_100059_100551
Zanimivosti

Kaj je tako posebnega pri Huawei napravah, da Ciril Komotar ne more brez njih?

gus
3400 kilometrov v napačno smer

Kraljevi pingvin Gus močno zataval s svoje domovine na Antarktiki