Indija se zanima za poceni rusko nafto

V pogajanjih "tehnični premor," saj morajo razjasniti nekatere opredelitve

G.G., S.R., J.P./STA
14. 3. 2022, 06.19
Posodobljeno: 14. 3. 2022, 22.00
Deli članek:

Rusija naj ne bi več postavljala nerazumnih in neuresničljivih zahtev. Obstreljevanje ukrajinskih mest se sicer nadaljuje.

Reuters
Razdejanje v Mariupolju, posneto z dronom.

20.55 -  Ukrajinska vlada še naprej deluje, bančni sistem je stabilen in kratkoročno je mogoče odplačevati dolgove, vendar lahko ruska invazija Ukrajino pahne v uničujočo recesijo, je danes sporočil Mednarodni denarni sklad (IMF). Obenem so opozorili, da bi lahko vojna ogrozila svetovno prehransko varnost.

20.10 - Iz Kremlja so sporočili, da Ukrajincev še niso prejeli zaprosila za pogovor z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

19.20 - Po navedbah ameriškega obrambnega ministrstva Rusija še vedno ni uspela prevzeti nadzora nad celotnim zračnim prostorom Ukrajine. Prav tako naj bi ruska kopenska vojska v zadnjih dneh napredovala izjemno počasi in naj ne bi stala skorajda na mestu.

19.10 - Nemški kancler Olaf Scholz in turški predsednik Recep Tayyip Erdogan sta danes pozvala k čim prejšnji prekinitvi ognja v Ukrajini in vzpostavitvi varnih humanitarnih koridorjev za civiliste. Podprla sta tudi diplomatska prizadevanja, ki bodo omogočila trajno prekinitev ognja.

18.40 - Britanske oblasti naj bi po poročanju časnika Independent preverjale nekatera poročila, da so v včerajšnjem raketnem napadu na Javoriv na skrajnem zahodu Ukrajine umrli trije Britanci, nekdanji pripadniki posebnih sil. V napadu naj bi sicer umrlo najmanj 35 ljudi.

18.00 - V bombnem napadu na šolo v mestu Čugujev jugovzhodno od Harkova naj bi umrl 15-letni deček. Poleg šole naj bi bilo poškodovanih tudi več hiš.

17.30 - V današnjem letalskem napadu na televizijski stolp v regiji Rivne na severu Ukrajine je po navedbah guvernerja Vitalija Kovala umrlo devet ljudi, še devet jih je ranjenih.

16.30 - Ukrajinski premier Denis Šmigal, ki je danes nagovoril Parlamentarno skupščino Sveta Evrope, je dejal, da je svet "končno spregledal," kakšni so Putinovi resnični nameni. Poudaril je še, da Rusija od začetka invazije na Ukrajino krši temeljne pravice in svoboščine. Dejal je še, da Rusija prebivalce Krimskega polotoka sili v služenje vojaškega roka.

16.10 - Viktor Zolotov, glava ruske nacionalne garde, je priznal, da invazija na Ukrajino ne gre po načrtu. To je prvo potrdilo, da se stvari v Ukrajini odvijajo počasneje, kot pa so pričakovali, ki je prišlo iz Kremlja. Zolotov, ki je tesen zaveznik in nekdanji telesni stražar ruskega predsednika Vladimirja Putina, je za počasno napredovanje ruskih sil obtožil "skrajno desne elemente", ki se skrivajo med ukrajinskim prebivalstvom.

15.30 - Današnja pogajanja med Ukrajino in Rusijo so se kot kaže začasno ustavila. Kot je prek Twitterja sporočil svetovalec ukrajinskega predsednika Zelenskega Mihajlo Podoljak, so pogajalci do jutrišnjega dne vzeli "tehnični premor." Ta je po njegovih navedbah potreben za razjasnitev posameznih opredelitev, potrebnaega pa je tudi nekdaj dela v delovnih podskupinah.

15.00 - Nemčija je danes opozorila, da bi lahko takojšnji bojkot dobave ruskih plina in nafte nemške državljane udaril huje kot Vladimirja Putina, saj da bi povzročil množično brezposlenost in revščino.

14.40 - Mestni svet Mariupolja je danes sporočil, da je oblegano mesto uspelo zapustiti več kot 160 zasebnih avtomobilov. Odpeljali so proti kraju Berdjansk, ki je pod nadzorom ruske vojske. Gre za prvi uspešen poskus vzpostavitve humanitarnega koridorja za evakuacijo civilistov iz tega obkoljenega mesta.

13.30 - Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da je bilo v ukrajinskem napadu na Doneck, ki je v rokah proruskih separatistov, ubitih 20 civilistov. Ukrajinske oblasti so zanikali te navedbe.

12.20 - Tudi Rusija je zanikala navedbe ameriških virov, da je Rusija za pomoč zaprosila Kitajsko. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je posvaril pred uporabo časopisnih člankov kot primarnih virov informacij.

11.10 - V dopoldanskih urah so se začela pogajanja med rusko in ukrajinsko stranjo. Igor Žovka, namestnik vodje urada ukrajinskega predsednika, je za BBC povedal, da je drža Moskve tokrat bolj konstruktivna, ni več postavljanja brezpogojnih zahtev. Vodja ukrajinskih pogajalcev Mihajlo Podoljak pa dodaja, da bodo v četrtem krogu pogajanj osredotočeni na dogovor o prekinitvi spopadov, umiku ruskih enot in varnostnih zagotovil za Ukrajino.

10.40 - Indija namerava po znižanih cenah nabaviti rusko nafto in drugo blago, poroča Reuters. Doslej je Indija iz Rusije uvozila približno tri odstotke od svojih zalog nafte, ker ne sodelujejo pri sankcijah proti Rusiji, pa lahko s povečanjem uvoza iz Rusije znižajo celotne stroške za nafto.

10.00 - Iz obrobja Kijeva se je javil zloglasni čečenski voditelj Ramzan Kadirov.

9.30 - Kitajska je zavrnila navedbe ameriških uradnikov, da je Moskva zaprosila Peking za vojaško pomoč. Kitajsko zunanje ministrstvo je širjenje takšnih »dezinformacij« označilo za škodljivo. Peking doslej ni obsodil Rusije zaradi invazije na Ukrajino; kljub temu, da se Kitajska uradno ni postavila na stran Rusije, pa ne zamudi priložnosti za kritike Zahoda in ZDA zaradi sankcij. Peking je že večkrat opozoril, da je širjenje Nata "proti vzhodu" glavni krivec za poslabšanje razmer med Rusijo in Ukrajino.

8.15 - Ukrajinske oblasti so danes tudi sporočile, da ruske sile obstreljujejo mednarodno letališče Antonov, znano tudi kot Hostomel, na severu Kijeva. Gre za najpomembnejše ukrajinsko mednarodno tovorno letališče, pa tudi ključno vojaško letalsko oporišče. Nepreverjeni videoposnetki na družbenih omrežjih prikazujejo gost dim, ki se dviga nad letališčem, poroča britanski BBC.

7.40 - Ukrajinska vojska je sporočila, da ruske čete skušajo utrditi položaje na zasedenih območjih, ohraniti tempo ofenzive, dva tedna po začetku invazije pa se pripravljajo na nove napade. Polotok Krim, ki ga je priključila Rusija, in Donbas na vzhodu Ukrajine naj bi zdaj povezoval kopenski koridor, je danes za rusko tiskovno agencijo Ria Novosti povedal podpredsednik krimske vlade Georgij Muradov

7.20 - Rusijo čaka takojšen odgovor, če bi napadla ozemlje katere od držav članic zveze Nato, je v nedeljo na televiziji CBS dejal svetovalec za nacionalno varnost ZDA Jake Sullivan.

6.30 - V Dnepru so se sredi noči oglasile sirene, ki opozarjajo na letalski napad. Rusko obstreljevanje pa sploh ni ponehalo v obleganem Mariupolu. Od 2. marca je v tem strateško pomembnem pristaniškem mestu na jugozahodu Ukrajine umrlo več kot 2100 civilistov. V mestu ostajo okoli 400.000 prebivalcem, ki se morajo znajti s pičlimi ostanki hrane in vode, primanjkuje tudi zdravstvene opreme. Ukrajinska stran poskuša dostaviti zaloge, vendar je to zaradi ruskega obstreljevanja v veliki meri onemogočeno. Spopadi se nadaljujejo tudi v Kijevu in drugih mestih.

----------------------------------------

Ukrajina si prek posrednic Izraela in Turčije prizadeva tudi za pripravo pogajanj z Rusijo na najvišji ravni. Kot je v nedeljo na ukrajinski televiziji dejal vodja kabineta ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak, z obema državama usklajujejo kraj in okvir za pogajanja. Podoljak je poleg tega dejal, da pogajalci pripravljajo pravni okvir za glavna vprašanja. Pri tem ni izključil možnosti, da bi pri podpisu morebitnega dokumenta sodelovala tretja stran.

Tudi član ruske pogajalske delegacije Leonid Slucki je dejal, da bi lahko delegaciji dosegli dogovor in morda celo podpisali skupen dokument. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov pa ni izključil možnosti, da bi se v prihodnje sestala predsednika obeh držav, Vladimir Putin in Volodimir Zelenski.

V Strasbourgu bo o ruskem napadu na Ukrajino danes na izrednem zasedanju razpravljala Parlamentarna skupščina Sveta Evrope. Predvidoma bo zbrane prek videopovezave nagovoril tudi Zelenski.

Profimedia
/

O vplivu vojne v Ukrajini na regionalno in globalno varnost se bosta danes v Rimu pogovarjali visoki delegaciji ZDA in Kitajske pod vodstvom svetovalca za nacionalno varnost ZDA Jakea Sullivana in direktorja kitajskega urada za zunanje zadeve Yang Jiechija.

Časnika Financial Times in New York Times sta sicer poročala, da naj bi Rusija Kitajsko prosila za vojaško in ekonomsko pomoč. Kitajsko veleposlaništvo v Washingtonu se je po poročanju Reutersa na navedbe odzvalo s besedami, da je trenutno prednostna naloga zagotoviti umiritev razmer, da te ne bodo ušle izpod nadzora.

Profimedia
Uničenje v mestu Irpin.

Reuters
Posledice današnjega obstreljevanja v Kijevu.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste