»Covid-19 ni več bolezen, kritična za našo družbo«

Evropske države se že poslavljajo od ostrih ukrepov

Ž.K.
14. 2. 2022, 05.25
Deli članek:

Omikron je, kot kaže, prinesel tisto, česar smo si želeli. Milejšo obliko virusa covid, ki ne bo povzročala presežnih smrti in ne bo pretirano obremenjevala zdravstvenega sistema. Evropske države se že poslavljajo od ostrih ukrepov. Kje so se od epidemije že poslovili?

Pixabay
Se bo življenje že naslednji mesec tudi v Sloveniji vrnilo v normalno stanje?

Vedno več evropskih držav ocenjuje, da virus SARS-CoV-2 več ne ogroža družbe, zato se odločajo za ukinitev omejitev in ukrepov. Tako je v soboto Norveška odpravila zadnje ukrepe proti širjenju novega koronavirusa, med drugim obvezno nošenje mask in pravila omejevanja družbenih stikov. Pandemija covida večini ne pomeni več resne nevarnosti za zdravje, je ob tem sporočil norveški premier Jonas Gahr Støre ter dodal: »Razdalja med nami ni več potrebna,« in v potrditev ukinitve obveznosti nošenja mask svojo zatlačil v notranji žep jakne. Norvežani so ukrepe ukinili kljub temu, da po mnenju epidemiologov še niso dosegli vrha okužb.

Švedska

Življenje na severu Evrope je že popolnoma sproščeno. Ukrepe sproščajo tudi na Švedskem, kjer PCT-pogoj velja za kinematografe, gledališča in koncerte oziroma javne dogodke, kjer je več kot sto ljudi, sicer pa omejitev ni več. Tudi mask ni treba nositi ne na prostem ne v zaprtih prostorih. Oblasti sicer pozivajo k spoštovanju pravil socialne distance in zaščitnemu obnašanju, vendar je to tudi vse. Pri vstopu na Švedsko potnikom iz držav EU ni več treba izpolnjevati pogoja PCT. Švedske oblasti so odpravo omejitev napovedale na začetku februarja. Presodili so, da je pandemija prišla v novo fazo, večina prebivalstva je cepljenega, zdravstveni sistem pa ni preobremenjen. Še vedno pa na Švedskem veljalo ukrepi v zdravstvenih ustanovah in domovih za starejše, s katerimi želijo pred okužbo zavarovati najranljivejše.

Danska

Prvega februarja so se od ukrepov poslovili tudi Danci in postali prva evropska država, ki se je odločila za ta korak. Danska premierka Mette Frederiksen je ob tem dejala: »Smo skozi kritično fazo. Pravimo adijo omejitvam in dober dan življenju, kot smo ga poznali pred korono.« Za ukinitev so se odločili, ker je stroka ugotovila, da bolezen ni več kritična za družbo. Podatki 14 dni po ukinitvi ukrepov ne kažejo bistvenih odstopanj od tistih, ki so jih beležili, ko so veljali vsi zaščitni ukrepi.

Velika Britanija

Do enakih ugotovitev, torej da ukinitev ukrepov vsaj za zdaj ni povzročila bistvenih sprememb v razvoju epidemije, lahko pridemo, če si ogledamo podatke za Veliko Britanijo, ki je ukrep ukinila že konec januarja. Življenje na Otoku se je vrnilo v normalno stanje: ni treba nositi mask, covidna potrdila niso več obvezna za vstop v nočne klube in na dogodke, kjer je prisotno večje število ljudi. Prav tako vlada ljudem ne svetuje več, naj delajo od doma. Dnevno število okužb se še vedno zmanjšuje, po ukinitvi ukrepov se je zmanjševanje le rahlo upočasnilo.

Češka

Od pogoja PC (preboleli in testirani) se poslavlja tudi Češka. Pogoj so odpravili v gostinstvu in nastanitvenem sektorju, kot tudi za kulturne in športne dogodke. Vlada je odločila, da se lahko število udeležencev na večjih dogodkih od 18. februarja poveča na 5000 sedečih oziroma 500 stoječih ljudi. »Imamo perspektivo, da se lahko 1. marca znebimo večine omejitev zaradi novega koronavirusa,« je ob tem sporočil češki premier Petr Fiala.

Italija, Avstrija

Tudi v Italiji, ki je ob pojavu omikrona najbolj zaostrila ukrepe, so se odločili, da je čas za popuščanje. Zaradi manjšega števila okužb z novim koronavirusom ni več obvezno nošenje zaščitnih mask na prostem. Italijanski minister za zdravje Roberto Speranza je sicer opozoril, da bodo morali maske kljub vsemu še vedno imeti pri sebi, če se bo zbrala večja skupina ljudi. Zaščitne maske v Italiji so še vedno obvezne v notranjosti prostorov. Ukrep naj bi veljal najmanj do 31. marca, datuma, do katerega so razglašene izredne razmere. Od mask se poslavljajo tudi v Španiji, v Avstriji so se pretekli teden poslovili od pogoja PC za trgovine, muzeje in knjižnice, ohranjajo pa obvezno nošenje mask FFP2 in nekatere druge omejitve.

Kaj pa pri nas

Da bi lahko tudi mi kmalu sprostili ukrepe, je konec preteklega tedna napovedala vodja vladne svetovalne skupine Mateja Logar. Minister za zdravje Janez Poklukar se bo jutri sestal s predstavniki stroke: epidemiologi, mikrobiologi, infektologi, predstavniki bolnišnic in zdravstvenih domov, družinskimi zdravniki, pediatri in drugimi strokovnjaki. Skupaj naj bi se odločili, kje je smiselno pogoj PCT odpraviti.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste