Zanimivosti

Sklenimo premirje s hrano

Marijana Mandič, Maja
17. 2. 2017, 09.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Vsem, ki sovražijo preštevanje kalorij in kuhanje po receptih, prinašamo odlično novico: hujšati je možno zgolj s pozitivnim pristopom do prehrane.

Gre za proces učenja, kako jesti, kadar smo lačni, in za upoštevanje močnega hrepenenja po hrani, kadar smo lačni le za vzorec. Takrat se zamislimo, zakaj želimo jesti, in namesto da bi odprli hladilnik, si nataknemo superge ter se podamo na krajši sprehod.

Navodila za intuitivno prehranjevanje sta sestavili svetovno znani dietetičarki Evelyn Tribole in Elyse Resch, in sicer na podlagi svojih izkušenj pri pomoči ljudem, da ustvarijo zdrav odnos do hrane, telesa in duha. Druga izdaja istoimenske knjige, Intuitivno prehranjevanje, vseskozi zatrjuje, da gre za revolucionaren pristop, ki deluje, še posebno na daljši rok. Takšnega odnosa do hrane se je pravzaprav najbolje držati vse življenje.

Kako deluje?

Program temelji na trditvi, da dietno prehranjevanje naredi več škode kot koristi. Avtorici menita, da diete vodijo v občutek prikrajšanosti, obsedenost s hrano, močno hrepenenje po hrani, prenajedanje in motnje hranjenja. Vsega tega se bomo v hipu odvadili s pomočjo desetih načel, s katerimi sklenemo premirje s hrano; soočimo se z negativnimi notranjimi glasovi, razumemo in spoznamo lakoto ter zadovoljstvo, spopademo se s čustvenimi vprašanji, ki jih povezujemo s hrano, spoštujemo svoje telo, postanemo telesno aktivni ter v svoje življenje vključimo zdravo prehrano in zdravje. Glavni cilj tega programa pa je doseči sproščenost pri uživanju hrane in predvsem ukinitev dietnega načina razmišljanja. Z gibanjem, ki nas zabava, in s pravilnimi intuitivnimi izbirami se hujšanje sproži samo po sebi.

Prednosti in slabosti

Pridobili bomo nova znanja, saj se je treba naučiti, kako prisluhniti svojemu telesu, kdaj nam telo sporoča lakoto in kako s spoznavanjem živil izbirati zdravo hrano. Program dovoljuje fleksibilnost pri izbiri prigrizkov in živil.

Slabost tega principa pa tiči v tem, da se bo ljudem, ki so dolgo časa razmišljali na dietni način, takšen proces zdel predolg. Nekateri bi potrebovali strokovno svetovanje glede svojih čustev in z njimi povezanega odnosa do hrane.

Ali je dieta primerna za vas?

Dieta v prvi vrsti pritegne ljudi, ki so se neuspešno mučili s kalorijami in odvečnimi kilogrami ter morajo razviti pozitiven odnos do hrane in svojega telesa. Ker program poudarja razvijanje zdravega razmerja med čustvi in hrano, je primeren za vsakogar, razen za tiste, ki se morajo zaradi zdravstvenih težav držati posebne diete.

Kaj pa spremembe življenjskega sloga?

Knjiga poudarja pomen telesne aktivnosti, saj nam dvigne raven energije in izboljša razpoloženje. Gibanje je gotovo nujna sestavina celovite skrbi zase, trajnega uspeha namreč ne moremo doseči, če se posvečamo zgolj idejam o hujšanju.

Kaj je vredno upoštevati?

Utišajte negativne glasove, ali drugače, pazite se prehranske policije, prehranskega pridigarja in dietnega upornika. Prehranska policija dlakocepsko preverja vsak vaš grižljaj in spodbuja vaš boj s hrano. Prehranski pridigar nezavedno, toda avtoritativno vsiljuje načela dietnega hujšanja. Dietni upornik pa kriči in se upira obema.

Poslušajte glasove svojih močnih zaveznikov: prehranskega antropologa, negovalnega hranitelja, prehranskega zaveznika in zavezniškega upornika. Ti glasovi so nevtralni in nežni, saj vam pomagajo k cilju po desetih stopnicah programa. Posamezniku dovolijo postaviti lastne meje in sprejemati zdrave odločitve brez občutka krivde. S temi učinkovitimi glasovi boste premagali negativne glasove v sebi.

Najboljša novica

Program celo spodbuja uživanje priboljškov, da bi le zadovoljili močno hrepenenje po hrani. Več informacij lahko najdete na www.intuitiveeating. com.

 81e85d2936a3eb763726ffb8e447e7f6.jpeg

Primer jedilnika:

Sobota:

Zajtrk: palačinke ali umešana jajca, sirup, rezine pomaranče, kava

Kosilo: puran na žaru z rženim kruhom, rezine paradižnika z oljem in kisom, sveže jagodičevje z jogurtom

Večerja: pečen fižol, na žaru pečen piščančji file, pečen koruzni storž, breskev z lahko stepeno smetano

Prigrizek 1: olive s sirom

Prigrizek 2: kozarec rdečega vina

Nedelja:

Zajtrk: ovsena kaša z malinami, polnozrnati opečenec, marmelada, grenivka, mleko, kava

Kosilo: majhna pleskavica s sirom, manjša porcija ocvrtega krompirčka, dietni napitek, jabolko

Večerja: špinačna solata z mešano listnato zelenjavo, črni fižol, rjavi riž, rezine avokada, brokoli

Prigrizek 1: melona in jogurt

Prigrizek 2: pokovka

Ponedeljek:

Zajtrk: kosmiči s posnetim mlekom, banana, arašidovo maslo, kava

Kosilo: zelenjavna juha, puranji sendvič, jogurt

Večerja: polnozrnate testenine z zelenjavno omako, losos, zelena solata s špinačo

Prigrizek 1: dva piškota

Prigrizek 2: jabolko

Torek:

Zajtrk: ovsena kaša z jagodičevjem, opečenec s sirom, čokoladno mleko

Kosilo: sendvič s tunino solato, rezine korenčka, puding

Večerja: sladki krompir, brstični ohrovt, pečen piščanec

Prigrizek 1: trije koščki čokolade

Prigrizek 2: manj masten sir

Sreda:

Zajtrk: omleta s špinačo in puranjo salamo, pomarančni sok, kava

Kosilo: mešana zelena solata s čičeriko in rdečo peso, skuta, polnozrnata štručka

Večerja: zelenjavna lazanja, beluši, vrtna solata s paradižnikom, majhen košček čokoladne torte

Prigrizek 1: kozarec vina, sir, jabolko

Prigrizek 2: korenje z manj mastnim solatnim prelivom

Četrtek:

Zajtrk: manj masten sir, jajce in slanina na opečencu, banana, kava

Kosilo: zelenjavni polpet na polnozrnati štručki, v pečici pečen čips, brokoli

Večerja: popečen fižol, solata iz rdeče pese ali stročjega fižola

Prigrizek 1: manj masten jogurt

Prigrizek 2: sadna solata

Petek:

Zajtrk: kosmiči z rozinami, posneto mleko, kuhano jajce

Kosilo: juha iz leče, polnozrnata bageta, špinačna solata

Večerja: zelenjava po kitajsko s polnozrnatimi rezanci, posneto mleko

Prigrizek 1: majhna rezina skutne torte

Prigrizek 2: borovnice