Vohuni

CIA je v škripcih; obveščevalnih informacij iz Kitajske ni

B.K.
10. 11. 2021, 13.41
Posodobljeno: 10. 11. 2021, 13.54
Deli članek:

"Informacijska pipica" iz kitajskega političnega vrha se je zaprla.

Reuters

Višji uradniki administracije ameriškega predsednika Josepha Bidna so polni frustracij. Domače obveščevalne agencije jim namreč ne dostavljajo informacij o Kitajski. Teh se bojda sploh ne da več dobiti, poroča ameriška tiskovna agencija Bloomberg.

Uradniki, ki so želeli ostati neimenovani, so Bloombergovim novinarjem tarnali, da postaja Ljudska republika Kitajska vse trši oreh za njihove tajne agente. Proces odločanja najvišjega kroga kitajskih odločevalcev je postal takorekoč nprebojna trdnjava. O tem, kaj kitajske oblasti razmišljajo o pomembnih vprašanjih, kot so odnosi z Združenimi državami Amerike, strategija razvoja visoke tehnologije in načrti s politiko do Tajvana, Bela hiša ne ve nič.

Da je za vohune Kitajska trd oreh, ni sicer nič novega. Ameriške obveščevalne agencije so se s težavami soočale že v preteklih letih, tako zaradi manjka govorcev Mandarinščine kot tudi zaradi posebnega načina pretoka informacij in večje discipline znotraj Kitajske komunistične stranke, kar je onemogočalo neomejeno uhajanje informacij v roke ameriškega State departmenta.

A z nastopom administracije kitajskega predsednika Xija Jinpinga leta 2012 so se zadeve še poslabšale. Že leta 2017 je ameriški časnik The New York Times poročal, da je ameriška obveščevalna agencija CIA izgubila vohune znotraj kitajskih političnih struktur, saj so jih več deset odkrili. Mnogi so bili zaradi vohunjenja obsojeni na smrt, drugi na dolge zaporne kazni, so tedaj zapisali v časniku.

Še bolj pa naj bi uhajanje informacij omejil način vladanja nove administracije, pri katerem najzaupnejše informacije poznajo samo člani stalnega odbora politbiroja centralnega komiteja Kitajske komunistične stranke in ne več svetovalci teh članov.

Prav tako je dostop obveščevalnim agencijam preprečila Xijeva protikorupcijska politika, ki je uvedla striktnejši nadzor nad osebnimi financami članov Kitajske komunistične stranke, zaradi česar tuje agencije težje finančno kompenzirajo svoje špiclje.

Profimedia
Tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Zhao Lijian.

Ameriška obveščevalna skupnost kljub temu ostaja optimistična, piše Bloomberg. Še pred dobrim desetletjem jim je namreč uspelo pridobiti pomembne vpoglede v najvišje odločitve kitajskega političnega sistema, je za tiskovno agencijo dejal neimenovani vir. Njihova sposobnost, da prodre do kitajskega vodstva je skozi leta nihala. Trenutno je resda omejena, a vprašanje je, kaj bo prinesla prihodnost.

Se je pa pred časom tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Zhao Lijian ostro odzval na ameriške poskuse vohunjenja. “ZDA naj kitajski razvoj in odnose med državama uvidijo v objektivni in razumni luči, ne pa da s tovrstnimi dejanji izpodbijajo medsebojno zaupanje in sodelovanje,” je dejal.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste