Dukanova dieta, katere avtor je Pierre Dukan, je razdeljena na štiri faze.
1. »Faza napada« je sestavljena le iz živil, bogatih z beljakovinami z manjšo vsebnostjo maščob.
2. »Faza križarjenja« – uživa se hrana iz faze napada, ki se izmenjuje z dnevi, ko je dovoljena zelenjava.
3. »Faza konsolidacije« temelji na vnosu živil iz prvih dveh faz ter uvedbo sadja, polnozrnatega kruha, sirov, žita, en dan faze napada in en dan hrane po izbiri.
4. »Faza stabilizacije« je sestavljena iz živil po izbiri in enega dneva faze napada.
Tako kot vse nizkokalorične diete tudi Dukanova omogoča hujšanje. Enako izgubo teže pa lahko dosežemo s pestro in uravnoteženo prehrano, ki ne vključuje različnega odrekanja v različnih fazah.
Pomembna pomanjkljivost, ki jo je treba upoštevati pri Dukanovi dieti, je, da drastično zmanjšanje uživanja sadja in zelenjave precej zmanjša količino antioksidantov, vitaminov in drugih zaščitnih snovi, potrebnih za zaščito pred staranjem in različnimi boleznimi.