Umikajo barikade

Vrnitev nekdanjega policista Pantića omogočila začasno umiritev strasti na Kosovu

S.R./STA
29. 12. 2022, 17.54
Posodobljeno: 29. 12. 2022, 18.04
Deli članek:

Na Kosovu so po obdobju vse večjih napetosti danes dosegli dogovor, v skladu s katerim naj bi se razmere vsaj začasno umirile. Kosovski Srbi so namreč začeli odstranjevati barikade na severu Kosova, kar so že pozdravile mednarodne sile na Kosovu (Kfor) in Evropska unija.

Profimedia
Na severu Kosova so danes začeli odstranjevati barikade.

Odstranjevanje barikad se je začelo v mestu Rudare blizu severnega dela Mitrovice in v Ibarski Slatini, pri čemer sta mejna prehoda s Srbijo Brnjak in Jarinje še vedno zaprta. Odstranili so tudi barikade pri mejnem prehodu Merdare, tako da je ta odprt za promet. Barikade so kosovski Srbi začeli odstranjevati po pogovorih, ki so jih imeli v sredo zvečer s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem v Raški na jugu Srbije. Vučić je po pogovorih sporočil, da bodo barikade odstranili najkasneje v 48 urah, a opozoril, da nezaupanje kosovskih Srbov do kosovskega premierja Albina Kurtija ostaja. Obenem je posvaril pred nadaljevanjem aretacij Srbov zaradi barikad. V tem primeru bo podprl vse druge pobude, ki jih bodo sprejeli kosovski Srbi, je napovedal.

Pantić se je vrnil domov

Dogovor o odstranitvi barikad so dosegli potem, ko se je nekdanji srbski policist Dejan Pantić, čigar aretacija je 10. decembra sprožila postavitev barikad, v sredo vrnil domov, kjer bo predvidoma do 9. januarja v hišnem priporu zaradi obtožb o terorizmu zaradi napada na urad volilne komisije v domači Severni Mitrovici.

Dogovor je sledil nevarni zaostritvi razmer po ponedeljkovi razglasitvi najvišje stopnje bojne pripravljenosti srbske vojske in vseh enot pod nadzorom srbskega notranjega ministrstva. Danes je Vučić odlok o tem že umaknil.

Profimedia
Na severu Kosova so danes začeli odstranjevati barikade.

Zagotovila EU in ZDA

Vodja urada srbske vlade za Kosovo Petar Petković je danes za zasebno srbsko televizijo Pink povedal, da so kosovski Srbi privolili v odstranitev barikad na podlagi zagotovil EU in ZDA pri vprašanjih, ki so za kosovske Srbe zelo pomembna.

Po njegovih besedah sta Washington in Bruselj zagotovila, da kosovske oblasti ne bodo več aretirale Srbov, tudi tistih, ki so sodelovali v mirnih protestih z blokadami cest in barikadami. Sporočila sta tudi, da imajo zagotovila kosovskega vodstva, da ne obstajajo seznami kosovskih Srbov, ki bi jih bilo treba aretirati ali sodno preganjati zaradi mirnih protestov in barikad. Srbi sicer ne verjamejo povsem, da se to ne bo zgodilo, in niso prepričani, da bo Priština spoštovala mednarodna zagotovila, je dejal Petković.

Izpostavil je še sporazum o prepovedi napotitve kosovskih varnostnih sil na sever Kosova brez dovoljenja poveljnika mednarodnih sil Kfor in brez soglasja političnih predstavnikov kosovskih Srbov.

"Nasilje nikoli ne more biti rešitev"

Odločitev o odstranitvi barikad oziroma mirno rešitev so že pozdravile mednarodne sile Kfor in Evropska unija.

"Kfor pozdravlja odločitev o odstranitvi barikad na severu Kosova. Barikade je treba odstraniti hitro, varno in zanesljivo ter se izogniti kakršnim koli incidentom ali tveganjem," so sporočili na Twitterju.

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je v tvitu v imenu Evropske unije pozdravil dejstvo, da "je pri umirjanju napetosti na severu Kosova prevladala diplomacija". "Nasilje nikoli ne more biti rešitev," je dodal ter pozdravil "odgovorno vodenje srbskega predsednika Vučića in kosovskega premierja Kurtija".

Pohvalil je tudi timsko delo ZDA, EU in Kfor ter izpostavil, da je sedaj potreben "nujen napredek v dialogu" med Beogradom in Prištino.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste