največji protesti vse od padca komunizma

Na Poljskem odložili izvajanje sporne odločitve o prepovedi splava

A.S.
3. 11. 2020, 19.54
Posodobljeno: 4. 11. 2020, 06.32
Deli članek:

Poljska konservativna vlada se je odločila, da bo odložila izvajanje sporne odločitve, ki bi dodatno omejila pravico do splava. Odločitev je sprejela po po skoraj dvotedenskih množičnih protestih.

Reuters
Na Poljskem je bila pravica do umetne prekinitve nosečnosti že doslej izredno omejena.

Letno na Poljskem izvedejo le 2000 legalnih splavov, od tega večino prav zaradi deformacij zarodka. A po ocenah skupin za pravice žensk je dejansko splavov 200.000 na leto, ilegalnih ali pa gredo ženske v tujino.

Na Poljskem že več kot deset dni potekajo največji protesti v državi vse od padca komunizma- v petek se je na ulicah Varšave zbralo več kot 100 tisoč ljudi. Protestniki in protestnice nasprotujejo odločitvi ustavnega sodišča, ki je 22. oktobra presodilo, da je sedanja zakonodaja, ki dovoljuje splav v primeru deformacij zarodka, neskladna z ustavo. Splav bi bil v tem primeru mogoč le še v primeru posilstva ali incesta ter ogroženosti življenja matere.

Poljska desničarska vlada pa se je odločila, da bo izvajanje te sporne odločitve sodišča, ki bi dodatno omejila pravico do splava, odložila, poroča britanski časnik Guardian. 

"Poteka razprava in dobro bi si bilo vzeti nekaj časa za dialog in iskanje novega položaja v tej situaciji, ki je težka in povzroča razburjenje," je v torek dejal Michał Dworczyk, vodja kabineta predsednika vlade.

Odločba bi morala biti objavljena včeraj, ker do tega ni prišlo, kot taka še ni začela veljati. "Jasno je, da gre za politično odločitev," je dejala raziskovalka na inštitutu za pravne študije na Poljski akademiji znanosti Anna Wójcik. "Sodbe naj bi bile objavljene brez odlašanja. Odlašanje z objavo je pravni trik," je povedala. 

Reuters
Ustavno sodišče je razsodilo, da je splav v primeru hudih deformacij zarodka protiustaven, kar je sprožilo množične proteste.

Podpora vladajočim poljskim konservativcem je po skoraj popolni prepovedi splava močno upadla. Kot je pokazala včeraj objavljena javnomnenjska raziskava, je podpora vladajoči stranki Zakon in pravičnost (PiS) padla za skoraj deset odstotnih točk v primerjavi s prejšnjim mesecem,

Poljski premier Mateusz Morawiecki je sicer pozval k dialogu s protestniki in opozicijskimi poslanci, medtem ko je poljski predsednik Andrzej Duda v parlament vložil osnutek zakona o splavu, v skladu s katerim bi bila prekinitev nosečnosti mogoča tudi ob morebitnih smrtonosnih deformacijah zarodka, ne pa tudi v primerih, ko bi pri zarodku ugotovili Downov sindrom. Predlog bo najverjetneje deležen kritik z obeh strani, tako s strani protestnikov kot s strani vladajočih poljskih konservativcev, ki si nadejajo popolne prepovedi splava. 

Profimedia
Protestniki v mestu Siedlce.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste