Osmi dan vojne v Ukrajini

Ukrajina in Rusija sklenili dogovor o "lokalni prekinitvi ognja" na območjih humanitarnih koridorjev

J.P., L.J., S.R./STA
3. 3. 2022, 06.14
Posodobljeno: 3. 3. 2022, 21.58
Deli članek:

Danes naj bi se v Belorusiji začel drugi krog pogovorov med ruskimi in ukrajinskimi pogajalci. Teden dni po začetku ruske invazije na Ukrajino naj bi na mizi bila tudi prekinitev ognja.

Reuters
Civiliste iz Kijeva z vlaki vozijo v Lvov na zahod države.

22.00 - Župan ukrajinskega mesta Herson, ki ga je zavzela ruska vojska, je danes ljudi pozval, naj prenehajo z ropanjem trgovin in skladišč.

21.40 - Na Poljsko je danes prispel tovornjak, ki je prevažal šest levov, šest tigrov, dva karakala in afriškega hijenskega psa. Živali so pred dvema dnevoma evakuirali iz zavetišča za živali vzhodno od Kijeva in jih bodo namestili v poljskem živalskem vrtu.

Reuters
Živali bodo namestili v enem od živalskem vrtu v Poznanu.

21.20 - Generalni direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Rafael Grossi je danes ruske in ukrajinske sile pozval, naj se vzdržijo bojev na območju jedrske elektrarne Zaporožje.

20.50 - Ukrajina in Rusija sta se po poročanju tiskovne agencije AP dogovorili tudi za "lokalno prekinitev ognja" na območjih humanitarnih koridorjev. Vzpostavitev humanitarnih koridorjev je namenjena evakuaciji civilistov z območij, kjer potekajo srditi boji, in humanitarno oskrbo teh območij. Nekateri strokovnjaki, kot je Emma Beals z evropskega mirovnega inštituta (EIP), sicer svarijo, da bo vzpostavitev koridorjev skupaj s prekinitvijo ognja ruski vojski omogočila, da svoje sile znova strateško prerazporedi in oskrbi.

20.30 - Skoraj 7000 ruskih znanstvenikov, matematikov in akademikov je danes podpisalo odprto pismo, naslovljeno na ruskega predsednika Vladimirja Putina, v katerem odločno protestirajo proti njegovi vojni v Ukrajini.

20.20 - Združeno kraljestvo je uvedlo sankcije še proti dvema ruskima milijarderjema. Na seznamu sta se znašla še v Uzbekistanu rojeni Ališer Usmanov in Igor Šuvalov.

20.00 - Na današnje Putinove besede, da "vojaška operacija" v Ukrajini poteka "v skladu z načrti," se je odzval obrambni minister Združenega kraljestva Ben Wallace, ki je dejal, da Rusija v svojih načrtih močno v zaostanku.

19.50 - Tretji krog pogajanj med Rusijo in Ukrajino bo po poročanju beloruske tiskovne agencije Belta potekal v začetku naslednjega tedna.

19.40 - Število žrtev današnjega bombardiranja mesta Černigov na severu Ukrajine je naraslo na 33. Po navedbah ukrajinskih reševalcev so doslej izpod ruševin izvlekli najmanj 33 trupel. 

19.20 - Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je danes dejal, da bi bila uvedba tako imenovane "no-fly" cone v Ukrajini "korak predaleč," saj bi pomenila "resno tveganje za stopnjevanje in resno tveganje za morebitno tretjo svetovno vojno." Dejal je sicer, da je ta odločitev v rokah zveze Nato.

19.00 - Ukrajinski pogajalec in svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak je po poročanju BBC potrdil, da sta se strani v drugem krogu pogajanj dogovorili za "skupno vzpostavitev humanitarnih koridorjev za evakuacijo miroljubnih civilistov ter tudi zagotovitev zdravil in hrane v kraje, kjer potekajo najbolj srditi boji." Dodal je, da obstaja možnost, "poudarjam, možnost začasne prekinitve ognja za čas evakuacije iz določenih območij." Dogovor je potrdil tudi vodja ruske delegacije Vladimir Medinski, ki je dejal, da sta strani rešili "glavno vprašanje" reševanja življenj civilistov, poroča ruski portal RT.

18.40 - Izplen današnjih pogajanj med rusko in ukrajinsko delegacijo? V skladu s pričakovanji o kakršnem koli premirju niso dosegli soglasja. Kot poroča tiskovna agencija Reuters, ki se opira na navedbe člana ukrajinske delegacije, Ukrajina v pogovorih ni dosegla želenega, a naj bi se obe strani dogovorili za vzpostavitev humanitarnih koridorjev za evakuacijo civilistov. Obe strani sta soglašali, da bodo nadaljevali s tretjim krogom pogajanj.

Reuters
Uničena stanovanjska stavba v Borodjanki.

18.20 - Putin je v današnjem televizijskem nagovoru pohvalil ruske vojake in dejal, da invazija poteka v skladu z načrti. Ukrajinsko vojsko je obtožil, da civiliste in tuje državljane uporablja kot žive ščite. Kot poroča Independent, je ruskemu varnostnemu svetu položil na dušo, da bodo uničili to "protirusko" gibanje, ki ga je ustvaril Zahod.

18.10 - Evropska unija bo vsem beguncem, ki bežijo iz Ukrajine, podelila začasno zaščito, je na Twitterju pojasnila evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson. Kot je poudarila, gre za "zgodovinsko odločitev." 

Direktivo o začasni zaščiti iz leta 2001 je Unija sprejela v odziv na takratno množico beguncev iz BiH in s Kosova zaradi vojne na območju bivše Jugoslavije. Uporabila je ni še nikoli, poroča STA. Direktiva določa ravnanje v primeru množičnega nenadnega prihoda razseljenih oseb iz določene države. Beguncu s kriznega območja zagotavlja pravico do takojšnje vsesplošne začasne zaščite v članici Unije, brez odobrene prošnje za azil.

17.50 - Poslanci skrajno desne ruske liberalno-demokratične stranke so v Dumi vložili predlog zakona, ki uvaja prisilno mobilizacijo za vse, ki s sodelovanjem na nedovoljenih protestih nasprotujejo namestitvi ruskih sil v tujini. V predlogu zakona piše še, da bi aretirane protestnike za služenje vojaškega roka namestili v ljudskih republikah Doneck in Lugansk na vzhodu Ukrajine. Stranka je sicer v Dumi v manjšini, saj zaseda le 21 od 450 sedežev.

17.30 - Zelenski je na današnji novinarski konferenci Zahod pozval, naj poveča vojaško pomoč Ukrajini. Ob tem je posvaril, da bodo po padcu Ukrajine na vrsti baltske države, torej Estonija, Latvija in Litva. Prav tako se je zavzel za neposredne pogovore z ruskim predsednikom Putinom. Kot je pojasnil, je to "edini način za zaustavitev te vojne." "Mi ne napadamo Rusije in je nimamo namena napasti. Kaj želite od nas? Zapustite našo državo," je še dejal Zelenski.

17.20 - Število smrtnih žrtev v obstreljevanju stanovanjske soseske v Černihivu je naraslo na 22. Predhodno so potrdili 9 smrtnih žrtev.

16.50 -Evropska unija se nagiba k odločitvi, da bi tako kot ruske, tudi beloruske banke izložila iz bančniškega sistema za sporočanje SWIFT. Ob tem dodajajo, da se zavedajo, da SWIFT za belorusko gospodarstvo nima tako velikega pomena kot za rusko.

16.40 - Po poročanju medijev naj bi ukrajinski ostrostrelec včeraj ubil ruskega generala, pri čemer naj bi nek ruski vojak na družbenih omrežji navedel, da je umrl generalmajor Andrej Suhovetski.

16.30 - Ob obali Odese je zaradi eksplozije potonila tovorna ladja. Po navedbah ukrajinskih oblasti naj bi z ladje še pravočasno rešili šest oseb, poroča Reuters.

16.20 - Kot so danes sporočili iz Elizejske palače, uradne rezidence francoskega predsednika, naj bi Putin Macronu v telefonskem pogovoru dejal, da bo nadaljeval z "vojaško operacijo" v Ukrajini in da bo "šel do konca."

16.00 - Svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak je prek Twitterja sporočil, da so se pogajanja z rusko stranjo začela. Navedel je glavne točke, ki jih zahtevajo ukrajinske oblasti. To so takojšnja prekinitev ognja, razglasitev premirja in vzpostavitev humanitarnih koridorjev za evakuacijo civilistov iz uničenih oziroma bombardiranih vasi in mest.

14.50 - Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je dejal, da verjame, da tuji voditelji pripravljajo vojno proti Rusiji ter da bo Moskva s svojimi vojaškimi operaciji v Ukrajini vztrajala "do konca." Prav tako je dejal, da Rusija ne razmišlja o jedrski vojni.

14.40 - Ruske sile so z obstreljevanjem napadle stanovanjsko sosesko v Černihivu na severu Ukrajine. Po poročanju ukrajinskega medija Kiyiv Independent v bližini ni vojaške infrastrukture, zgolj šole, vrtci in bolnišnica. V napadu je umrlo vsaj 9 ljudi, poškodovani so bili še štirje.

14.10 - Župan Mariupola trdi, da skušajo ruske sile obkoliti in zablokirati mesto. Ruske sile naj bi se trudile ustvariti blokado okoli mesta, prav tako naj bi napadale železniške povezave, s čimer naj bi, po besedah župana, skušale preprečiti evakuacijo civilistov iz pristaniškega mesta, ki ima pomembno strateško vlogo. Mariupol ruske sile obstreljujejo neprestano že več kot 24 ur, mesto je odrezano od elektrike in nima dostopa do vode.

13.30 - Svetovalec ukrajinskega predsednika Zelenskega, Mikajlo Podoljak, je potrdil, da se bo danes odvijal drugi krog pogajanj med Ukrajino in Rusijo. Podoljak je po poročanju Aljazeere pričetek drugega kroga potrdil iz helikopterja, s katerim je bil namenjen na pogajanja.

Reuters
Pregrade, namenjene zaustavitvi tankov v Kijevu.

13.20 - Rusija ne bo več gostila dirk v formuli ena, saj je vodstvo tekmovanja s tamkajšnjimi organizatorji razdrlo pogodbo, se glasi sporočila za javnost F1. Soči je bil gostitelj dirke od 2014 dalje, Sankt Peterburg pa ga bi moral naslediti 2023. Letošnjo dirko je vodstvo tekmovanja zaradi agresije na Ukrajino odpovedalo že pred dnevi.

Profimedia
Ruska vojska v središču Hersona

13.05 - Da je kot prvo večje ukrajinsko mesto pod ruski nadzor padlo mesto Herson, je potrdil tudi guverner regije Henadij Laguta. Iz Hersona so v zadnjih dveh dneh prihajala nasprotujoča si poročila: Rusko obrambno ministrstvo je že včeraj zatrdilo, da je prevzelo nadzor nad mestom, medtem ko je Ukrajina zatrjevala, da še naprej brani pristaniško mesto na Črnem morju. Danes zjutraj je župan Hersona Ihor Kolkhajev na Facebooku zapisal, da so Rusi prevzeli nadzor nad občinsko stavbo.

12.15 - Rusija po lastnih navedbah pričakuje, da se bodo pogajanja z delegacijo Ukrajine, ki bi po prvotnih napovedih morala potekati že v sredo zvečer, začela danes popoldne. Kot je sporočil vodja ruskih pogajalcev Vladimir Medinski, začetek pogovorov pričakuje okoli 15. ure po lokalnem oziroma 13. ure po srednjeevropskem času.

11.30 - V obleganem Mariupolu, ki leži na jugovzhodu Ukrajine, naj bi še ostajal v rokah ukrajinske vojske, a tamkajšnji lokalni predstavniki trdijo, da so pod neprestanim in ciljnim obstreljevanjem, s katerim ruska vojska napada ključno civilistčno infrastrukturo v mestu. Mesto naj bi bilo odrezano od sveta, brez dostopa do vote, gretja in elektrike, prav tako pa zaradi obleganja ne obstaja način za evakuacijo ljudi ali dostop humanitarne pomoči v mesto.

10.45 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v novem videoposnetku zatrdil, da je ukrajinska linija obrambe vzdržala ruski pritisk, a da bombardiranje ukrajinskih mest brez predaha poteka od polnoči. Dejal je tudi, da je Rusija spremenila svojo taktiko, saj da si za tarče izbira civilne predele – kar pomeni, da se je Ukrajina uspešno zoperstavila njenemu prvotnemu načrtu, torej hitri zmagi s kopenskim napadom.

10.40 - Ruski minister za zunanje zadeve Sergej Lavrov je na današnji tiskovni konferenci v Moskvi dejal, da je po besedah predsednika Združenih držav Amerike Joeja Bidna edina alternativa sankcijam tretja svetovna vojna. Lavrov je temu pristavil, da bi tretja svetovna vojna lahko bila le jedrska vojna, ta pa naj bi bila le v glavah Zahoda, ne pa tudi Rusov. Ruski minister za zunanje zadeve je ukrajinsko vlado še enkrat označil za neonacistično, Ukrajince pa, da civiliste izrabljajo kot ščit. Dotaknil se je tudi Združenih držav Amerike, za katere je dejal, da si kot nekoč Napoleon in Hitler skušajo podrediti Evropo.

10.00 - Priljubljen, do Kremlja kritičen, radio Eho Moskve bo prenehal delovati. Odgovorni urednik Aleksej Venediktov je danes povedal, da je upravni odbor radia odločil, da prenehajo oddajati in zaprejo spletno stran. Radio Eho Moskve je kritično poročal o ruski invaziji na Ukrajino, za mnoge Ruse, ki zavračajo propagando državnih medijev, pa je bil eden glavnih virov informacij o dogajanju.

9.55 - Družbeno omrežje Twitter je v skladu s sankcijami Evropske unije blokiralo profile ruskih državnih medijev RT in Sputnik. Platforma za pretočno predvajanje glasbe Spotify je medtem napovedala zaprtje pisarne v Moskvi, Netflix pa je začasno ustavil vse prihodnje projekte v Rusiji.

9.30 - Francija je svojim državljanom naročila, naj zapustijo Rusijo, če njihova prisotnost tam ni ključnega pomena. Podobno sta svojim državljanom naročila tudi Združeno kraljestvo in Združene države Amerike.

9.15 - Nemško ministrstvo za gospodarstvo je odobrilo dobavo 2700 protiletalskih raket Ukrajini. Gre za rakete tipa strela sovjetske izdelave iz vojaških zalog nekdanje Vzhodne Nemčije. Vlada kanclerja Olafa Scholza je v minulih dneh bistveno spremenila politiko glede izvoza orožja, pri kateri je Nemčija vztrajala leta in v skladu s katero doslej ni dobavljala orožja na območja, kjer divja vojna. V skladu s to politiko so v Berlinu tudi dolgo časa zavračali prošnje Kijeva za orožje, po začetku ruske invazije pred tednom dni pa so si premislili.

9.00 - Ruski konvoj, namenjen proti Kijevu, je v zadnjih treh dneh le ma malo napredoval. Osrednji del se nahaja več kot 30 kilometrov od središča mesta – ovirajo ga mehanske napake, gneča in odpor ukrajinskih sil.

8.15 - Ruski in beloruski športniki ne bodo smeli sodelovati na letošnjih zimskih paraolimpijskih igrah v Pekingu.

7.45 - Ukrajinska vojska je sporočila, da oblegani Mariupol ostaja v njihovih rokah. Mesto je ključnega pomena za združitev ruskih sil iz juga in vzhoda.

7.30 - Iz Ukrajine je zaradi ruske invazije v tednu dni zbežalo že več kot milijon ljudi, je sporočil prvi mož visokega komisariata ZN za begunce (UNHCR) Filippo Grandi. To je več kot dva odstotka od okoli 44 milijonov Ukrajincev.

7.00 - Ruske sile so prevzele nadzor v mestu Herson na jugu države, so pozno v sredo prvotne navedbe Rusije potrdile tudi lokalne ukrajinske oblasti. Gre za prve večje mesto, ki so ga od začetka invazije pred tednom dni zavzeli Rusi. Župan Hersona Igor Kolihajev je dejal, da so ruske enote vdrle v poslopje mestnih oblasti in uvedle nekatere omejitve, vključno z nočno prepovedjo gibanja.

Profimedia
Posledice obstreljevanja Borodjanke

Župan je ruske vojake po lastnih besedah pozval, naj ne streljajo civilistov, prebivalce mesta pa, naj upoštevajo pogoje, ki so jih postavile ruske sile. S tem naj bi med drugim omogočili, da bo "še naprej plapolala ukrajinska zastava".

6.20 - Ameriško zunanje ministrstvo je Rusijo pozvalo, naj preneha s prelivanjem krvi in svoje čete umakne z ozemlja Ukrajine.

6.00 - V ruskem obstreljevanju ukrajinskega mesta Harkov je v torek umrla tudi ukrajinska sodelavka Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse). Ukrajinka Marina Fenina je bila ubita, medtem ko je skušala priskrbeti zaloge za svojo družino.

Predsedujoči Ovseju, poljski zunanji minister Zbigniew Rau in generalna sekretarka organizacije Helga Schmid sta izrazila sožalje družini pokojne in tudi članom opazovalne misije Ovseja. Fenino sta označila za cenjeno članico misije.

Obenem sta znova obsodila obstreljevanje urbanih območij, ki povzročajo smrti in poškodbe med civilisti. Ponovila sta tudi poziv Rusiji, naj takoj preneha z nasiljem in sodeluje v pogovorih.

----------------------------------------------------------------------------------------

Kaj se je dogajalo?

Pogajalski ekipi obeh držav naj bi pogovore nadaljevali v bližini poljsko-belorusko meje v beloruski regiji Brest. Pogovore sta začeli v ponedeljek. Rusija je od takrat ofenzivo v Ukrajini še okrepila in napovedala, da jo bo nadaljevala, dokler ne bo dosegla svojih ciljev. Prvih krog pogovorov preboja torej ni prinesel.

Glavni ruski pogajalec Vladimir Medinski je v sredo napovedal, da bodo govorili tudi o prekinitvi ognja in potrebi po humanitarnem koridorju. Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba, ki sicer ne sodeluje na pogovorih, pa je dejal, da Kijev ne bo poslušal ruskih "ultimatov".

Nadaljujejo se tudi mednarodni napori za rešitev krize. Svet Združenih narodov za človekove pravice se bo danes sestal na nujni razpravi o ruski invaziji v Ukrajino.

Obravnaval bo tudi resolucijo, ki jo je pripravil Kijev. V osnutku resolucije pozivajo k preiskavi vseh domnevnih kršitev v konfliktu v Ukrajini, ki poteka že od leta 2014.

ICC preiskuje

Preiskavo dogajanja v Ukrajini je v sredo sprožil tudi tožilec Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) Karim Khan. "Predsedstvo ICC sem pred nekaj trenutki obvestil o odločitvi za takojšnji začetek aktivne preiskave razmer" v Ukrajini, je povedal Khan. "Zbiranje dokazov se je začelo," je dodal.

Moskva je v sredo prvič objavila natančno število ubitih ruskih vojakov. Umrlo jih je 498, še 1597 pa jih je bilo ranjenih. Ne ukrajinskih ne ruskih podatkov sicer ni mogoče neodvisno preveriti.

Zapisal je še, da je njegov urad v preliminarni preiskavi razmer v Ukrajini ugotovil, da obstaja "zadostna osnova za domnevo, da so bili storjeni zločini, ki sodijo pod pristojnost sodišča". Urad je identificiral tudi "potencialne primere", na spletu poroča britanski BBC.

Khan je že v ponedeljek sporočil, da namerava sprožiti preiskavo razmer v Ukrajini. Zdaj je prejel še podporo 39 držav pogodbenic ICC, ki jo je potreboval za to.

Videonagovor

Ukrajinci so preprečili "zahrbtne in sovražne" načrte Rusije, je v nočnem videonagovoru povedal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Svoje sodržavljane je označil za junake.

"Mi smo narod, ki je sovražnikove načrte uničil v enem tednu. Načrti, ki so jih pisali več let: zahrbtni, polni sovraštva do naše države, naših ljudi," je Zelenski povedal v videu, objavljenem na družbenem omrežju Telegram.

Dodal je, da "iskreno občuduje junaške prebivalce" mest, ki so se uprli ruskim silam.

Zatrdil je, da je ruska stran v svoji invaziji na Ukrajino, ki se je začela pred tednom dni, izgubila skoraj 9000 vojakov.

Estrada

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Zanimivosti

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost