Kaj bodo prinesle sankcije?

Putin poudarja, da se o interesih Rusije ni mogoče pogajati

G.G./STA
23. 2. 2022, 06.43
Posodobljeno: 23. 2. 2022, 09.27
Deli članek:

Evropska unija je včeraj sprejela sankcije proti Rusiji, ki je priznala neodvisnost proruskih republik Lugansk in Doneck na vzhodu Ukrajine. Sankcije stopijo v veljavo danes.

Profimedia
/
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je zaradi nevarnosti ruskega napada na Ukrajino v torek zvečer napovedal, da bo za izredno obdobje v vojsko vpoklical rezerviste, zavrnil pa splošno mobilizacijo.

V sklopu sankcij so posamezniki, tudi ruski poslanci, in pravne osebe, ki spodkopavajo suverenost in ozemeljsko celovitost Ukrajine. Ukrepi se nanašajo na gospodarske odnose med Luganskom in Doneckom ter EU ter na zmožnost dostopa ruskih oblasti do evropskih finančnih trgov. Ruskega predsednika Vladimirja Putina ni na kazenskem seznamu. Poleg EU so sicer sankcije proti Rusije že sprejele tudi ZDA in Združeno kraljestvo.

Ruski veleposlanik v ZDA Anatolij Antonov je povedal, da bodo sankcije škodovale tudi svetovnih trgom in se bodo posledično poznale v vsakdanjem življenju Američanov, saj se bodo zvišale cene, zlasti na področju energetike. Rusko oblast pa ne bodo prisilile v spremembo zunanje politike, razmišlja Antonov. Na dvig cen je svoje ljudstvo opomnil že predsednik ZDA Joe Biden, ko je državljanom dejal, da sankcije "ne bodo povsem neboleče".

ZDA so sporočile nekaj podrobnosti glede sankcij. Iz ameriškega in evropskega finančnega sistema so povsem blokirali peto največje rusko finančno podjetje VEB (Vnešekonombank), ki je vir financiranja za Kremelj in ima 50 milijard dolarjev premoženja ter banko Promsvijazbank s 35 milijardami dolarjev premoženja, ki financira rusko vojsko. Predstavnik ameriške  vlade je zagotovil, da so pripravljeni na enak ukrep tudi za druge ruske banke, med njimi banki Sberbank in VTB, ki imata skupaj 750 milijard dolarjev premoženja. Rusko centralno banko in suverene sklade so odrezali od financiranja v ZDA in Evropi in Kremelj tam več ne more trgovati s svojim dolgom oziroma zbirati denarja. Uvedli so še sankcije proti direktorju ruske varnostne službe FSB Aleksandru Bortnikovu in njegovemu sinu Davidu ter namestniku šefa Putinovega kabineta Sergeju Kirijenku in njegovemu sinu Vladimirju ter direktorju Promsvijazbanka Petru Fradkovu.

Putin pripravljen na iskanje diplomatskih rešitev

Putin je danes dejal, da je Moskva pripravljena poiskati diplomatske rešitve ob naraščajočih napetostih z Zahodom zaradi Ukrajine. Obenem je poudaril, da se o njenih interesih ni mogoče pogajati. "Naša država je vedno odprta za neposreden in iskren dialog, za iskanje diplomatskih rešitev najzahtevnejših problemov," je dejal Putin v video nagovoru ob dnevu branitelja domovine, ki je v Rusiji državni praznik.

Sočasno je Putin znova izpostavil skrajno mejo za Kremelj in sporočil, da "interesi Rusije in varnost naših državljanov za nas niso predmet pogajanj".

Že včeraj je ruski predsednik pozval k "demilitarizaciji" Ukrajine. "Če bodo naši tako imenovani partnerji založili oblasti v Kijevu s sodobnim orožjem, potem je glavna točka določena stopnja demilitarizacije današnje Ukrajine," je dejal in dodal, da njegov cilj ni obnovitev ruskega cesarstva. "Vedeli smo, da bodo špekulacije, da želi Rusija obnoviti imperij. To nima zvez z realnostjo." 

Po njegovih besedah Moskva priznava novo geopolitično realnost po razpadu Sovjetske zveze ter sodeluje "z vsemi neodvisnimi državami na postsovjetskem prostoru". Vendar je Ukrajina po njegovih besedah izjema, češ da jo "tretje države izkoriščajo za grožnje proti Rusiji". Dejal je še, da Rusija evropskim državam ne bo prekinila dobav plina.

Obiski v Ukrajini

Medtem bodo v Ukrajini danes na obisku predsednika Litve in Poljske, Gitanas Nauseda in Andrzej Duda, ter zunanji ministri vseh treh baltskih držav, Estonije, Latvije in Litve. Trojica zunanjih ministrov bo v Ukrajini na obisku do petka.

V prestolnici Kijev je med drugim načrtovano srečanje litovskega in poljskega predsednika z ukrajinskim kolegom Volodimirjem Zelenskim. Predsednika obeh držav, sicer članic EU in Nata, želita z obiskom izraziti solidarnost in podporo Ukrajini, so napovedali v Vilniusu.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov