Estrada

Mineva šest let od smrti pevskega angela

M.V.
9. 10. 2013, 18.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Letos bo minilo že šest let od smrti makedonskega pevca Tošeta Proeskega, ki ga večina še danes opisuje kot angela. Na tisoče njegovih oboževalcev se vsako leto zbere na koncertu v Skopju, da bi pokazali, da ga nikoli ne bodo pozabili.

Mediaspeed, Facebook
Mineva šest let od njegove smrti.

Toše Proeski je nedvomno ime makedonske glasbene scene, ki ne bo kar tako utonilo v pozabo. Čeprav letos mineva že šest let od njegove tragične smrti v prometni nesreči, oboževalci trdijo, da bodo njegove pesmi vedno z njimi. To so pred dnevi dokazali tudi z zdaj že tradicionalnim spominskim koncertom v Skopju, kjer se je ponovno zbralo na tisoče ljudi, ki so skupaj z nastopajočimi prepevali pesmi Proeskega.

Koncert so poimenovali Zvezdnato nebo, poleg glasbe so večer zaznamovale tudi solze in prižiganje sveč v spomin na pevca. Koncert se je iz Skopja prenašal v vsa večja makedonska mesta, da so se ga ljudje lahko spominjali.

Usodna nesreča

Proeski je bil na vrhuncu svoje kariere, ko je 16. oktobra 2007 star komaj 26 let umrl v prometni nesreči. Na avtocesti A3 Zagreb-Lipovac na Hrvaškem. Voznik avtomobila, 32-letni Georgij Georgijevski, je izgubil nadzor nad avtomobilom in trčil v tovornjak. Toše, ki je sedel na sovoznikovem sedežu, je v trenutku nesreče spal. Ob trku se niso odprle zračne blazine, zato je pevec umrl na kraju nesreče. Njegova menedžerka Ljiljana Petrović je dobila lažje, voznik pa hujše telesne poškodbe. Pokopan je bil 17. oktobra v rodnem Kruševu, na zadnjo pot pa so ga poleg družine in prijateljev pospremili številni oboževalci in glasbeni sodelavci z vsega Balkana.

Bil je otrok glasbe

Otroštvo je talentirani pevec preživel v mestu Kruševo, njegova starša Dominika in Nikola pa sta že v njegovih ranih letih opazila njegov glasbeni talent, zato sta ga od malega vzgajala v glasbenika. Svoje prve odrske izkušnje je nabiral na različnih festivalih, študiral je solo petje na glasbeni akademiji v Skopju, vokal pa je izpopolnjeval tudi v New Yorku, kjer ga je petja učil sloviti profesor William Rey, ki je delal tudi z Lucianom Pavarottijem.

V svoji kratki, a bogati karieri je izdal osem albumov, po njegovi smrti so izšli še trije albumi s prej še neobjavljenim materialom. Med slednjimi je bil tudi njegov prvi in edini angleški album The Hardest Thing, ki ga je Toše posnel med 20-dnevnim bivanjem na Jamajki leta 2006.

Makedonski angel

Po njegovi smrti se je še bolj utrdil njegov status angela, ki so mu ga pripisovali že prej. Toše je bil namreč znan po tem, da je veliko denarja daroval v dobrodelne namene. Njegova smrt je poleg skrušenih staršev povsem zlomila njegovo menedžerko Lilijano Petrović, ki se je po tragičnem dogodku za nekaj let umaknila z glasbene scene, in njegovo dolgoletno dekle Andrijano Budimir.

"Princesa, odkar si del mojega življenja, ima vse smisel. Ljubim te." To so zadnje besede, ki jih je Toše Proeski namenil svoji srčni izbranki, ki verjame, da je Proeski vedel, kaj ga čaka. Zadnjih nekaj tednov pred smrtjo je namreč odkrito govoril, da se mu zdi, da se mu izteka čas na zemlji. Žal se ni motil.

Mediaspeed, Facebook
Makedonci so prepričani, da je bil Proeski angel.
Mediaspeed, Facebook
Menedžerka Lilijana Petrović se je ob njegovi smrti zlomila.
Mediaspeed, Facebook
Odbojkašica Andrijana Budimir je bila več let njegovo dekle, po njegovi smrti je medijem povedala, da je Toše čutil, kaj ga čaka.
Mediaspeed, Facebook
Razbitine avtomobila, v katerem je komaj 26-letni Toše izgubil življenje.
Mediaspeed, Facebook
Oboževalci ga še danes niso pozabili.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste