Tridesetletnik Žan Milosavljević je z zmago na kuharskem šovu domov odnesel naziv masterchef Slovenija, pokal in še 50.000 evrov.
Po čem si boste najbolj zapomnili sodelovanje v tem šovu, iz katerega ste odšli kot zmagovalec?
Najbolj si bom zapomnil celoten šov, kot eno najtežjih izkušenj v mojem življenju. Mislim, da še nikdar nisem bil tako živčen kot v tem šovu, čeprav tega nisem pokazal. Zapomnil si ga bom tudi po svojih »hudih« krožnikih, ki sem jih kreiral, in pa seveda po tem, da sem se moral ločiti od svojih domačih in punce. Pustiti službo za dva meseca in se po zaključenem šovu vrniti nazaj v realno življenje, hm, težko je bilo! No, pa tudi potice ne bom pozabil. (smeh)
Verjetno si niti v sanjah niste predstavljali, da boste na koncu osvojili še veliko nagrado?
Res je, nisem si predstavljal, ker se mi niti ni sanjalo, kako poteka šov, kako bom moral živeti s sotekmovalci in se prilagajati novemu načinu življenja. Na začetku, ko nas je bilo 16, je bilo vzdušje zelo sproščeno. Z vsakim izpadlim pa se je napetost stopnjevala. Videl sem, česa so moji sotekmovalci zmožni v kuhinji, in uvidel, da mi lahko uspe. Seveda so bili izzivi precej težki, vse je odvisno od skupin, nato šele od posameznika, tako da mi ni bilo vedno lahko. V finalu bi mi lahko zmago preprečila tudi poškodba prsta, vendar sem stisnil zobe in zmagal!
Omenila sva zmago in nagrado. Kako in za kaj jo boste porabili?
Mislil sem, da bova z drago odšla na daljše potovanje, vendar bom moral zaradi trenutne situacije, v kateri živimo, prekleto paziti, kako ravnati z denarjem. Pustil ga bom pri miru, če pa se ga bom dotaknil, se ga bom z namenom, za nov projekt, ki je v nastajanju.
Katera priprava jedi vam je delala največ težav ter ob kateri ste se najbolj zabavali?
Najbolj sem se zabaval pri pripravi potice, v kateri sem zelo zelo užival. Največ problemov pa mi je delala glavna finalna jed, kajti mislil sem, da bom moral narediti en krožnik in sem ga hotel res dodelati. Nato so omenili, da moramo dostaviti tri krožnike ... Stvari so se zakomplicirale, kajti nisem imel dovolj časa za finiširanje. Tudi pire sem moral spremeniti, saj se mi je prvi ponesrečil.
Ste se skozi šov naučili kaj novega, glede na to, da ste si želeli pridobiti tudi nekaj kuharskega znanja?
Nekaj tehnik vsaj pri sladicah sem se naučil od Jerneje, ki obvlada zadevo. Na tečajih sem nonstop srkal informacije od chefa, ki nas je učil, tako da sem potegnil največ, kar se da. Predvsem sem se pa naučil samokontrole, kako biti miren v kritičnih situacijah, in mislim da mi je uspelo.
Bi se morda še enkrat odločili za takšno izkušnjo ali pa celo za kateri drugi šov?
MasterChefa bi se z veseljem še enkrat udeležil, saj je bila ta izkušnja najboljša v mojem življenju, kljub temu da je bilo naporno! Hm, včasih, deset let nazaj bi se mogoče prijavil v Bar, sedaj pa mogoče na Kmetijo, saj sem delaven moški, priden, učljiv, trmast, močan in direkten.
Kaj pa sicer doma najraje kulinarično ustvarjate?
Odvisno, kaj me prime tisti dan ustvarjati ... Drugače pa z največjim veseljem delam pice, kot ste že videli na Instagramu. (smeh) Moje pice so preplavile Instagram zgodbe in ljudje so čisto navdušeni nad njimi. Sicer pa rad pripravljam tudi burgerje, rižote in še in še in še.
Če bi se povabili na obisk, s čim bi nas presenetili?
Trenutno s pico in verjemite, da bi si jo želeli naslednji teden še. Kajti sobote so pri meni pica dnevi! Naslednja jed pa bi bili štruklji.
Ste sicer pri hrani izbirčni ali jeste prav vse?
Jem vse, če je dobro pripravljeno. Zaradi mene – če bo najdražji kos mesa in ne bo dobro pripravljen, ga ne dam v usta. Drugače pa obožujem tudi solate in vse vrste tortilj.
Počasi se zaključuje leto, kakšne načrte imate po zmagi?
Sedaj se ukvarjam s projektom, saj želim, da bi lahko ljudje prišli k meni kaj dobrega pojest. Imam svoj foodtruck in z njim gradim neko zgodbo. Spremljajte me in vse boste izvedeli.
Za konec ne moreva mimo vaše osebne zgodbe o odvečnih kilogramih, s katerimi se uspešno borite že dlje časa, saj ste se jih v zadnjih desetih letih znebili kar šestdeset. Kako pa je bilo s tem med snemanjem šova?
Mislim, da je to velik kiks, saj sem se med šovom zredil za najmanj pet kilogramov. Nič se nismo gibali, s snemanj smo prihajali pozno domov. Jedel sem v večernih urah, nič nisem telovadil, tako da sem se kar dobro zapustil.
Revija ★★★ VKLOP/STOP ★★★ vas morda še čaka pri prodajalcih, zagotovo pa na na spletu
********* MORDA VAS ZANIMA TUDI TO **********
Dame in gospodje, GOSPODA!