Hrana ima veliko moč. Lahko nas poživi ali pa utrudi, najpomembnejša pa je tista, ki naše telo oskrbi z vsemi potrebnimi vitamini in minerali, brez katerih organizem ne moremo (dobro) delovati. Zadnje čase je veliko govora o tem, da je hrana zaradi modernega načina pridelovanja v veliko primerih osiromašena, in da v telo dobimo bistveno premalo tistega, kar bi nujno potrebovali. Ali je to res, je odvisno predvsem od naše izbire. V vsakem primeru pa še danes obstajajo živila, ki v sebi skrivajo vse tisto, kar potrebujemo za dobro počutje in zdravje. Takšna so tudi nekatera olja, ki zelo dobro vplivajo na imunsko odpornost in so kot takšna odlična izbira za jesenske dni, ko so ponovno na pohodu razne bolezni. Pomagajo pa lahko še na mnoge druge načine.
Olje sibirske cedre
V Sibiriji, od koder izvira, olje sibirske cedre še danes dojemajo kot zdravilo. Dokaz, da vsebuje bogastvo hranil, je tudi dejstvo, da ga pri nas uporabljamo kot prehransko dopolnilo. Zadošča že ena čajna žlička na dan, da smo oskrbljeni s tistim, kar ponuja. »Od sestavin olja sibirske cedre so za normalno delovanje našega organizma pomembni predvsem antioksidativni vitamini in adaptogeni C in E, vitamini B-kompleksa, beta karoten, nenasičene maščobe in minerali. V olju sibirske cedre je izjemno veliko joda in magnezija, katerih delovanje je precej raziskano in tudi poznano, tako kot tudi delovanje selena, katerega naraven vir so v visoki vsebnosti tudi oreščki sibirske cedre, iz katerih po metodi hladnega stiskanja pridobivajo olje. V zadnjem času prihajajo v strokovni medicinski javnosti na dan ugotovitve o učinkovitosti selena v boju proti raku dojk, želodca, prostate, jeter in mehurja,« nam o učinkovinah olja sibirske cedre, zaupa Maria Ana Kolman, izjemna poznavalka sibirskih alternativnih in šamanskih načinov ohranjanja in vračanja zdravja. »Narava je modra – v drobnem oreščku sibirske cedre je nakopičila vso svojo moč – vse vitamine, minerale in mikroelemente – in ljudstvom, ki živijo v težkih klimatskih razmerah Sibirije, s tem dala možnost preživetja. Dala jim je hrano, nam, ki živimo v izobilju, pa ponuja pomoč za boljše počutje – preprosto in učinkovito,« še doda. Olje sibirske cedre lahko zaužijemo nekaj minut pred obrokom. Priporoča se uporaba lesene ali porcelanaste žlice, odsvetuje pa uporaba kovinske. Tistim, ki okus olja ni pogodu, lahko čajno žličko slednjega dodajo v napitek ali pa jo zaužijejo skupaj z medom.
Olje rakitovca
V Rusiji in Kitajski, kjer ga najbolj poznajo in tudi največ uživajo, ga imenujejo kar tekoče zlato. Drugje po svetu ga uporabljajo predvsem v kozmetičnih izdelkih, saj odlično deluje na kožo in lase. Manj pa je znan njegov učinek ob uživanju. Kot pojasni Maria Ana Kolman, ima olje rakitovca enkratno sestavo biološko aktivnih snovi, zlasti vitaminov in elementov v sledovih, in to v koncentracijah, ki jih ni mogoče najti pri nobeni drugi rastlini. »Poleg celotnega B-kompleksa je v olju rakitovca veliko vitamina E (tokoferol), ki je bistvenega pomena za ohranjanje in obnavljanje reproduktivnih funkcij. Kot močan antioksidant preprečuje razvoj ateroskleroze in prezgodnje staranje, zato ga pogosto imenujejo tudi vitamin mladosti. Klinične raziskave so potrdile delovanje vitamina E na različne oblike raka. Znano je tudi, da prav vitamin E deluje na povišanje libida in potence. Vsebuje tudi veliko vitamina A (retinol), ki omogoča sintezo kolagena, enega izmed glavnih sestavin kože. Kolagen daje koži prožnost, zdrav in svež videz. Vitamin A tudi zagotavlja visoko raven odpornosti, pomaga pri ohranjanju dobrega vida in pogojuje normalno presnovo železa v krvi,« naniza par dejstev. Na dan ga lahko zaužijemo po eno žličko.
Olje pegastega badlja
Pegasti badelj je dobro poznana rastlina, na katero so, vsaj tako zagotavljajo razni zapisi, prisegali že stari Rimljani. Danes uporabo pegastega badlja toplo priporočajo tudi zdravniki uradne medicine. Če čaj iz pegastega badlja ni tako koristen, saj se vanj ne izločijo vse koristne snovi, pa je olje iz te rastline popolna izbira. »Deluje predvsem pri razstrupljanju organizma od vseh škodljivih snovi, ki jih dobimo z neustrezno hrano in vodo. Znano je, da je pegasti badelj v ljudskem zdravilstvu cenjen kot močno sredstvo pri preprečevanju in zdravljenju jeter in žolčevodov. Na podlagi kliničnih študij, ki potekajo na Centru za rakava obolenja pod okriljem Nacionalnega inštituta za rakava obolenja ZDA, strokovnjaki proučujejo učinek pegastega badlja oziroma njegove sestavine silimarina na poškodbe jetrnih celic po kemoterapiji. Poleg omenjenih učinkov se uživanje pegastega badlja priporoča tudi osebam s prebavnimi motnjami, pri težavah z izločanjem žolča, z žolčnimi kamni, pri povečani koncentraciji holesterola v krvi, pri odpravljanju luskavice in kot močan stimulator imunskega sistema,« pravi sogovornica. Čajna žlička olja pegastega badlja v jutranjem smutiju bo torej nedvomno prava odločitev.