Ljubezen gre skozi želodec, pravi stari ljudski rek, ki potrjuje dejstvo, da nam hrana lahko privabi nasmeh na usta, občutke ljubljenosti in veselja. Seveda je najlepše, če nam jo ponudi lepo postreženo in z ljubeznijo pripravljeno ljubljena oseba, a tudi če si z jedjo, ki spodbuja hormone sreče, postrežemo sami, ko je dan krmežljav, si lahko pomagamo, da v nas zasveti žarek.
Ti si moja čokolada …
Je čokolada vaša obsedenost, vsakič ko se pojavi občutek neugodja? S kakovostno temno čokolado, ki ni obtežena s sladkorji in aromami, ni nič narobe, svetovalka za zdravo prehrano Marjetka Založnik pa pravi, da se za dobro počutje namesto čokolade raje lotite banan. Se jim izogibate zaradi njihove rahlo povečane kalorične vrednosti v primerjavi z drugim sadjem? Prehranska strokovnjakinja ima za vas dobro novico: »Kalorično vrednost odtehta dejstvo, da so prav banane znane po tem, da spodbujajo dobro voljo, saj vsebujejo serotonin, ki ga imenujemo tudi hormon sreče. Visoke vrednosti kalija v bananah preprečujejo krče, visoke vrednosti magnezija v bananah pa znižajo občutek tesnobnosti in poskrbijo za boljši spanec.«
Zakaj nas, ko smo krmežljavi, mikajo prav čokolada, piškoti in drugi sladki grehi? »Če hoče telo proizvajati serotonin, ki sprošča in povzroča dobro počutje z biokemičnimi reakcijami, potrebuje ogljikove hidrate. Za hitro pridobljen občutek sreče, ki žal ne traja dolgo, je dovolj že, če zaužijemo nekaj sladkarij; če pa pojemo krompirjev pire ali velik krožnik testenin, traja občutek sreče bistveno dlje,« lahko preberete v knjigi Wellness za dobro počutje (MKZ).
Triptofan – gradnik hormonov sreče
Za tvorbo serotonina pa potrebuje naše telo triptofan – snov, iz katere so zgrajene beljakovine. Prehranska strokovnjakinja Marjetka Založnik nam je naštela živila, ki vsebujejo veliko triptofana: »Stročnice, kot je grah, mlečni izdelki, perutnina, ribe, posušeni dateljni, ovseni kosmiči in oreščki.« Vendar nikar ne pozabite, da triptofan lahko pride v možgane, od koder širi mir in ravnovesje, le z ogljikovimi hidrati. Dobra kombinacija je na primer jogurt s po dvema žlicama malin in ovsenih kosmičev. »Ne pozabite pa na sveža zelišča z dragocenimi eteričnimi olji. Rožmarin podarja veselje do življenja, timijan nam daje pogum, žajbelj razveseljuje, peteršilj pa skrbi za pozitivno razmišljanje,« dodaja svetovalka za zdravo hrano.
Vitamini za svetlejše dni
Če tudi na sončen dan ne vidite sonca, kaj šele, da bi pogrelo vaše premraženo srce zaužijte čim več živil, bogatih z vitamini B in C, zato namesto sladkarij grizljajte oreščke ter si privoščite kozarec pinjenca, vitamin C pa vas bo osrečil v sveže stisnjenem soku iz agrumov.
Trdno voljo krepijo kalcij, magnezij, železo in cink. Kalcij najdete v brokoliju in mlečnih izdelkih, magnezij v kiviju, papaji in ovsenih kosmičih, železo pa v pesi in sončničnih semenih. S cinkom so bogata bučna semena, sezamovo zrnje in kozice. V temačnih dneh si našteta živila privoščite vsaj enkrat na dan.