Je čokolada res tako zdrava in zakaj? Kaj je tisto, na kar moramo biti kljub njenim blagodejnim učinkom vendarle pozorni?
Čokolada že kar nekaj časa velja za živilo, ki ni samo odličnega okusa, temveč ima povrhu vsega še mnogo pozitivnih zdravstvenih učinkov. Vsaj tako trdijo mnoge zdravstvene študije, ki druga za drugo presenečajo z novimi in novimi dokazi o tem, kako pozitivno lahko vpliva na naše telo in življenje. Zlasti na naše srce, kar je pokazala tudi nedavna študija, ki so jo predstavili v Münchnu na konferenci Evropskega združenja kardiologov. Pri več kot pol milijona posameznikov, ki so sodelovali v študiji, se je izkazalo, da tri tablice temne čokolade na mesec za kar triindvajset odstotkov zmanjšajo tveganje za odpoved srca. To pa ni edini pozitivni učinek čokolade na naše srce. Tu je še nekaj razlogov, zakaj je temna čokolada zaveznica našega srca.
Preberite tudi: Vsak se lahko smeji brez razloga.
Bogat vir antioksidantov
Antioksidanti so eni najpomembnejših borcev za naše zdravje. Njihova naloga je, da zmanjšajo škodo, ki jih telesu povzročajo prosti radikali, ki nastajajo pri povsem običajnih procesih, kot je dihanje, ali pa v nas pridejo iz okolja, kot je denimo cigaretni dim. Če v našem telesu ni dovolj antioksidantov, da bi omilili učinke prostih radikalov, pride do tako imenovanega oksidativnega stresa, ki med drugim povzroča tudi povišan tako imenovani slab holesterol v krvi. Kakav velja za živilo, ki je na testih vsebnosti antioksidantov doseglo enega najboljših rezultatov, zato ne preseneča, da posledično tudi temna čokolada vsebuje precej teh. Po nekaterih raziskavah naj bi kakav in temna čokolada vsebovala celo več antioksidantov kot borovnice in preostalo jagodičevje, ki veljajo za zmagovalce na tem področju.
Izboljšana prekrvitev in nižji pritisk
Flavonoli so še ena od čudežnih sestavin kakava in čokolade, ki imajo prav tako antioksidativne učinke na naše telo. Flavonoli v našem telesu spodbujajo endotelij (tkivo v naših arterijah), da sprošča dušikov monoksid. Ta skrbi za sproščenost naših arterij, zaradi česar se izboljša njihova pretočnost in posledično zniža krvni pritisk. Nekatere študije trdijo, da naj bi flavonoli v kakavu in čokoladi vplivali na znižanje krvnega tlaka, boljšo pretočnost krvi iz srca v možgane in manjšo lepljivost trombocitov, kar pomeni tudi zmanjšano zmožnost za njihovo sprijemanje in nastajanje strdkov v krvi.
Uravnavanje ravni holesterola
Študija iz leta 2007 je pokazala, da ima uživanje kakava v prahu precejšen vpliv na znižanje tako imenovanega slabega, oksidiranega LDL-holesterola pri moških. Prav tako naj bi pomagal povečati tako imenovani dober, HDL-holesterol. Zahvala za vse to gre seveda antioksidantom in flavonoidom, ki jih lahko najdemo v marsikaterem sadju, kakav in temna čokolada pa sta z njimi prav tako izredno bogata. Po nekaterih podatkih naj bi temna (nekoliko bolj grenka) čokolada uravnavala tudi odpornost proti inzulinu. Odpornost proti temu pomembnemu hormonu trebušne slinavke, ki uravnava raven sladkorja v krvi, je eden ključnih razlogov za razvoj sladkorne bolezni tipa 2.
Zmanjšano tveganje za razvoj srčnih bolezni
Upoštevajoč vse zgoraj naštete odlike čokolade seveda ni težko sklepati, zakaj je čokolada tako pomembna pri zniževanju tveganja za nastanek srčnih bolezni, kar je pokazala tudi študija, ki smo jo omenili na začetku. Povišan holesterol, povišan krvni tlak, slab pretok krvi, sladkorna bolezen … vse to so vzroki, ki pripeljejo do odpovedi srca, čemur pa se lahko, sklicujoč na najnovejšo študijo, izognete tako, da na mesec pojeste tri tablice temne čokolade, torej približno tristo gramov. Seveda je treba pri tem dodati tudi to, da so tri tablice na mesec tudi meja, kajti študija je prav tako pokazala, da uživanje več kot treh tablic čokolade na mesec že ima obratne učinke na srce in tveganje za odpoved srca poveča za sedemnajst odstotkov.
Pomembno je ohraniti zdravo mero
Čeprav se večina čokoladi težko upre, sploh vedoč, kako zelo zdravilna je, pa je treba vso blagodejnost čokolade vendarle jemati cum grano salis (latinsko: s kančkom soli oziroma po zdravi pameti), opozarjajo strokovnjaki. Čokolada vendarle vsebuje precej nasičenih maščob in sladkorja, zaradi česar z njo ne smemo pretiravati. Držimo se predpisanih priporočenih vnosov. Pri uživanju izberimo temno čokolado z vsaj šestdesetimi odstotki kakava, še bolje pa tisto, ki vsebuje več kot sedemdeset odstotkov. Še bolj se priporoča surov kakav v prahu. Čokolade z večjo vsebnostjo kakava so bolj zdrave, poleg tega pa so tudi bolj grenke, zaradi česar jih pojeste manj. Predvsem pa čokolade nikoli dodatno ne sladkajte, kadar jo denimo uporabljate kot sestavino vroče čokolade.