Estrada

Primož Kozmus je sladek kot med

Roman Turnšek
13. 9. 2014, 21.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Ko zavihti in zaluča kladivo, zanj navijajo vsi, saj ga na atletskih tekmovališčih pozna prav vsakdo. Za Slovenijo je doma in na tujem osvojil že številne kolajne. Toda ko se treningi, priprave in tekmovanja končajo, Primož Kozmus živi povsem običajno življenje. Takrat, ko ni v svoji atletski službi, je namreč mož in oče.

Grega Wernig

Odkar ima družino, se je njegovo življenje precej spremenilo. Zamenjale so se vrednote, pogledi na življenje, odgovornost in razporeditev časa. Starševstvo vpliva na vse vidike življenja. Ko pride družina, človek nima več časa le zase, ampak se stvari korenito spremenijo. Pri športnikih Primoževega kova je to še toliko očitneje, saj je pogosto dolgo odsoten. »Tekmovanja in treningi mi določajo precej strog urnik, imam pa srečo, da ima žena zaradi družinskih poslov možnost, da se mi z družino tudi za dlje časa pridruži v moji pripravljalni bazi v Medulinu, kjer največ treniram. Se pa držim pravila, da se takrat, ko sem doma, popolnoma izklopim. Ni naglice, ni hitenja, na uro gledamo le takrat in pri stvareh, kjer je pač treba. Sem človek, ki ceni mir in družinske vrednote, hektičnost in direndaj velikih mest pa mi ne ustrezata.« Primož se z družino sicer le redko pojavlja v medijih. »Otrokoma bi bil rad predvsem oče, ne obraz iz medijev,« pravi.

Šport kot življenje

Glede na Primoževo športno udejstvovanje ni čudno, da tudi zasebno živijo aktivno. Vsa družina sodeluje pri Primoževem tradicionalnem vsakoletnem teku po mestu in okolici v sklopu festivala Brežice, moje mesto. Letos je prvič sodeloval tudi sin Maks, ki se je teka udeležil kar v vozičku! »Gre za zdrav način življenja in koristno preživljanje prostega časa. Z ženo nočeva nikogar siliti v šport, če pa se bo kateri od otrok odločil zanj, bo to njegova odločitev. Kot oče bom zagotovo pomagal, pa tudi kot trener, a le , če bo otrok znal ločevati med tem, kaj se dogaja na treningu in kaj med domačimi stenami.«

Maria Rosa in Maks sta si precej različna po značaju. Deklica je zelo živahna, fantič pa precej bolj umirjen in previden. Primož se večkrat zaloti, kako razmišlja in primerja vzgojo prvorojenke in sina. »Res je, da si pri prvem otroku še zelen in imaš pri drugem glede marsičesa že zaradi izkušenj veliko prednosti. Marsikatera metoda pa prav zaradi različnih karakterjev otrok ne deluje vedno pri obeh enako. Vendar je tudi to ena od stvari, ki dela izkušnjo starševstva tako zanimivo in neprecenljivo.«

Otroštvo pustiti otrokom

Primož o sebi meni, da se je za starševstvo odločil pravi čas, torej ko je bil že zrel človek in so bili za otroke izpolnjeni vsi potrebni pogoji. »Otroke morajo imeti mladi, a zreli ljudje. Danes se ta meja čedalje bolj pomika navzgor. Toda pomembne življenjske prelomnice se zamikajo povsod, ne le na družinskem področju, tudi pri šolanju, v karieri. Šolanje traja dlje, več časa je potrebnega, da se dobi zaposlitev in pomembne delovne izkušnje. Vedno pa zagovarjam, da otrok mora biti otrok. Imel sem krasno otroštvo in podobno želim omogočiti tudi svojim potomcem. Pomembne stvari se je mogoče naučiti tudi skozi igro, otrokom je torej treba pustiti in dovoliti otroštvo,« še razkrije svoja razmišljanja o družini.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste