Življenje med bombami

Halina in Valerij sta pred desetletji zbežala iz Černobila, zdaj sta ujeta v kleti nedaleč od Černigova

S.R.
10. 3. 2022, 18.08
Posodobljeno: 10. 3. 2022, 18.14
Deli članek:

Halina in Valerij, ki svojega priimka zaradi morebitnega ruskega maščevanja ne razkrivata, sta morala zaradi jedrske nesreče v Černobilu leta 1986 zapustiti svoj dom v bližini tamkajšnje jedrske elektrarne, v kateri sta bila zaposlena kot inženirja.

Reuters
Halina in Valerij

Zdaj sta ujeta v svojem »novem« domu v bližini mesta Černigov, kjer pa ju obkrožajo ruski vojaki, eksplozije in porušeni mostovi. »Bog ne daj, da bi se morala znova odseliti,« je za tiskovno agencijo Reuters dejala Halina, ki je pojasnila, da se s soprogom, s katerim sta poročena že 40 let, ob neprestanih zvokih siren, ki opozarjajo na zračne napade, skrivata v kleti svojega doma. Okna sta prekrila z odejami, da iz hiše ne bi odsevala svetloba, v kleti pa sta poskrbela za najosnovnejše potrebščine, kot so vzmetnice, voda, plinski gorilnik ter vložena in konzervirana hrana, večinoma »gobe, domača marmelada in kumarice.« Pojasnila sta, da povezave z drugimi kraji in mesti ne obstajajo, police v trgovinah in lekarnah so prazne, dobava nove robe pa je nemogoča. Dejala sta še, da imata s prijatelji, ki živijo v Harkovu, Hersonu in Sumiju, ki jih prav tako nenehno obstreljuje ruska vojska, dogovor, da si vsako jutro pošljejo kratko sporočilo z navedbo: »Živi.« »Tako živimo,« je dejala Halina.

Valerij se je nato dotaknil pereče teme nuklearke v Černobilu, kjer je bil zaposlen. Dejal je, da je v jedrski elektrarni sicer dobro poskrbljeno za varnost, a da bi lahko, če bi jo ruska vojska bombardirala, prišlo do »velike katastrofe.« Elektrarna je včeraj sicer ostala brez električne energije, zaradi česar so nekateri že zagnali preplah, a so strokovnjaki iz Mednarodne agencije za atomsko varnost (IAEA) javnost nato pomirili, da izpad električne energije ne bo imel resnih posledic na varnost. Kar zadeva izrabljeno jedrsko gorivo na območju objekta, za hlajenje namrečzadošča voda v bazenih, v katerih je shranjeno. Po navedbah ruskega ministrstva za energetiko naj bi beloruski strokovnjaki sicer danes že poskrbeli, da ima nuklearka znova na voljo električno energijo.

Reuters
Halina si čas krajša s slikanjem.

Kot sta še pojasnila zakonca, sta popolnoma odrezana že od same države, kaj šele preostalega sveta. Da bila lahko zbežala po kakršnem koli humanitarnem koridorju, zanju ni upanja. »Na eni strani je Belorusija, edina pot do Kijeva pa vodi skozi Černigov, ki ga nenehno obstreljujejo.« Edino, kar jim preostane, je, da si pomagajo med seboj. Pojasnila sta, da Halina vsak dan speče 8 do 10 štruc kruha, Valerij pa jih nato odnese tistim, ki ga najbolj potrebujejo. Valerij je za konec pojasnil še, da uteho najde v trdnem prepričanju, da bo Ukrajina v vojni zmagala in da bodo znova lahko zaživeli normalno življenje. »Spet bomo obiskali prijatelje v Černigovu, obiskali Kijev, dobava robe bo znova stekla in vse bo vredu.«

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov