Normalizacija

Na vidiku dogovor med Srbijo in Kosovom?

S.R./STA
27. 2. 2023, 21.17
Posodobljeno: 27. 2. 2023, 21.42
Deli članek:

V Bruslju je bil danes po navedbah visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU Josepa Borrella storjen velik korak k normalizaciji odnosov med Srbijo in Kosovom.

Profimedia
Josep Borrell

Srbski predsednik Aleksandar Vučić in kosovski premier Albin Kurti sta se danes v Bruslju strinjala z vsebino predloga EU za normalizacijo odnosov med Srbijo in Kosovom, je po srečanju povedal Borrell. Kot je pojasnil, sta se Vučić in Kurti strinjala, da niso potrebni nadaljnji pogovori o predlogu EU z naslovom Sporazum o poti k normalizaciji odnosov med Kosovom in Srbijo. 

Sporazum, katerega besedilo bo kmalu objavljeno na spletni strani Evropske službe za zunanje delovanje, je po njegovih besedah namenjeno predvsem državljanom Srbije in Kosova. Določa, da se lahko svobodno gibljejo med državama s svojimi potnimi listi, ki bodo medsebojno priznani. To bo veljalo tudi za osebne izkaznice in registrske tablice, je pojasnil. Poleg tega lahko prinese nove gospodarske priložnosti, pa tudi boljše zaposlitvene možnosti brez nepotrebne birokracije. Obenem pomeni, da se bo lahko povečala trgovinska menjava med Srbijo in Kosovom, je dejal Borrell.

Potrebna nadaljnja pogajanja

"Srbom na Kosovu bo sporazum prinesel več varnosti, gotovosti in predvidljivosti glede njihove zaščite in pravic na Kosovu, tudi za srbsko pravoslavno cerkev," je še povedal visoki zunanjepolitični predstavnik Unije.

Dodal je, da sta strani izrazili pripravljenost na hitro uveljavitev sporazuma, a so potrebna nadaljnja pogajanja, da bi določili, kako točno bodo uveljavili njegove določbe. Marca bo zato Borrell v Bruslju gostil novo srečanje voditeljev, da bi končali pogajanja o aneksu o implementaciji, ki to določa.

Napovedal je, da bo posebni odposlanec EU za dialog med Srbijo in Kosovom Miroslav Lajčak v okviru priprav na to srečanje do sredine prihodnjega meseca znova odpotoval v Prištino in Beograd. "Pričakujemo, da bosta strani konstruktivni v tem procesu. Strinjali sta se, da se bosta odrekli kakršnim koli neusklajenim aktivnostim, ki bi lahko privedle do novih napetosti na terenu in iztirile ta pogajanja," je povedal Borrell. Prištino in Beograd je ob tem pozval k izpolnitvi obveznosti iz preteklih sporazumov, doseženih v okviru dialoga pod okriljem EU.

Iz krize v krizo

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU je izrazil prepričanje, da bodo delo dokončali do prihodnjega zasedanja voditeljev držav članic EU, ki bo 23. in 24. marca. Uvodoma je sicer spomnil, da so se v zadnjega pol leta v odnosih med Prištino in Beogradom krize vrstile ena za drugo. Poudaril je, da zdaj od reševanja kriz prehajajo k iskanju strukturne rešitve za normalizacijo.

V zadnjih mesecih leta 2022 so se močno zaostrile razmere na severu Kosova, kjer živi večinoma srbsko prebivalstvo. Razlogi za to so bili načrtovana zamenjava srbskih registrskih tablic s kosovskimi, izstop etničnih Srbov iz kosovskih institucij ter po aretaciji srbskega policista tudi napad na urad volilne komisije v Severni Mitrovici.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste