Astrologija je starodavna veda, ki se ukvarja z raziskovanjem vpliva nebesnih teles na človeško življenje. Eden izmed najzanimivejših vidikov astrologije je povezava med astrološkimi znamenji in našimi prehranskimi navadami. V tem članku bomo raziskali, kakšna hrana je primerna za posamezno astrološko znamenje, in vam predstavili kratek recept, ki se najbolje ujema z energijo vsakega znaka.
Oven (21. marec–19. april)
Ovni so znani po svoji energičnosti in strastnem značaju. Njihova idealna hrana so rdeče meso, začimbe in zelenjava, bogata z železom.
Recept: Pečena paprika z mletim mesom
Potrebujete:
4 rdeče paprike
400 g mletega mesa
1 čebulo
2 stroka česna
1 žlico paradižnikove mezge
sol, poper, paprika v prahu
150 g kuhanega riža
olivno olje
Priprava:
Paprike operite, prerežite na polovico in odstranite semena.
V ponvi segrejte olivno olje in popražite sesekljano čebulo in česen.
Dodajte mleto meso, začimbe in paradižnikovo mezgo ter pražite do konca.
Vmešajte skuhan riž in nadevajte paprike.
Pečico segrejte na 180 stopinj Celzija in paprike pecite približno 30 minut.
Postrezite tople!
Bik (20. april–20. maj)
Biki so ljubitelji udobja in stabilnosti, zato imajo radi razkošno, okusno hrano. Najprimernejša hrana zanje so mlečni izdelki, jagodičevje in oreščki.
Recept: Jagodna panakota
Potrebujete:
500 ml sladke smetane
100 g sladkorja
1 vaniljev strok
10 g želatine
200 g jagod
50 g sladkorja v prahu
Priprava:
Želatino namočite v hladni vodi.
V kozici zavrite smetano, sladkor in izpraskan vaniljev strok.
Ožeto želatino raztopite v smetani, precedite, vlijte v kozarce in panakoto postavite v hladilnik. Tam jo pustite vsaj 4 ure, da se strdi.
Jagode operite, zmešajte s sladkorjem v prahu in pred serviranjem prelijte čez strjeno panakoto.
Dvojčka (21. maj–20. junij)
Dvojčki so prilagodljivi, radovedni in hitrih misli. Njihova idealna hrana vključuje lahke jedi, kot so solate, perutnina in sveže sadje.
Recept: Solata s piščancem, avokadom in limonovim prelivom
Potrebujete:
300 g piščančjih prsi
1 avokado
100 g rukole
1 paradižnik
1 kumara
sok 1 limone
3 žlice olivnega olja
sol, poper
Priprava:
Piščančje prsi začinite s soljo in poprom ter jih specite na žaru ali v ponvi.
Avokado, paradižnik in kumaro narežite na koščke.
V skledi zmešajte rukolo in narezano zelenjavo ter dodajte narezanega pečenega piščanca.
Zmešajte limonov sok, olivno olje, sol in poper, nato preliv prelijte čez solato.
Rak (21. junij–22. julij)
Raki so domači, čustveni in zelo navezani na družino. Njihova idealna hrana vključuje domače jedi, kot so enolončnice, krompir in morske sadeže.
Recept: Krompirjeva juha z lososom
Potrebujete:
500 g krompirja
1 čebulo
1 korenček
1 steblo zelene
1 l zelenjavne jušne osnove
200 g dimljenega lososa
sol, poper, koprc
olivno olje
Priprava:
Krompir, čebulo, korenček in zeleno olupite in narežite na kocke.
V kozici segrejte olivno olje in na njem popražite čebulo, korenček in zeleno.
Dodajte krompir in zelenjavno osnovo ter kuhajte, dokler krompir ni mehek.
Lososa narežite na trakove in ga dodajte v juho.
Juho začinite s soljo, poprom in koprcem ter postrezite vročo.
Lev (23. julij–22. avgust)
Levi so kraljevski, strastni in radi uživajo v življenju. Njihova idealna hrana vključuje eksotične sestavine, začimbe in sladice.
Recept: Mangov tiramisu
Potrebujete:
200 g piškotov savoiardi
2 zrela manga
250 g maskarponeja
200 ml sladke smetane
80 g sladkorja
1 limonov sok
100 ml pomarančnega soka
Priprava:
Manga olupite in narežite na tanke rezine.
V skledi zmešajte maskarpone, sladko smetano, sladkor in limonov sok, da dobite kremo.
Savoiarde pomočite v pomarančni sok in razporedite po dnu servirne posode.
Premažite plast piškotov z maskarponejevo kremo, nato nanje naložite plast rezin manga.
Postopek ponavljajte, dokler niso porabljeni vsi sestavni deli.
Tiramisu postavite v hladilnik za vsaj 4 ure, da se strdi in se okusi dobro prepojijo.
Devica (23. avgust–22. september)
Device so zelo organizirane, natančne in cenijo zdravo prehrano. Njihova idealna hrana vključuje zelenjavne jedi, polnozrnate izdelke in oreščke.
Recept: Zelenjavna lazanja
Potrebujete:
9 listov lazanje
1 bučko
1 jajčevec
1 čebulo
2 stroka česna
500 ml paradižnikove omake
200 g mocarele
sol, poper, baziliko
olivno olje
Priprava:
Jajčevec in bučko narežite na tanke rezine ter jih začinite s soljo in poprom.
V ponvi segrejte olivno olje in popražite sesekljano čebulo in česen.
Dodajte paradižnikovo omako in začinite z baziliko.
V pekaču izmenično zlagajte plasti lazanje, zelenjave, paradižnikove omake in naribane mocarele.
Pečico segrejte na 180 stopinj Celzija in lazanjo pecite približno 45 minut.
Tehtnica (23. september–22. oktober)
Tehtnice so uravnotežene, elegantne in estetsko naravnane. Njihova idealna hrana vključuje delikatesne jedi, sadne solate in lahke sladice.
Recept: Sadna solata z medeno-mentinim prelivom
Potrebujete:
2 jabolki
2 hruški
1 skodelico jagod
1 skodelico grozdja
sok 1 limone
3 žlice medu
sveže liste mete
Priprava:
Jabolka, hruške, jagode in grozdje operite in narežite na koščke.
V skledi zmešajte narezano sadje in pokapajte z limonovim sokom.
V ločeni skodelici zmešajte med in sesekljane metine liste, da dobite preliv.
Preliv prelijte čez sadje in dobro premešajte, da se okusi prepojijo.
Sadno solato postrezite ohlajeno kot osvežilno sladico ali prigrizek.
Škorpijon (23. oktober–21. november)
Škorpijoni so strastni, odločni in imajo radi intenzivne okuse. Njihova idealna hrana vključuje začinjene jedi, temno čokolado in rdeče vino.
Recept: Čili z mesom
Potrebujete:
500 g mletega mesa
1 čebulo
2 stroka česna
1 rdečo papriko
1 pločevinko rdečega fižola
1 pločevinko paradižnika
2 žlički čilija v prahu
sol, poper, kumino
olivno olje
Priprava:
V ponvi segrejte olivno olje in popražite sesekljano čebulo in česen.
Dodajte mleto meso in ga pražite, dokler ni zapečeno.
Rdečo papriko narežite na kocke in jo dodajte v ponev skupaj s paradižnikom, rdečim fižolom in začimbami.
Jed kuhajte na zmernem ognju približno 30 minut, dokler se okusi ne prepojijo.
Čili z mesom postrezite s kruhom ali rižem in kozarcem rdečega vina.
Strelec (22. november–21. december)
Strelci so avanturistični, optimistični in radi raziskujejo različne kulture. Njihova idealna hrana vključuje eksotične jedi, začimbe in tropsko sadje.
Recept: Kokosov kari s piščancem
Potrebujete:
400 g piščančjih prsi
1 čebulo
2 stroka česna
1 rdečo papriko
200 ml kokosovega mleka
2 žlički karijevega praška
sol, poper, koriander
olivno olje
Priprava:
Piščančje prsi narežite na koščke in jih začinite s soljo in poprom.
V ponvi segrejte olivno olje in popražite sesekljano čebulo in česen.
Dodajte piščančje koščke in jih zapecite z vseh strani.
Rdečo papriko narežite na kocke in jo skupaj s karijevim praškom in kokosovim mlekom dodajte v ponev.
Jed kuhajte približno 30 minut, dokler piščanec ni dobro kuhan in se omaka ne zgosti.
Kari začinite s soljo, poprom in sesekljanim koriandrom.
Kokosov kari s piščancem postrezite s kuhanim rižem ali kruhom naan.
Kozorog (22. december–19. januar)
Kozorogi so disciplinirani, praktični in cenijo tradicionalne vrednote. Njihova idealna hrana vključuje domače jedi, zelenjavo in polnozrnate izdelke.
Recept: Ječmenova enolončnica s korenjem in grahom
Potrebujete:
200 g ječmena
1 čebulo
2 korenčka
200 g graha (svežega ali zamrznjenega)
1 l zelenjavne jušne osnove
sol, poper, majaron
olivno olje
Priprava:
Ječmen sperite pod tekočo vodo in ga pustite namočenega v vodi vsaj 1 uro.
V kozici segrejte olivno olje in popražite sesekljano čebulo.
Dodajte narezan korenček in pražite nekaj minut.
Odcedite ječmen in ga dodajte v kozico skupaj z zelenjavno osnovo.
Enolončnico kuhajte približno 30 minut, nato dodajte grah in kuhajte še 10 minut.
Začinite z soljo, poprom in majaronom ter postrezite vročo.
Vodnar (20. januar–18. februar)
Vodnarji so nekonvencionalni, intelektualni in radi eksperimentirajo. Njihova idealna hrana vključuje inovativne jedi, morske sadeže in zelenjavne smutije.
Recept: Solata s kvinojo, avokadom in kozicami
Potrebujete:
200 g kvinoje
1 avokado
200 g kozic
1 rdečo papriko
1 limonov sok
sol, poper, peteršilj
olivno olje
Priprava:
Kvinojo sperite pod tekočo vodo in jo v dvojni količini vode kuhajte približno 15 minut.
Kozice začinite s soljo in poprom ter jih na hitro popražite na olivnem olju.
Avokado in rdečo papriko narežite na kocke.
V skledi zmešajte kuhano kvinojo, kozice, avokado in papriko.
Solato začinite z limonovim sokom, soljo, poprom in sesekljanim peteršiljem.
Ribi (19. februar–20. marec)
Ribe so empatične, intuitivne in občutljive. Njihova idealna hrana vključuje morske sadeže, sveže sadje in lahke juhe.
Recept: Ribja juha z zelenjavo
Potrebujete:
500 g mešanih rib (npr. brancin, orada, trska)
1 čebulo
2 korenčka
1 steblo zelene
1 por
1 l ribje jušne osnove
sol, poper, timijan
olivno olje
Priprava:
Ribe očistite, jih narežite na koščke in začinite s soljo in poprom.
V veliki kozici segrejte olivno olje in popražite sesekljano čebulo.
Dodajte narezan korenček, zeleno in por ter pražite nekaj minut.
Prilijte ribjo jušno osnovo in zavrite.
Ko zavre, zmanjšajte ogenj in dodajte ribje koščke ter timijan.
Juho kuhajte približno 30 minut, dokler se ribe ne skuhajo.
Ribjo juho začinite s soljo in poprom ter postrezite vročo z rezino svežega kruha.
Pa dober tek!