Estrada

Praznik pri babici

Lara Jelen
24. 12. 2017, 16.01
Deli članek:

Kaj je tisto, kar napravi božič popoln? Morda res skupek dejavnikov, a najpomembnejša je gotovo družina.

Revija Maja

Le kdo se ne spomni božičev iz otroštva, preživetih z babico? Njena potica vedno najslajše diši, njen ljubeči objem je najtoplejši. Morda s časom pozabimo, kaj smo jedli za božič in tudi kako je bila okrašena miza. Prazničnih trenutkov s svojimi najdražjimi pa ne pozabimo nikoli.

1. Krašenje smrečice na predvečer božiča je čudovit uvod v praznični čas.

Revija Maja

2. Idejo božiča kot družinskega praznika so z navdušenjem posvojili tudi tisti, ki ne verujejo. Med njimi je igralec Jan Bučar: »Družina se je zbrala pri moji mami. Ker je živela v hiši, je bilo to najbolj priročno. Seveda je bila z nami tudi babica, na katero sem bil zelo navezan. Velika novoletna jelka, ogromno daril pod njo in cela hiša sorodnikov so eden najlepših spominov na moje otroštvo.«

Revija Maja

3. Nič ni več tako, kot je bilo, a ena stalnica ostaja - Božiček nikoli ne pozabi potrkati na babičina vrata z velikim košem daril.

Revija Maja

4. Skrivna sestavina vročega čaja so zelišča z vseh vetrov, ki jih babica pridno nabira od pomladi do poleti, kanček ruma in kajpak veliko ljubezni.

Revija Maja

5. Sani so spomin na čase, ko smo se do mokrega spuščali po sosednjem hribu, kjer ni nikoli zmanjkalo snega. Odkar ni več snega, stojijo v kotu in služijo kot stojalo za smrekico.

Revija Maja

6. Časi so se morda spremenili, pri babici pa lahko še vedno podoživimo nostalgijo pristnega božiča. Takšnega, kot ga zna pričarati le ona. Z okraski iz prejšnjega stoletja, dragocenim porcelanom in kristalom za »boljše« prilike in ljubkim neredom.

Revija Maja

7. V babičini kuhinji za praznik najlepše diši. Po cimetu, orehih, vanilji, vročem čaju s piškoti in pečenki s hrustljavim krompirjem.

Revija Maja

8. Medtem ko Božičku pri zavijanju in dostavi daril pomagajo škratje in jelenčki, so babičini zvesti pomočniki pri pripravi mize vnuki.

Revija Maja

9. Babičini recepti so vredni zlata. Njeni piškoti se najbolj topijo v ustih in ni lepšega, ko male sladke skrivnosti deli s svojimi vnuki.

Revija Maja

10. Pečena jabolka, pomočena v čokoladi in okopana v sladkih pisanih mrvicah, nas vrnejo v čase, ko je bila potica na mizi res le za velike praznike.

Preberite tudi: Kam po sestavine za orehovo potico. Kliknite TUKAJ!

Revija Maja