Zanimivosti

Še vedno pogrešana Amelia

J.P.
8. 6. 2015, 07.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Lov za namigi o izginotju Amelie Earhart se nadaljuje. V le nekaj dnevih se bo skupina raziskovalcev odpravila na odročni atol Nikumaroro v Tihem oceanu v upanju, da enkrat za vselej naredijo konec skrivnosti.

Wikipedia

Letalska pionirka Amelia Earhart je nekje nad Tihim oceanom izginila leta 1937, ko je še v drugo poskušala obkrožiti Zemljo.

Njenemu izginotju so sledila ugibanja, še danes pa velja za eno od najbolj odmevnih nerazrešenih skrivnosti v Združenih državah Amerike. Omenjena odprava bo za TIGHAR (mednarodna skupina za iskanje zgodovinskih razbitin) že enajsta. Skupina raziskovalcev bo danes zapustila Fiji, na atol pa naj bi prispeli pet dni pozneje. Sledilo naj bi 14 dni tako kopenskih kot morskih raziskav.

Twitter

Ric Gillespie, vodja odprave, je dejal, da se bodo osredotočili na zahodni del atola. »S podvodno sondo bomo preiskali anomalijo, ki jo je na globini 183 metrov zaznal sonar. Ta bi kaj lahko bila trup Electre, dvomotornega letala, ki ga je upravljala Amelia Earhart,« je dejal Gillespie. Obalni predel bodo prečesali potapljači, kopenska ekipa pa bo pozorna predvsem na sledove bivališča, ki si ga je morda postavila in se vanj zatekla ponesrečenka. Gillespie upa, da se bodo dokopali do novih informacij, a se zaveda, da se kaj lahko vrnejo praznih rok. Na jugovzhodnem predelu otoka so v preteklosti že odkrili kamp, arheološko izkopavanje pa je pokazalo, da je tam umrla ženska Earhartine višine, najdeni predmeti pa kažejo na Američanko iz tridesetih let prejšnjega stoletja.

S podvodno sondo bomo preiskali anomalijo, ki jo je na globini 183 metrov zaznal sonar. Ta bi kaj lahko bila trup Electre.« Ric Gillespie

Vendar pa se tokrat bolj osredotočajo na podvodne tarče, zaznane na zahodnem predelu Nikumarora začasa zadnje odprave iz leta 2012. Takrat so tehnične težave preprečile takojšnje prepoznanje morebitnih razbitin letala, ločene od tistih britanskega parnika SS Norwich City, ki je na grebenu nasedel leta 1929. Poznejša interpretacija posnetkov sonarja pa je bila skladna z zrnato fotografijo zahodne obale otoka, ki jo je oktobra leta 1937, le tri mesece po izginotju Earhartove, posnel Eric R. Bevington, oficir britanske vojske. Lani je bila fotografija letala iz leta 1937 navedena kot ključni dokaz v zvezi z izginotjem Amelie Earhart.

Fotografija, ki je nastala tik pred njenim nesrečnim drugim poskusom poleta okoli sveta, je ujela aluminijasto zaplato na letalu, za katero je Gillespie prepričan, da je ravno tista, ki jo je s svojimi sodelavci leta 1991 odkril na Nikumaroru. Ta je približno 563 kilometrov jugovzhodno od cilja Earhartove, otoka Howland.

Arhiv časnika Novice Svet24

TIGHAR-ju sicer domnevajo, da sta Earhartova in njen navigator Fred Noonan v sili pristala na gladkem in ploščatem koralnem grebenu Nikumaroruja. Vsi pa v njihovo različico dogodkov niso prepričani. Po drugi teoriji naj bi Earhartova končala na dobrih 1900 kilometrov oddaljenih Marshallovih otokih. 

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste