Nogomet

Kostaričani prizemljili Urugvajce

M.J.
14. 6. 2014, 23.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

ogometaši Kostarike so v 1. krogu svetovnega prvenstva v Braziliji (skupina D) v Fortalezi pripravili senzacijo. Premagali so Urugvaj s 3:1 (0:1).

Reuters

Če je doslej na mundialu šlo vse bolj ali manj po pričakovanjih (tudi zmaga Nizozemske nad Španijo ne sodi ravno med čudeže), pa se je v dvoboju favoriziranega Urugvaja in palčka Kostarike vse postavilo na glavo. Srednjeameriška izbrana vrsta, ki so jo mnogi imeli za velikega "outsiderja" v skupini, v kateri sta še Italija in Anglija, je pripravila senzacijo in prizemljila visokoleteča pričakovanja Edinsona Cavanija in soigralcev iz vrst južnoameriškega prvaka.

Urugvajci so bili sicer v prvem polčasu pričakovano podjetnejša ekipa, ki si je priigrala tudi praktično vse omembe vredne priložnosti. Med drugim je v 15. minuti dosegla zadetek prek Diega Godina, ki pa je bil v prepovedanem položaju. Minuto pozneje je prvič nase opozoril Edinson Cavani, ki pa ni najbolje zadel žoge, tako da je njegov volej zletel precej mimo gola.

V 24. minuti so izbranci Oscarja Tabareza le povedli. Junior Diaz je v kazenskem prostoru z objemom zaustavil Diega Lugana, sodnik je pokazal na belo točko, najstrožjo kazen pa je zanesljivo izvedel Cavani. Ob koncu polčasa je zagrozil še Diego Forlan, Keilor Navas pa je bil na mestu.

A v drugem polčasu se je senzacija začela uresničevati. Ob nerazumljivo "nazaj potegnjenim" in brezidejnim Urugvajcem so Kostaričani najprej zapretili v 51. minuti po strelu z glavo Oscarja Duarteja, nato pa so hitro preobrnili izid. V 54. minuti je eden zvezdnikov kostariške ekipe Joel Campbell po podaji z desne strani prejel žogo na dobrih desetih metrih in zabil žogo v gol. Še večji šok pa je sledil tri minute pozneje, ko je ekipa iz Srednje Amerike povedla z 2:1.

Cristian Bolanos je izvedel prosti strel, Duarte pa se ni ustrašil oviranja Christiana Stuanija s čevljem in z glavo premagal Fernanda Muslero. Tabarez je reagiral z dvema menjavama, Urugvajci so spet začeli malce "igrati" in pritiskati proti vratom Kostarike.

Cavanijev strel z glavo je v 70. minuti Navas obranil, a zatem za mnoge enim tihim favoritom spet ni šlo nič od nog. To so še enkrat izkoristili Kostaričani, v 84. minuti je namreč Campbell z lepo podajo našel rezervista Marcosa Ureno, ki je zadel za 3:1 in veliko zmago svoje reprezentance.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste