Bistvo lubenične diete
Ameriški raziskovalci so se med izvajanjem raziskave dokopali do presenetljivega izida: udeleženci testa, ki so k mastnemu obroku pojedli velik kos lubenice, so se zredili za tretjino manj kot drugi udeleženci. Seveda so znanstveniki ta fenomen temeljito raziskali in ugotovili, da je velika skrivnost povezana z aminokislino citrulin, ki je v lubenici. Ta je v presnovne procese v telesu vključena tako, da preprečuje kopičenje maščobnih zalog v telesu. Zato z lubenico uspešno preprečujemo tako nastanek debelosti kot diabetesa tipa 2. Poleg tega telo s pomočjo lubenice porablja že nakopičene maščobne blazinice. Kalorij pa lubenica skorajda ne vsebuje – 24 kcal v 100 g. Drugače je z dinjo, ki ima zaradi višje stopnje sladkorja tudi več kalorij – približno 70. So pa vse vrste melon bogate z vitamini, železom, kalijem in natrijem, zato so zelo zdrave.
Preberite tudi: "Ne grem v vodo!" Kliknite TUKAJ!
A za lubenično dieto je pravšnja samo lubenica. Ker vsebuje 90 odstotkov vode, nam ne bo pomagala le izgubiti odvečnih kilogramov, ampak bo telo temeljito hidrirala, s tem pa tudi poskrbela za očiščenje ledvic. Vitamin A, seveda pa tudi obilica tekočine v lubenici, bosta dobro dela koži, ji dala svež in zdrav videz ter jo napela, da bodo gubice manj opazne.
Kako deluje lubenična dieta
Lubenična dieta je zelo preprosta. Bistveno je, da k vsem trem dnevnim obrokom zaužijemo lubenico. Pripravili smo nekaj receptov, ki vas bodo presenetili, saj kažejo na to, da lahko ta sočni rožnati sadež uporabimo na veliko različnih načinov. Poleg glavnih obrokov jejmo lubenico tudi za prigrizek. Najbolje se bomo posladkali z ohlajeno lubenico ali pa lubeničnim sladoledom (glej recept v prilogi). Sladek okus lubenice bo potešil našo potrebo po sladkarijah. Za žejo pa je primeren lubenični sok, ki hkrati zatira apetit.
Recepti za lubenično dieto
(količine zadostujejo za eno osebo)
Lubenična solata
25 g posušenih paradižnikov narežemo na koščke. Zmešamo žlico balzamičnega kisa, sol in poper, ¼ žličke sladkorja ter žličko olja. 275 g lubenice olupimo in narežemo na koščke. 5 redkvic narežemo na tanke palčke, 2 vejici peteršilja drobno sesekljamo. Previdno zmešamo lubenico, peteršilj in preliv. Potresemo z redkvico.
Energetska vrednost: 110 kcal
Sladoled iz lubenice in granatnega jabolka
Količina, navedena v receptu, zadostuje za 8 kosov.
Potrebujemo semena ½ granatnega jabolka in 750 g lubenice, ki smo ji odstranili lupino.
250 g lubenice narežemo na koščke, preostanek ukašimo. Lubenično kašo, koščke in granatno jabolko zmešamo in napolnimo 8 modelčkov za sladoled na palčki (vsak po 75 ml).
Sladoled zamrzujemo približno 4 ure. Palčke vstavimo po 2 urah ali po 2 urah in pol.
Energetska vrednost enega kosa: 20 kcal
Lubenični gaspačo
430 g lubenice razrežemo na koščke, razen manjši kos, ki ga pustimo. Sesekljamo ¼ rdeče čebule. Lubenici in čebuli dodamo 50 ml brusničnega soka in ½ rezine prepečenca – vse skupaj ukašimo v pire. Začinimo z žlico belega vinskega kisa, posolimo in popopramo. Na koščke narežemo 100 g kumarice, steblo zelene in ¼ paprike ter primešamo juhi.
Pokrijemo in damo za 1 uro na hladno. Drobno sesekljamo vejico peteršilja in vejico mete. Vmešamo, nato postrežemo juho in jo garniramo s kosom lubenice.
Energetska vrednost: 160 kcal
Lubenična solata z garnelami
Za solatni preliv zmešamo sok ¼ limete, ¼ žličke medu in ¼ žličke oljčnega olja, dodamo poper in sol po okusu.
200 g lubenice narežemo na koščke. Tudi ¼ avokada narežemo na koščke. Zmešamo lubenico, avokado in solatni preliv. 3 za kuhanje pripravljene garnele popivnamo do suhega. Nataknemo jih na leseno paličico kot ražnjič. Pogrejemo žličko olja ter med mešanjem pražimo garnele 4–5 minut. Solimo in popramo. Lubenično solato damo v posodo, potresemo s poprom in nastrgano limetino lupinico ter ob solati postrežemo ražnjič z garnelami.
Energetska vrednost: 290 kcal
Popečena lubenica s sirom feta
½ žlice kisa, ½ žlice limoninega soka in ½ žlice olja zmešamo. Dodamo sol in poper.
50 g zelene listnate solate drobno narežemo, ⅛ solatne kumare po dolgem razpolovimo ter narežemo na polkolobarčke. 750 g lubenice narežemo na četrtinaste krhlje, ki so 2–3 cm debeli. Na tanko jih premažemo z oljem, položimo na raženj, vroč žar ali v ponev. Pečemo približno 4 minute, vmes obrnemo. Zeleno solato, 40 g zelenih oliv in solatni preliv zmešamo. Postrežemo skupaj z lubenico. 40 g fete zdrobimo ter potresemo povrhu.
Energetska vrednost: 370 kcal