Estrada

Čas za hrano, ki vas napolni z energijo

Urška Dretnik, Novice Svet24
27. 3. 2017, 09.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Fižol, bob, leča, stročji fižol, grah in čičerika.

profimedia

Stročnice so zdrav in poceni vir beljakovin. Vsebujejo ogljikove hidrate, vlaknine, vitamine in malo maščob. Številne raziskave priznanih institucij so dokazale, da stročnice dobro vplivajo na zdravje in ščitijo organizem pred številnimi kroničnimi boleznimi. Večina stročnic vsebuje veliko koncentracijo aminokisline lizin, ki je ena izmed dveh aminokislin, bistvenih za sintezo karnitina. Ta pa je bistvenega pomena za nastajanje energije v naših celicah. Stročnice torej še zdaleč niso primerne samo za vegetarijance. Tako smo šele zadnja leta, ko je začelo skokovito naraščati število bolezni, ki so povezane z uživanjem živalskih beljakovin, predvsem bolezni srca, nekatere vrste raka in sladkorna bolezen, začeli priznavati veliko vrednost nadvse preprostemu fižolu, ki je v času naših babic veljal za prehrano revežev. Stročnice so odlična preventiva zoper bolezni srca in ožilja ter sladkorno bolezen tipa dve. Pomagajo uravnavati krvni sladkor, hkrati pa vas oskrbijo s stalno energijo, ki počasi izgoreva. Ob uživanju stročnic bo vaša prebava kmalu urejena in hitro se boste nasitili, a se ne boste redili. So zelo primerne za shujševalno dieto, zaradi velike količine prehranskih vlaknin namreč hitro potešijo lakoto in ohranjajo visoko raven energije.

Zanimivosti

gebhard rosmanith (1)
Intervju

Na koncu ljudje jedo tisto, kar je v interesu korporacij

zanositev
Zgodba Melite Slavič

Rodila pri 46 letih: ni besed, ki bi opisale, kaj sem čutila, ko sem ga prvič zagledala

hladilnik, prenajedanje, nočni prigrizek
Zdravi prigrizki

Ste tudi vi nenehno lačni in brskate po hladilniku?

viki-groselj
Intervju

Viki Grošelj se po petdesetih letih vrača pod veličastni Makalu

pitje čaja
Zeliščni napitek

Za svežo in sijočo polt si vsak dan privoščite skodelico čaja

LEČA
Leča

Stročnica, ki bogati jedilnike in odpravlja slabokrvnost