Kartelske vojne

Eskalacija nasilja znotraj mehiškega kartela Sinaloa: več kot sto ubitih ali pogrešanih

M.G.
21. 9. 2024, 10.03
Posodobljeno: 21. 9. 2024, 10.12
Deli članek:

V zahodni mehiški zvezni državi Sinaloa je bilo ubitih približno 50 ljudi, še toliko pa jih pogrešajo, odkar so se 9. septembra začeli spopadi rivalskih frakcij mamilarskega kartela Sinaloa, so v petek sporočile lokalne oblasti, ki ugotavljajo, da nasilje ne pojenja.

Profimedia
Življenje na ulicah Culiacana, prestolnice Sinaloe, ni niti malo varno.

Povod za spopad med dvema najmočnejšima frakcijama narko kartela Sinaloa, gre iskati v dogodkih letošnjega julija, ko so v ZDA aretirali legendarnega preprodajalca in vodjo ene frakcij Ismaela »El Mayo« Zambado. 74-letni Zambada trdi, da ga je višji član frakcije Los Chapitos, ugrabil in z letalom proti njegovi volji odpeljal v ZDA, kjer so ga zlahka aretirali.

V prestolnici Sinaloe, milijonskemu Culiacanu, od aretacije Zambade dalje vladajo skorajda izredne razmere. Strelski napadi motijo vsakdanje življenje: večina šol je bila sicer odprtih, a AP poroča, da starši zaradi strahu še vedno ne pošiljajo svoje otroke v razrede, restavracije in trgovine pa v strahu pred nasiljem predčasno zapirajo svoja vrata. Guverner Sinaloe Rubén Rocha Moya je v petek dejal, da je bilo v zadnjih dneh aretiranih več kot 40 ljudi, medtem ko so po Sinaloi razdelili več kot 5000 paketov hrane.

Na pomoč je prišla tudi mehiška vojska, ki se trudi pomiriti nasilje. V četrtek so aretirali domnevnega vodjo skupine Los Chapitos, Ivana Archivalda Guzmana, ki je sin nekdanjega kralja kartela Sinaloa, Joaqina "El Chapa" Guzmana. Aretiran je bil tudi eden izmed najvišjih pripadnikov iste skupine, Fernando Perez Medina, bolj znan kot "El Piyi", ki so ga ujeli v Santa Feju, zahodno od Culiacana, skupaj s šestimi močno oboroženimi spremljevalci.

Profimedia
Aretacija enega najvplivnejših mož kartela Sinaloa, 74-letnega Ismaela "El Mayo" Zambade, je bila povod za začetek obračunavanj znotraj kartela.

Kot poroča Noticias Telemundo, so aretacije očitno del širšega načrta za zatiranje sprtih frakcij kartela Sinaloa. Boji so povzročili porast umorov, ugrabitev in strahu med prebivalci. Podjetja in tudi nekatere šole v mestu so prejšnji teden po izbruhu nasilja ostala zaprta, kar gre za stopnjo motenj družabnega življenja brez primere v tej regiji, ki je sicer navajena raznih nemirov povezanih s karteli.

Oglasil se je tudi mehiški predsednik Andres Manuel Lopez Obrador, ki je v četrtek dejal, da so Združene države delno odgovorne za nestabilnost, ker so "izvedle to operacijo", pri čemer se je skliceval na predhodne pogovore o predaji med ameriškimi uradniki in Joaquinom Guzmanom Lopezom (brat od zgoraj omenjenega Ivana Archivalda in sin od "El Chapa"), ki je domnevno zakrivil ugrabitev Zambade. Ameriški uradniki so sicer potrdili, da so bili v pogovorih z Guzmanom, čeprav je ameriški veleposlanik v Mehiki Ken Salazar prejšnji mesec dejal, da so bili presenečeni, ko so odkrili Zambado na ameriških tleh. Salazar je dodal, da v ugrabitev Zambade 25. julija niso bila vpletena nobena ameriška sredstva ali osebje.

Estrada

alenka-pinterič
Med iskrenimi ljudmi

Alenka Pinterič: Taylor Swift proti meni itak ne bi imela šans

čuki, jože-potrebuješ
Intervju: Jože Potrebuješ

"Pijanščine že od nekdaj ne razumem in s tem, da grem komu na živce, nimam težav"

VR AKTUAL - LMSP ODDAJA 3 - FOTO Jaka Zorman (36 of 58)
Last minute sanjska poroka na Aktualu

Lupljenje krompirja, zavezovanje vezalk in trije plesni izzivi

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

Zanimivosti

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!