Zanimivosti

Govorica telesa v različnih kulturah

sn
28. 3. 2016, 15.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Dlje raziskujem področje neverbalne komunikacije, bolj se mi razumevanje razlik med različnimi kulturami na tem področju zdi prava mala misija nemogoče.

profimedia
Objemanje ob snidenju je ponekod povsem običajna gesta.

Pri nas v Sloveniji in širše po Evropi ter Severni Ameriki zelo dobro vemo, kako zelo pomemben je očesni stik med sogovornikoma. Ne glede na spol. Že na Bližnjem vzhodu v muslimanskem svetu pa lahko opazimo, da je dober očesni stik med sogovornikoma istega spola odraz zaupanja in iskrenosti, vsak očesni stik, ki traja več kot trenutek ali dva med sogovornikoma nasprotnega spola, pa je razumljen kot neolikan. Še več, v Aziji, Afriki in Latinski Ameriki, je podaljšan očesni stik razumljen kot izzivanje, na Japonskem pa bomo opazili nelagodje vsakič, ko se bomo s sogovornikom ujeli z očmi dlje kot zgolj bežen trenutek.

Sogovornikove glave se nikoli ne dotikajmo. Če nismo prepričani, kaj je prav in kaj narobe, dovolimo sogovorniku, naj on vodi pogovor.

Dotikanje

V splošnem glede dotikanja na začetku sledimo temu, da je manj več, na začetku pa se ga sploh raje izogibajmo, dokler sogovornika seveda dobro ne poznamo. Sicer se vam lahko zdi vse skupaj popolnoma sprejemljivo in skladno tudi s svojimi prepričanji, a gre za zelo spolzko področje. Omenimo le enega od skrajnih primerov: v nekaterih židovskih ločinah bo žena edina ženska, ki se je bo moški dotaknil v vsem svojem življenju. Na Japonskem, v Severni Evropi in Angliji je denimo dotikanje manj pogosto, v »latino« kulturah pa se dotikanje celo spodbuja. Za vsak primer zapišimo: glave sogovornika se nikoli ne dotikajmo.

Delavnica o govorici telesa Aprila bo v Ljubljani ponovno dvodnevna delavnica o govorici telesa, na kateri se boste na prijeten, strokoven in učinkovit način naučili razumevanja govorice telesa. Pridobili boste tudi certifikat Zavoda Delta, ki ga boste lahko učinkovito uporabili tako pri razgovorih za službo kot v že obstoječih delovnih okoljih. Prijave na spletni strani: www.govorica.si. 

Rokovanje

Pogosto mislimo, da o rokovanju vemo vse in da ni več veliko za povedati o tem. A vseeno, na severu Evrope je en močan nihaj ob pozdravljanju popolnoma dovolj, na jugu Evrope je rokovanje nekoliko daljše (od dva do tri nihaje), pogosto se doda stik tudi z drugo roko. Po navadi na komolec sogovornikove roke ali pa se sogovornikovo dlan tudi prekrije. To pa je lahko precej nevarno denimo v stikih s Turki, saj pri njih velja močnejši stisk roke za rahlo nevljudno gesto, v nekaterih afriških deželah, kot je Bocvana, pa je plaho rokovanje popolnoma običajno. Še to, moški se v islamskih državah nikoli ne rokuje z žensko zunaj svojega družinskega kroga.

Pozdravljanje

V Sloveniji je običajen pozdrav »Dober dan, sem ta in ta …« in rokovanje. Na Japonskem se priklonijo, v državah Latinske Amerike sledi rahel objem zelo pogosto tudi med moškimi, v Franciji sledi navidezni poljub na lica, v Mongoliji pa ne bo nič neobičajnega, če vas bo sogovornik potrepljal po hrbtu.

Osebni prostor

Se je tudi vam že kdaj zgodilo, da ste se pogovarjali s kom, ki je stal popolnoma pred vašim nosom? Problem je, da prav veliko ne morete storiti. Če se odmaknete, bo šel za vami, če stopite vanj, tvegate trk z glavama, če kaj rečete, boste videti nevljudni. A naj se to sliši še tako nevzdržno pri nas v Sloveniji, v nekaterih kulturah to, da nimate pravega osebnega prostora, ni nič posebnega. Pri Kitajcih je denimo popolnoma sprejemljivo, še posebej v poslovnem svetu, da osebnega prostora praktično sploh ni, medsebojno dotikanje pa je pogosto zelo intenzivno.

Geste z rokami

profimedia
V kot zmaga je v tem primeru pozitivna gesta.

Geste z rokami so pogosto najbolj izpostavljen vidik govorice telesa, ko govorimo o razumevanju med kulturami. Predvsem velja velika pozornost, preden se v tuji deželi začnemo izražati na takšen način. V šali pravimo, da se je italijanskega jezika zelo lahko naučiti. Samo s pomočjo geste, pri kateri dlan obrnemo navzgor in prste združimo tako, da se skupaj dotikajo konic prstov, nas bo baje razumelo več kot pol Italije. Vendar šalo na stran. Stvari gredo namreč pri gestah z dlanmi lahko hitro narobe. Znameniti V s kazalcem in sredincem, ki simbolizira zmago (angl. victory), to res pomeni le, če vidite dlan in niste v Grčiji (tam bodo užaljeni). V Nemčiji denimo ni pomembno, kako je obrnjena dlan, če pa notranje strani dlani ne vidite, vas v Veliki Britaniji, Avstraliji, Novi Zelandiji ali na Malti govorec »nekam pošilja«, v Franciji to pomeni mir, v ZDA pa število dve. Podobno pomenijo tudi iztegnjeni štirje prsti pri nas zgolj število štiri (npr. štiri vrčke piva, prosim), na Japonskem pa bo naš sogovornik globoko užaljen zaradi takšne geste.

profimedia
Obratni V lahko pomeni zelo negativno gesto.

Zaključek

Kar si je iz pričujočega članka res vredno zapomniti, je to, da so razlike v govorici telesa med različnimi kulturami po svetu še kako resnične in da ravnajmo z drugimi tako, kot bi si želeli, da oni ravnajo z nami. Če nismo prepričani, kaj je prav in kaj narobe, dovolimo sogovorniku, naj on vodi pogovor. Tako bomo na varni strani, saj bomo zgolj sledili pogovoru. Predvsem pa izkoristimo priložnost in se na tem področju izobrazimo.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste