Veliki mojster

Bernarda in David raje prepevata na skrivaj

Alesh Maatko
20. 6. 2017, 07.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Tradicionalni gala koncert Poletna noč, ki ga RTV Slovenija pripravlja v sodelovanju s Festivalom Ljubljana, bo letos posvečen 80-letnici rojstva mojstra Jožeta Privška. Ob tej priložnosti smo se pogovarjali z Bernardo Žarn in Davidom Urankarjem, ki bosta prireditev povezovala.

Žiga Culiberg
David Urankar in Bernarda Žarn

Letošnja Poletna noč je tik pred vrati, verjetno pilita še zadnje podrobnosti, drži?

Bernarda: Ja, veselim se Poletne noči, ki bo posvečena mojstru Jožetu Privšku. Scenarij je začrtan; Simfonični orkester in Big band RTV Slovenija, dirigenta Patrik Greblo in Lojze Kranjčan ter Nuša Derenda, Alex Volasko, Alenka Godec, Matjaž Mrak, Nina Strnad, Matjaž Kumelj, Nuška Drašček, Kreativo, Darja Švajger, Oto Pestner, Marko Vozelj in midva z Davidom se bomo potrudili, da bo čim bolj lepo, slovesno in čustveno – vredno spomina na velikana Jožeta Privška.
David: V bistvu je res že blizu. Pri tako zahtevnih prireditvah, z veliko zasedbo in ekipo, ki skrbi, da je vse tako, kot je treba, se včasih čas kar malo ustavi. Bo pa verjetno malo več adrenalina že na generalki, in ko bo šlo zares.

Nam lahko zaupata, kakšna bo glavna nit prireditve, ki jo bomo opazili tudi gledalci?

Bernarda: To bo večer nostalgije in poklona glasbeni ter človeški veličini Jožeta Privška. Pogovarjala se bova s tistimi, ki so imeli privilegij z njim sodelovati in se družiti, predvsem pa bomo uživali v imenitnih melodijah z neopisljivo dragocenim pečatom Jožeta Privška.
David: Poletna noč tradicionalno postreže s popevkami, slovenskimi zimzelenci. Tokrat bo nekaj posebnega zato, ker bo poklon glasbeni legendi Jožetu Privšku. Morda ga nekateri poznate bolj po jazzovskem ustvarjanju, a njegov opus popevk je vrhunski. Nad mestom se dani, Mini maksi, Silvestrski poljub, Vozi me vlak v daljave ... Mi je sploh še treba nadaljevati?

Je to vajino prvo skupno vodenje? Kaj sta se oziroma se bosta naučila drug od drugega?

Bernarda: Ja, z Davidom bova prvič skupaj voditelja, sicer pa sva že gostovala v oddajah drug pri drugem in se srečevala na televizijskih hodnikih. In kot ste dejali – vsako sodelovanje je tudi priložnost za učenje. Začela sva na fotografiranjih, kjer je David kot maneken in model pravi mojster.
David: Z Bernardo se poznava že zelo dolgo, a do zdaj sva le gostovala drug pri drugem v oddaji. Tokrat pa si prvič deliva oder, česar se že zelo veselim. Kaj se bova naučila? Verjetno bi mi zelo prav prišlo, če bi odnesel kaj iz zakladnice modrosti in citatov, s katerimi Berni vedno znova preseneča.

RTV Slovenija
Jože Privšek je tudi avtor številnih izvirnih jazzovskih kompozicij in pesmi, pisal pa je še glasbo za film, televizijo in gledališče.

Če se dotaknemo večnih melodij, katera je za vaju najlepša popevka?

Bernarda: Ob številnih Privškovih mi zatrepeta srce. Ne prižigaj luči v temi, Tam, kjer sem doma, Zlati prah imaš v očeh, Solza, ki je ne prodam, Sinoči, Samo nasmeh je bolj grenak, Nad mestom se dani, Zato sem noro te ljubila, Vrača se pomlad; dobrovoljni nasmeh pa mi vselej narišeta popevki Kako sva si različna in Mini maksi.
David: Veliko je res lepih, ki gredo zlahka v uho. Zadnje čase imam na seznamu veliko Privškovih in zagotovo ena najljubših je Nad mestom se dani. Takšna zasanjana in melodična. Rad imam popevke in pesmi iz tistih časov, ko so na odru še igrali pravi instrumenti in ko pevci niso imeli tako popravljenih glasov, kot smo jih vajeni danes.

Si kdaj popevke tudi prepevata?

Bernarda: Si jih, ja, sicer bolj potihem in na skrivaj, predvsem v avtu, ko jih slišim po radiu.
David: Na smolo tistih ljudi, ki so v tistem trenutku blizu, si jih res prepevam. S slušalkami v ušesih se na sprehodu po mestu zaveš, da fušaš, šele takrat, ko te čudno gleda nekaj mimoidočih. No, to, ali pa sem se spet popacal s sladoledom.

Morda pogrešata čase, ko smo slišali več nepozabnih melodij, ko je imela skladba čas, da dozori?

Bernarda: Zdi se mi, da tudi dandanes nastane veliko lepih in dobrih melodij ter besedil, in zato se mi zdijo tako zelo dragoceni festivali naše televizije – Ema, Dnevi slovenske zabavne glasbe s Popevko in Poprock večerom ter Melodije morja in sonca, ki bodo kmalu zopet zazvenele v Portorožu.
David: Po mojem mnenju je internet poskrbel pa svoje pluse in minuse. Včasih si skladbo slišal na radiu. Ne verjamem, da so se uspešnice ponavljale trikrat na uro, česar smo vajeni na nekaterih radijskih postajah. Da si videl najljubšo skupino, si moral na koncert ali festival. Se mi zdi, da se je glasbo (in glasbenike) bolj cenilo, pa s tem ne ciljam na finančni vidik. Zato so uspešnice ostale in imena ustvarjalcev še vedno plujejo med nami. Danes je vse bolj instant ...

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov