UKRAJINSKI UPOR IMA ŽENSKI OBRAZ

Olena Zelenska: »Ne bom dopustila, da me zajame panika«

sm/revija Jana
16. 3. 2022, 20.20
Deli članek:

Pogum, odločnost in domoljubje – v zadnjih dneh so Ukrajinci in z njimi ves svet spoznali vse te značajske lastnosti prve dame Olene Zelenske, ki se je v boju proti ruskim okupatorjem postavila ob svojega moža ter spodbuja rojake k uporu.

Profimedia
Olena Zelenska

Takoj ko se je začela ruska invazija na Ukrajino, je postalo jasno, da je Putinov pomembni cilj tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Zahodnjaško usmerjeni politik mlajše generacije je v celoti Putinovo nasprotje. Odprt, priljubljen in komunikativen je prepričal državljane na volitvah leta 2019. Ob invaziji na Ukrajino so ga želeli Rusi čimprej odstraniti. Najbrž so računali, da bo že ob prvih eksplozijah pobegnil v tujino in od tam le nemočno komentiral dogajanje. A načrt se jim ni izšel. Že v prvih dneh vojaškega spopada je Zelenski odločno prevzel vodenje upora domoljubov proti ruski vojaški velesili.

Prav tako v tujino ni pobegnila predsednikova družina. Soproga Olena Zelenska je z otrokoma ostala na skritem kraju v domovini, vsi delijo usodo sonarodnjakov v enem od bunkerjev. Na družbenih omrežjih se Olena večkrat oglasi s sporočili, ki pomagajo sonarodnjakom v težkih časih čedalje okrutnejše invazije, v kateri bolj kot vojaki umirajo običajni ljudje.

Pozabil sem ti povedati … 

Predsedniški par, poročen že dvajset let, je bil nekoč povsem običajen par iz manjšega mesta. Volodimir in Olena, danes oba stara 44 let, sta se spoznala že v šolskih letih, se zaljubila in se leta 2003 tudi poročila. On je takrat videl prihodnost v študiju prava, pa tudi v medijskem svetu kot igralec in producent, ona se je odločila za študij arhitekture. Njune poti so se kmalu prepletle tudi poklicno. Olena je za uspešno skupino, v kateri je nastopal Zelenski, začela pisati scenarije in opravljati menedžersko delo. O politiki takrat mladi par še ni razmišljal.

Tudi ko se je Zelenski po spletu okoliščin odločil, da bo, takrat že zelo znan v svoji domovini predvsem po medijskih nastopih, kandidiral na predsedniških volitvah, je Olena temu nasprotovala. Še več: za moževe politične ambicije in odločitev, da vstopi v predsedniško tekmo, je izvedela iz medijskih objav. Na odločno vprašanje, zakaj ji tega ni povedal, ji je odgovoril, pozabil sem, v resnici pa se ji ni upal povedati.

Prva dama sprva ni bila navdušena nad moževimi političnimi ambicijami. Ko pa je bil izvoljen za predsednika Ukrajine, ga je podpirala pri vsem, kar je delal, ob tem pa skrbela za urejeno družino.

Po volilnem uspehu, ko je v drugem krogu volitev s skoraj tričetrtinsko večino porazil svojega tekmeca, dotedanjega predsednika Porošenka, je nova prva dama želela ostati v ozadju medijskega dogajanja. Seveda ji to ni povsem uspelo. Že kmalu po izvolitvi se je znašla na naslovnici ukrajinske izdaje revije Vogue in zanjo dala obsežen intervju. Tako so jo rojaki lahko tudi osebno bolje spoznali.

Vplivnica in vodja humanitarnih projektov

Paru se je leta 2004 rodila hčerka Aleksandra, osem let pozneje še sin Kiril. Po moževem uspešnem vstopu v politiko tudi Olena ni mogla ostati neopažena in v ozadju, predana zgolj družini. Sčasoma je ugotovila, da je njena priljubljenost tudi močno orožje in da lahko to izkoristi na številnih področjih. Postala je pomembna vplivnica in se zavzela za področja, ki so bila v državi pod dolgoletnim ruskim vplivom močno zapostavljana. Opozarjala je na pomen izobraževanja, skrb za zdravje otrok in enakost spolov. Njen slog nastopanja ni bil tak kot možev, ki je zaslovel kot priljubljen komik in je znal ironično ubesediti različne težave, pozornost je pritegovala s svojo zadržanostjo ter s tem vzbujala simpatije. Na družbenih omrežjih je objavljala fotografije iz družinskega življenja, a obenem opozarjala na različne težave državljanov.

Instagram
Predsedniški par Zelenski je poročen že skoraj dvajset let, pred tem sta bila Olena in Volodimir par osem let, tako rekoč iz šolskih klopi, saj sta odraščala v istem kraju.

V hipu se je vse spremenilo

Čeprav je napetost dolgo visela v zraku, si nihče ni mislil, da bo Putin napadel Ukrajino. Pogajanja so potekala na mednarodni ravni, tudi Putin je diplomatskim sogovornikom zagotavljal, da si ne želi vstopiti v vojno. Zato je 24. februarja zjutraj napad na Ukrajino presenetil vse, tako domačo kot svetovno javnost. Hitro je postalo jasno, da želi Putin odstraniti Zelenskega, kar je pomenilo, da je pomembna tarča tudi njegova družina. Olena se je z otrokoma skrila v enega od bunkerjev in ni želela zapustiti Ukrajine. Moža je vse od začetka invazije videla le enkrat za kratek čas. Zasebnost bo morala počakati, obramba domovine je za oba na prvem mestu. Predsednikova žena je še naprej ostala dejavna na družbenih omrežjih.

Ne bomo se predali

»Ne bom dopustila, da me zajame panika,« je zapisala v enem od sporočil, »ali da me bo zlomil jok. Moja otroka sta ob meni in me opazujeta. Ostala bom mirna in trdna, ob svojem možu. Rada imam vas in Ukrajino,« je objavila pred kratkim. Na družbenih omrežjih ima dva milijona sledilcev in tam redno poroča vsemu svetu o grozotah vojne. Objavlja posnetke hrabrih rojakov ter prizore, ki trgajo srce in vzbujajo sočutje. Rojake na tak način spodbuja, naj se ne predajo: »Želite vedeti, kaj mislim? Neverjetni ste! Ponosna sem na vas in na to, da živim med vami!« je zapisala. Fotografije, poslane v svet, prikazujejo ženske, ki so prijele za orožje, ki rojevajo v zakloniščih in branijo svojo državo na vse načine, na primer s polnjenjem molotovk ali šivanjem za vojake. »Pred vojno (kako nenavadno in srhljivo je to zapisati) sem nekoč zapisala, da je v Ukrajini dva milijona več žensk kot moških. Zdaj je ta statistika dobila povsem nov pomen, saj ima tudi sedanji upor proti sovražniku povsem drugačen, ženski obraz.«

Olena Zelenska vedno poudarja, da je bila Ukrajina miroljubna država. Njeni prebivalci so proti vojni, a se morajo boriti z orožjem. To pomeni, da se ne bodo predali. Zaradi poguma in odločnosti prve dame ter njenih objav danes svet bolje razume tragično resničnost trpečih ljudi, ki ne vedo, kakšna bo njihova prihodnost.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste