Špela Močnik, televizijska voditeljica, ki nam v jutranjem programu na nacionalni televiziji krajša dolge dopoldneve, večino dela za oddajo v trenutni situaciji opravi doma, nam je prijazno povedala. »Tudi tokrat oddaje pripravljam doma in sem na televiziji samo, ko vodim oddajo. Tudi vse izvedbene sestanke smo preselili na splet. Se pa zelo veselim, kadar grem v službo, da malo zamenjam okolje, vidim nekatere sodelavce. Nisem ravno narejena za to, da sem ves čas doma in delam od doma, sem že prej vedno rada šla v službo. Verjetno je zdaj tudi dober pokazatelj, kdor vidi, da pogreša svoje delovno okolje, sodelavce, ima očitno dobro stimulativno okolje v službi,« pravi v smehu Špela, ki ima enega otroka, njen partner pa ima iz prejšnjega zakona tri. Priznava, da ni lahko najti ravnovesja med službo in skrbjo za otroke. »Tudi to ravnovesje je včasih naporno, otroci potrebujejo kakšno pomoč pri šoli, ti se poskušaš koncentrirati na nekaj službenega in te kombinacije so včasih malo stresne.«
ZAPOSLILA JE OTROKE IN SEBE
No, Špela nas hitro potolaži, da niso vsi štirje otroci vsak dan z njo in partnerjem. »Kadar smo vsi skupaj, je pa pestro,« pove v smehu. »Nimam nobenega recepta; kakšen dan nam gre bolje, kakšen dan pa ne vem, kje se nas glava drži. (smeh) Sem ter tja komu pomagam, čeprav so vsi zelo samostojni, in tudi prav je tako, ker bodo sicer ves čas samo računali na našo pomoč. Načeloma poskušamo, da se otroci učijo v svojih sobah, jaz sem v delovni sobi ali kuhinji. Problem je le, ker oni običajno prej končajo s šolo kot midva s službenimi obveznostmi in potem jih moraš zaposliti, da ne norijo naokoli.« Sicer je precej aktivna in je vsak dan v sosednjem gozdu ali na kakšnem hribu. »Veliko berem, zvečer pa si rada ogledam kakšen dokumentarni film ali serijo. Še posebno dokumentarni filmi me zelo pritegnejo, teh je tudi na našem prvem in drugem programu veliko, in to res odličnih. Peke kruha se ravno ne lotim, se pa z otroki ves čas lotevamo kakšnih sladic. Zdaj ko smo več časa doma, bi rada preizkusila še kaj novega.«