DEŽ PO NAROČILU

V okviru vojaških proračunov tudi raziskave za kontrolo vremena

Sanja Lončar/revija Jana
18. 2. 2022, 18.15
Deli članek:

Medtem ko postaja naša Zlata lisica vsako leto bolj zelena zaradi pomanjkanja snega, Kitajci na olimpijskih igrah nimajo teh težav, saj znajo narediti sneg in dež po naročilu.

Shutterstock
Država, ki ne skriva, da je že obvladala vreme, je Kitajska. Na področju kontrole vremena zaposlujejo že desettisoče ljudi.

Človek si je vedno želel vreme po naročilu. Vrači, čarovniki, alkimisti ..., vsi so uživali velik ugled, ker so trdili, da znajo pričarati prav to. Seveda niso bili vedno uspešni ... Dokler se tega niso lotili znanstveniki. Razbijanje oblakov je bil dober poklic že v času Avstro-Ogrske. Danes pa je to sodobna znanost, ki je vse prej kot znanstvena fantastika.

Države so že davno ugotovile, da je kontrola nad vremenom zelo koristno orožje. Z njim lahko dosežejo več kot z vojno. Prav zaradi tega se raziskave tehnologije za kontrolo vremena odvijajo pod okriljem vojaških proračunov. In civilna družba povečini lahko le ugiba, kaj vse imajo danes velike sile.

Izvolite prazne oblake

Država, ki ne skriva, da je že obvladala vreme, je Kitajska. Na področju kontrole vremena zaposlujejo že desettisoče ljudi, ki so odgovorni, da po potrebi očistijo ali zamračijo nebo nad Kitajsko. To so učinkovito počeli že med poletnimi olimpijskimi igrami, ko je bilo treba odgnati smog, tokrat pa je bilo treba pridelati čim več snega in ohraniti mraz.

Poleg takšnih priložnosti je glavni razlog, da so se tega lotili, predvsem pridelava hrane. Če bo več dežja tam, kjer je zdaj pogosta suša, bo preprosto tudi več hrane za kitajski narod. Pred letom dni se je kitajska oblast odločila pospešeno razširiti program spreminjanja vremenskih pogojev na območje, ki je večje od Indije.

Gre za t. i. tehnologijo »setve oblakov«. V oblake vnašajo srebrni jodid ali tekoči dušik in tako pospešijo zgoščevanje kapljic vode, ki, ko so dovolj težke, padajo v obliki dežja. Tako oblak, ki še ni dovolj vlažen in bi se po nebu le premaknil k sosedom, »ožmejo« nad svojimi polji in si zagotovijo redno namakanje posevkov, sosedom pa pošljejo »prazne« oblake.

Tatovi dežja

Pri tem ne gre za kakšne občasne poskuse – Kitajci s kontrolo vremena načrtujejo obnovo celotnih ekosistemov na že več kot 50 odstotkih svojega teritorija. To je površina polovice Evrope! Ali skoraj 50 Slovenij!

Med drugim nameravajo na tibetanski planoti postaviti na tisoče posebnih komor, s katerimi bodo v ozračje pošiljali srebrni jodid in tako izzvali dež ter sneg.

To tehniko poznajo tudi v ZDA, vendar si je tam ne upajo izvajati (vsaj ne v takšnem obsegu), ker so države že zagrozile s tožbami, če bo sosednja država »kradla dež«. Kitajska je v tem primeru na boljšem, saj je za zdaj zaskrbljenost Tajvana in Indije ne prizadene.
Sosednje države sicer že dolgo poročajo, da opažajo skrb vzbujajoč upad padavin. Kitajski program namreč pokriva prav območja na severu, kjer imajo največ suš, vendar so tam tudi reke, kot so Ind, Ganges, Brahmaputra, Mekong, Iravadi, Salven ...  To so reke, ki so primarni izvor vode za skoraj polovico svetovnega prebivalstva. Če bi zmotili količino dežja, ki napaja te reke, bi lahko povzročili sušo in žejo svetovnih razsežnosti.

Vodni pirati

Zagotovo bo z zmanjševanjem količine dežja prevzemanje in ožemanje oblakov postajalo čedalje pogostejše na vseh celinah. Mogoče bomo kmalu tudi plačali za to, da bo nad našo državo ali občino deževalo in nam zalilo suha tla.

Mnogi mednarodni strategi opozarjajo, da je vojn za nafto konec. Naslednje vojne bodo za vodo. Kdor jo bo znal ujeti, narediti, transportirati ..., bo vladar prihodnosti. Mnogi so se bali, da bodo »vodni pirati« kradli vodo iz izvirov, da bodo zajezili reke. Da bi oblake preprosto proizvajali in ožemali, pa se nismo spomnili.

Pripravite se za prihodnost, ki bo v marsičem presegala našo domišljijo.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov