Spopadi

Več kot tisoč državljanov EU evakuiranih iz Sudana, slovenske družine pa še ostajajo

M. T. V./STA
24. 4. 2023, 10.39
Posodobljeno: 24. 4. 2023, 10.47
Deli članek:

Iz Sudana, kjer potekajo spopadi med sudansko vojsko in paravojaškimi silami RSF, so minuli konec tedna evakuirali več kot tisoč državljanov Evropske unije, je danes dejal visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell. Tri slovenske družine zaenkrat še ostajajo v Sudanu.

Profimedia
Sudan

"Ne morem vam podati natančnih številk, jih je pa zagotovo več kot tisoč," je novinarjem glede evakuiranih še dejal Josep Borrell. Med njimi je 21 uradnikov EU, ki so po Borrellovih besedah že v Evropi. "Bil je dolg in intenziven konec tedna," je dodal Borrell. Številne države so evakuacije svojega diplomatskega osebja in državljanov iz Sudana začele, potem ko je propadel zadnji poskus premirja med sprtima stranema. Evakuacije iz Sudana, kjer se nadaljujejo hudi spopadi, razmere v Kartumu pa naj bi bile vse bolj dramatične, so se nadaljevale tudi minulo noč - med drugim so skupno več sto ljudi na varno umaknile Francija, Nemčija, Italija in Španija.

V Sudanu so po navedbah zunanjega ministrstva (MZEZ) trenutno tri slovenske družine, ena v prestolnici Kartum, dve pa v pristaniškem kraju Port Sudan na severovzhodu države, s katerimi je ministrstvo v stiku. Kot je ministrstvo danes zapisalo na Twitterju, jim svetujejo, naj bodo v varnih prostorih in naj jih ne zapuščajo.

Dodali so, da bodo družino, ki je v Kartumu, vključili v evakuacijo, ko bo to varno in ne bo ogrozilo njihovih življenj. "Za morebitno evakuacijo smo pripravljeni, potekala bo usklajeno z EU," je še tvitnilo ministrstvo.

V Sudanu po Borellovih besedah sicer še naprej ostaja veleposlanik unije. "Kapitan je zadnji, ki zapusti ladjo," je poudaril. Pojasnil je še, da veleposlanik ostaja v Sudanu, a ne v Kartumu. Veleposlanik EU, Irec Aidan O'Hara, je bil sicer prejšnji teden napaden v svoji rezidenci v Kartumu, a ni bil huje poškodovan.

Spopadi v Sudanu so po večtedenskem sporu med poveljnikom sudanske vojske Abdelom Fatahom al Burhanom in njegovim namestnikom Mohamedom Hamdanom Dagalom, ki poveljuje paravojaškim silam RSF, izbruhnili pred dvema tednoma. V njih je po podatkih ZN doslej umrlo najmanj 420 ljudi, še okoli 3500 pa je bilo ranjenih. Vsa prizadevanja mednarodne skupnosti za prekinitev spopadov so bila doslej neuspešna.

Borrell je danes napovedal, da bo EU nadaljevala prizadevanja za politično rešitev konflikta. "Ne moremo si privoščiti, da bi se Sudan, ki ima veliko prebivalcev, zlomil, saj bi to povzročilo šok po vsej Afriki," je opozoril. Dodal je, da je govoril s sosednjimi državami in celo obema generaloma in jima pojasnil, da je treba položiti orožje in poiskati politično rešitev konflikta. "Ker za ta konflikt ni vojaške rešitve," je poudaril.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste