Molijo za otoplitev

V Mongoliji poginilo že več kot dva milijona glav živine

M.G.
27. 2. 2024, 10.04
Posodobljeno: 27. 2. 2024, 10.12
Deli članek:

Zaradi hudega mraza, ledu in snega, ki že nekaj mesecev pesti Mongolijo, stradajo velike količine živali; upajo na čimprejšnjo otoplitev.

Profimedia
Mongolski nomad se prebija skozi snežni metež.

Mongolija, ki velja za drugo največjo celinsko državo na svetu (največji je Kazahstan) in je ena najbolj redko poseljenih držav na svetu, približno ena tretjina njenega prebivalstva, ki šteje 3,3 milijona ljudi, pa je nomadov, je objeta v hud mraz, sneg in led, pri čemer najbolj trpijo živali.

To zimo je v državi zaradi lakote in izčrpanosti umrlo že 2,1 milijona glav živine, je včeraj povedala Gantulga Batsaikhan iz mongolskega državnega ministrstva za kmetijstvo. Mongolija je imela konec leta 2023 64,7 milijona takih živali, vključno z ovcami, kozami, konji in kravami, kažejo uradni statistični podatki. Ekstremne vremenske razmere med decembrom in marcem za Mongolijo sicer niso nekaj neobičajnega, saj v tem času temperature ponekod padejo celo pod -50 stopinj Celzija. Vendar je letošnja zima hujša kot običajno, z nižjimi temperaturami in rekordnim sneženjem, so v nedavnem poročilu zapisali Združeni narodi (ZN).

Takšno ekstremno vreme je v Mongoliji znano pod imenom "dzud" in običajno povzroči pogin velikega števila živine. Mongolija je v zadnjem desetletju doživela šest dzudov, vključno z zimo v sezoni 2022/2023, ko je poginilo kar 4,4 milijona glav živine. ZN pravijo, da podnebne spremembe povečujejo pogostost in intenzivnost dzudov, saj so dzudi običajno bili le na vsakih nekaj deset let, sedaj pa se pojavljajo skorajda vsako drugo leto. Najsmrtonosnejši dzud v zgodovini je bila zima v letih 2010 in 2011, ko je poginilo več kot 10 milijonov živali – skoraj četrtina celotne živine v državi v tistem času.

Letošnji dzud je še poslabšala poletna suša, ki je živalim preprečila, da bi si ustvarile dovolj maščobnih zalog, ki bi jim pomagale preživeti kruto in ostro zimo. "Zima se je začela z močnim sneženjem, vendar so se temperature zraka nenadoma dvignile in sneg se je stopil," je za AFP povedal nomadski pastir Tuvshinbayar Byambaa. "Potem so se temperature spet znižale in taleči se sneg spremenile v led." To pa je tudi največji problem, saj zaledenela površina živini, ki je odvisna od trave, preprečuje, da bi se prebila do nje, kar pomeni, da živina strada, mnogi pastirji pa so v skrajni sili primorani v izposojo denarja, da lahko kupijo krmo za živali. Povrhu vsega je letošnje rekordno sneženje (gre za najmočnejše sneženje po letu 1975) še povečalo težave pastirjev, saj je nekatere sneg ujel v hladnejših predelih in jim tako onemogočil, da bi sploh lahko nakupili hrano in seno za svoje živali.

Po podatkih ZN se kar 70 odstotkov Mongolije sooča s posledicami dzuda. Vlada je pastirjem obljubila pomoč in je sprožila kampanjo za dostavo senene krme pastirjem, da bi s tem preprečili nadaljnji pogin živali. Pastirji pa v tem trenutku lahko le molijo, da bo mraz v prihodnjih dneh popustil. "Pretežko je biti pastir - trpimo zaradi suše in poplav poleti in dzuda v pozimi," je potarnal Tuvshinbayar in dodal "Začel bom izgubljati svoje živali, če se sneg v prihodnjih mesecih ne bo stopil".

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov