Načrtovana evakuacija naj bi zajela do 700 tisoč ljudi

FOTO: Odrejena množična evakuacija otrok, žensk in starejših v Rusijo

L.J./STA
18. 2. 2022, 20.41
Posodobljeno: 18. 2. 2022, 21.12
Deli članek:

V samooklicanih Ljudskih republikah Doneck in Lugansk na vzhodu Ukrajine so uporniške oblasti danes napovedale množično evakuacijo civilistov v Rusijo. Odločitev prihaja v luči medsebojnega obtoževanja ukrajinskih in proruskih sil zaradi kršitev prekinitve ognja v regiji.

Profimedia
Dolga kolona avtomobilov, ki čakajo na vrsto za tankanje preden zapustijo Doneck.

"Z današnjim dnem je organizirana množična evakuacija prebivalstva v Rusko federacijo. Najprej bodo evakuirali ženske, otroke in starejše," je v video sporočilu na družbenem omrežju Telegram napovedal vodja separatistov v Donecku Denis Pušilin. Ob tem je obtožil Kijev, da bo v kratkem izvedel napad na proruska separatistična ozemlja.

Profimedia
Vodja separatistov v Donecku Denis Pušilin je v današnjem videonagovoru pozval prebivalce, naj zapustijo Doneck.

Video posnetki, ki jih je na svojem Twitter profilu delila ruska medijska hiša Russia Today, prikazujejo dolge kolone avtomobilov, ki zapuščajo regijo. Posnetki iz Donecka, dostopni na družbenih omrežjih, pa prikazujejo skoraj prazno mesto, v katerem odzvanja zgolj zvok sirene.

Tudi vodja separatistov v Lugansku Leonid Pašečnik je pozval prebivalce k evakuaciji v Rusijo. "Da bi preprečili civilne žrtve, pozivam prebivalce republike, naj čim prej odidejo v Rusko federacijo," je dejal.

Pri video posnetkih, ki sta jih objavila Pušilin in Pašečnik, so uporabniki družbenih omrežij hitro izpostavili, da je datum nastanka obeh posnetkov, dostopen iz podatkov, 16., in ne 18. februar, kar naj bi dokazovalo, da je potreba po evakuaciji zaigrana in prirejena.

"Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski bo v bližnji prihodnosti izdal ukaz za vojaško ofenzivo," je še dejal Pušilin. Ukrajinske oblasti je opozoril, da so uporniške oblasti v stanju stalne bojne pripravljenosti in sposobne zaščititi svoje civiliste. Vseeno je ljudi pozval, naj prisluhnejo oblastem in sodelujejo pri načrtu evakuacije. Po besedah Pušilina so ruske oblasti in sosednja južnoruska Rostovska oblast pripravljene sprejeti civiliste in so zanje že pripravile začasna bivališča.

Pušilin je kasneje za rusko televizijo Rosija 24 dejal, da so razmere v Donbasu na robu vojne. Na vprašanje, ali se razmere v Donbasu bližajo obsežni vojni, je Pušilin odgovoril z "na žalost da".

Vse več medsebojnega obstreljevanja na vzhodu Ukrajine

Evakuacijo je Pušilin napovedal medtem ko se ukrajinska vojska in proruski separatisti medsebojno obtožujejo kršitev prekinitve spopadov na vzhodu Ukrajine. Obe strani se obtožujeta za stopnjevanje napadov v okviru konflikta, ki je od začetka leta 2014 na vzhodu Ukrajine zahteval več kot 14.000 življenj.

V četrtek se je v regiji Donbas obstreljevanje stopnjevalo, danes pa naj bi doseglo največji obseg od leta 2015. Skupaj naj bi bilo danes zabeleženih 600 eksplozij, včeraj 100.

V Donecku eksplodiral avto

Tiskovna agencija Donecka je medtem poročala o siloviti eksploziji v središču Donecka. "Približno ob 19.00 je na parkirišču blizu vladne stavbe eksplodiral avto," so na Telegramu sporočili iz urada pri skupnem centru za nadzor in usklajevanje premirja v tej samooklicani republiki.

Eksplozijo je bilo slišati po vsem mestu, so še sporočili iz urada. Na kraj dogodka so bili napoteni reševalci ministrstva za izredne razmere, poročila povzema ruska tiskovna agencija Tass. V izjavi urad državljane poziva, naj ostanejo "mirni, previdni in se izogibajo gibanju po mestu".

Profimedia
Organizirana je množična evakuacija z avtobusi.

Putin pripravljen sprejeti begunce iz Donbasa

Ruski predsednik Vladimir Putin je medtem odredil denarno pomoč za begunce iz vzhodne Ukrajine, ki bežijo pred domnevnimi napadi, in bi se zatekli v Rusijo. Dobili naj bi po 10.000 rubljev (114,2 evra).

Po poročanju tujih tiskovnih agencij naj bi z območja Donbasa v Rusijo evakuirali 700.000 ljudi.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov