Spaghetti alla carbonara ali po slovensko špageti po oglarsko so zelo znana jed, a kot pri številnih zelo znanih rečeh je mnogi ne znajo pripraviti. V omako dodajajo mleko ali smetano in dovolijo, da so med testeninami pražena jajca.
Če boste kuhali po tem receptu, ki so ga iz pokrajine Lazio v Umbrijo prinesli rudarji (carbonari), ki so prodajali premog, boste pripravili izvirno različico.
Sestavine (za 2 porciji)
- 220 g špagetov (še bolj spagettonov, ki so nekoliko
- debelejši)
- 25 g slanine guanciale (ki je narejena iz prašičje ličnice)
- ali pancete, narezane na večje kocke
- 2 žlici olivnega olja
- 2 jajci
- 1 rumenjak
- 50 g parmezana, sveže naribanega
- sveže mlet črni poper
Priprava
Testenine v velikem loncu vrele osoljene vode skuhajte al dente. Na liter vode dodajte približno 10 gramov soli in nobenega olja. Segrejte olje in na njem hrustljavo prepražite slanino. Jajca rahlo razžvrkljajte v večji skledi s sirom in dobro mero popra. Ko so testenine kuhane, jih odcedite in dodajte v kozico s prepraženo slanino. Dobro premešajte, da bo maščoba oblila vse. Odstavite s štedilnika in pustite, da se rahlo ohladi. Potem dodajte mešanico jajc in sira. Premešajte s testeninami in takoj ponudite.