Slog šibori
Potrebujete:
bela izpihana jajca
srednje veliko plastično skledo
rokavice za enkratno uporabo
temno moder lak za nohte
lesen zobotrebec
papirnate brisačke
Postopek:
1. Plastično posodo napolnite z mrzlo vodo. Nadenite si rokavice, nato na površino vode kanite nekaj kapljic laka za nohte. Lažje kapljice bolje plavajo na vodi.
2. Premešajte barvo z zobotrebcem.
3. Jajce previdno položite na vodo (izpihano jajce plava) in ga obračajte, dokler ne bo celo prekrito z marmornim vzorcem.
4. Osušite ga na papirnati brisački.
Pomembno: za vsako naslednje jajce pripravite novo barvno mešanico.
Rdeče resice
Potrebujete:
v trdo kuhana ali izpihana jajca
rdeč marker Copic (kupite ga lahko v trgovinah s pripomočki za ustvarjanje)
svinčnik
Postopek:
1. S svinčnikom potegnite po lupini tanke črte - kot orientacijo za barvanje.
2. S konico rdečega markerja pobarvajte želeno površino. Pomembno: med postopkom počakajte, da se barva posuši, saj se bo drugače spackala.
3. Zdaj naredite še resice, ki jih pred tem zopet lahko začrtate s svinčnikom, da bo barvanje lažje in natančnejše.
Ovito v sukanec
Potrebujete:
v trdo kuhana jajca
2 skodelici vode
lonec
2 jedilni žlici kurkume
cedilo
velik kozarec za marmelado
2 jedilni žlici kisa
sukanec v priljubljeni barvi
Postopek:
1. V lonec nalijte vodo, dodajte kurkumo in zavrite.
2. Znižajte temperaturo in kuhajte 15 minut. Odstranite z ognja in ohladite.
3. Precedite tekočino v večji kozarec, dodajte kis.
4. V tekočino položite jajca in vse skupaj postavite v hladilnik. Ko bodo jajca dovolj rumena, jih vzemite iz barvila in osušite.
5. Jajca ovijte s sukancem. Ko končate, naredite vozel, preostanek sukanca pa odstrizite.
Severni sij
Potrebujete:
v trdo kuhana bela jajca
lonec
rdeče zelje
majhno sito/cedilo
4 jedilne žlice kisa
jedilni zlati prah
zobno ščetko ali debelejši čopič
Postopek:
1. Narežite zelje, prelijte ga s petimi skodelicami vode in zavrite. Kuhajte 30 minut.
2. Odstavite s štedilnika, ohladite in precedite. V dobljeno barvno tekočino dodajte kis.
3. V globoko posodo položite jajca in jih prelijte z barvno tekočino ter vse skupaj za najmanj eno uro postavite v hladilnik. Vmes jajca večkrat obrnite, da bodo enakomerneje obarvana. Barva bo sprva nekoliko bolj bleda, kasneje pa bo potemnela.
4. S kuhinjsko brisačko pirhe osušite. Ščetko pomočite v zlati prah in jo pridržite nad pirhom. S prstom podrgnite po ščetki, da bo prah padel nanj.
Jajce espresso
Potrebujete:
v trdo kuhana ali izpihana jajca
mleto kavo
terilnik
zlate lističe
plastično skledo
rokavice za enkratno uporabo
lepilo
čopič
Postopek:
1. Kavo dajte v terilnik in ji dodajte še malo zlata v lističih. Previdno mešajte in pritiskajte, da zlato razpade na majhne koščke in se enakomerno pomeša s kavo. Mešanico preložite v plastično posodo.
2. Jajce izdatno premažite z lepilom, nato ga povaljajte v kavni mešanici.
3. Najmanj eno uro ga sušite na kuhinjski brisački.
Pol-pol
Potrebujete:
izpihana bela jajca
zeleno barvo za hladno barvanje pirhov. Alternativno lahko barvate s špinačo: v ta namen prelijte 500 g špinače z mrzlo vodo, zavrite in kuhajte 45 minut. Precedite.
pepeliko
lonec za barvanje
vžigalico in nit
kis
Postopek:
1. Zmešajte barvo po navodilih z embalaže. Če barvate s špinačo, dodajte v kuhano obarvano tekočino še malo pepelike.
2. Nit zvežite na sredini vžigalice, ki jo nato potisnite skozi zgornjo luknjico, skozi katero ste izpihovali. Tako boste jajce med barvanjem lažje držali.
3. Jajce temeljito zdrgnite s kisovo vodo, da se ga bo barva lažje oprijela. Lupine jajc prostoživečih kokoši so debelejše in močnejše, zato jih je lažje barvati.
4. Jajce do polovice potisnite v še vročo barvo in počakajte do želenega barvnega odtenka.
Dotik vetra
Potrebujete:
v trdo kuhana jajca
stepeno sladko smetano
globok krožnik
zeleno barvo za živila
Postopek:
1. V krožnik dajte približno 3 cm debelo plast stepene smetane. Pokapajte jo z zelenim barvilom in z žlico previdno premešajte v krogu, vendar ne povsem.
2. Jajca povaljajte v smetani, da bodo čisto pokrita z njo. Za 30 minut vse skupaj postavite v hladilnik.
3. Jajca sperite in osušite.
Nasveti in triki
Nekatere barve za pirhe vsebujejo azobarvila, ki pri občutljivih ljudeh lahko povzročijo izpuščaje. V tem primeru lahko jajca pobarvate z naravnimi barvami, ki jih poiščete na policah z bio izdelki.
Rdeča pesa ali kuhani čebulni olupki obarvajo jajce rdeče, rdeče zelje pa uporabite za modro do vijolično barvo. Špinača ali peteršilj bosta dala zelene odtenke, medtem ko orehove lupine in črni čaj oddajajo rjavo barvilo.
Na jajcih z gladko lupino je barva najbolj obstojna. Po barvanju premažite lupino z malo olja, ki poskrbi za sijaj. V trdo kuhana jajca so na sobni temperaturi uporabna do dva tedna.