Vreme

FOTO: Silovito neurje odkrivalo strehe in podiralo drevesa

STA/G.G.
21. 8. 2014, 10.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Neurja, ki so se nad deli Slovenije besnela v sredo zvečer in ponoči, so povzročila kar nekaj škode. Meteorna voda je zalila številne objekte ter poplavila ceste, gasilci so posredovali tudi zaradi udarov strel. V naselju Mahniči v občini Sežana je močno neurje odkrilo strehe skoraj vseh objektov. V Vrhniki in njeni okolici je veter lomil drevesa in odkrival strešnike. Nočno neurje je v občini Dobrova-Polhov Gradec, ki jo je neurje močno prizadelo že v začetku avgusta, povzročilo kar nekaj škode. Sprožilo je nekaj plazov ter spet zasulo kanale in poškodovalo nekatere ceste, ki so jih po nedavnem neurju že nekoliko sanirali.

Arsen Perić/KMA

Nočno neurje je v občini Dobrova-Polhov Gradec, ki jo je neurje močno prizadelo že v začetku avgusta, povzročilo kar nekaj škode. Sprožilo je nekaj plazov ter spet zasulo kanale in poškodovalo nekatere ceste, ki so jih po nedavnem neurju že nekoliko sanirali.

V Mahničih je neurje tudi podrlo več dreves ter električno napeljavo. Posredovala so vsa prostovoljna gasilska društva Kraške gasilske zveze in sežanski gasilci ter delavci Elektra Primorske in Cestnega podjetja Koper, navaja uprava za zaščito in reševanje v poročilu.

Tudi v naselju Dutovlje v občini Sežana je močan veter podrl več dreves in reklamnih panojev. Podrta drevesa in naplavine so bila tudi na cesti Kobdilj-Štorje, Dutovlje-Vrhovlje in na cesti Vrabče-Štjak.

V vasi Ržišče v občini Litija je zaradi udara strele zagorel drog telefonske napeljave. Gasilci so požar pogasili. Na Bavarskem dvoru in Trgu OF v Ljubljani so zaradi udara strele ostali brez električne energije.

V Petkovcu v občini Logatec je močan veter odkril streho stanovanjske hiše, na cesto Polhov Gradec-Šentjošt pa se je usul zemeljski plaz. Na cesti Log proti Podplešivici v občini Log-Dragomer se je podrl drog javne razsvetljave in zadel osebno vozilo, ki je obtičalo v jarku.

V Paki in Spodnjem Doliču v občini Vitanje je potok Jesenica na več lokacijah poplavil regionalno cesto Zgornji Dolič-Stranice. Tudi v Škofji Loki so morali gasilci zaradi poplavljenih objektov večkrat posredovati, še navaja uprava za zaščito in reševanje v poročilu.

Anže Zadravec

Padavine bodo čez dan ponehale

Po napovedi Agencije RS za okolje (Arso) so zjutraj ob nevihtah predvsem v južni Sloveniji še možni močni nalivi in sunki vetra, ob tem pa je možen tudi porast manjših vodotokov in hudournikov. Padavine bodo sicer postopno ponehale danes popoldne, najpozneje v jugozahodnih krajih.

V petek bo zmerno do pretežno oblačno, popoldne bodo predvsem v zahodni in osrednji Sloveniji krajevne plohe. V soboto bo oblačno in deževno, na Primorskem bodo tudi nevihte, najmanj padavin pa bo v severovzhodni Sloveniji, še piše na spletni strani Arsa.

Podoba vasi Mahniči na Sežanskem, kjer je nočno neurje z znaki tornada odkrilo strehe deset stanovanjskih poslopij in prav toliko gospodarskih objektov, je bila zgodaj popoldan že drugačna. Domačini ob pomoči gasilcev in Slovenske vojske hitijo s prekrivanjem streh, škoda pa po prvih ocenah presega 200.000 evrov.

"Najprej moramo zavarovati ljudi in premoženje, večino teh del naj bi zaključili že do konca današnjega dne," je povedal župan Občine Sežana Davorin Terčon. Po dopoldanskem ogledu poškodovanih objektov v Mahničih in okoliških vaseh so ugotovili, da škode na javni in občinski infrastrukturi ni veliko. Najhuje je bilo poškodovano le elektroenergetsko omrežje v Mahničih.

Zato so z delom začeli tudi delavci Elektra Primorska, ki so najprej vsem odjemalcem zagotovili elektriko iz agregata, v naslednjem dnevu ali dveh pa bo po zagotovilih Žarka Cerkvenika iz Elektra Primorske ponovno vzpostavljeno javno omrežje.

Tudi gasilci - danes jih je bilo v Mahničih 65 - bodo večino del s prekrivanjem streh zaključili danes ali v petek, strehe bodo prekrili s folijami in velikimi vojaškimi ceradami. Za dokončno prenovo streh bodo morali poskrbeti sami stanovalci in lastniki hiš, je še povedal sežanski župan. V Mahniče so danes prišli predstavniki zavarovalnic in si ogledali poškodovane objekte, ki so zavarovani.

Po besedah Terčona so imeli srečo, da se je neurje zgodilo v nočnih urah in zaradi tega nihče ni bil poškodovan. Prebivalcem vasice so ponudili nadomestne nastanitve do dokončne sanacije poškodovanih objektov, vendar so vaščani občinsko ponudbo odklonili.

Poleg stavb je neurje, ki je imelo znake tornada, močno poškodovalo tudi okoliške nasade, predvsem sadno drevje in vinograde. Popolnoma so uničeni stari sadovnjaki z avtohtonimi sadnimi drevesi jablan, podrti so tudi latniki v vinogradih.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov