Rusko vpletanje

Po spodrsljaju odvetnikov uganka le še to, ali je imel Trump prste v marmeladi

S.R./STA
9. 1. 2019, 07.42
Posodobljeno: 9. 1. 2019, 07.52
Deli članek:

Odvetniki Paula Manaforda so nepazljivo razkrili sodelovanje Trumpove kampanje z Rusi.

Profimedia
Edino, kar še ni znano, je to, ali je Trump imel prste vmes pri kolaboraciji z Rusi.

Odvetniki nekdanjega šefa predsedniške kampanje Donalda Trumpa so v sodni vlogi nepazljivo razkrili, da je Paul Manafort leta 2016 delil podatke o anketah z ruskim mešetarjem Konstantinom Kilimnikom, ki dela za oligarha Olega Deripasko. Gre za prvi javni dokaz o sodelovanju Trumpove kampanje z Rusi. 

Trump že tri leta trdi, da ni bilo nobenega sodelovanja med njegovo kampanjo in Rusi, kljub ugotovitvi obveščevalcev in posebnega tožilca Roberta Muellerja, da so se Rusi vpletali v volitve 2016, da pomagajo Trumpu. 

Manafort je Trumpovo kampanjo vodil zastonj za kratek čas, dokler ga ni kandidat odpustil zaradi povezav z Rusi. Manafort je bil na prvem sodnem procesu spoznan za krivega finančnih zločinov v povezavi s svojim delom za Ruse v Ukrajini, nato je privolil v sodelovanje s preiskovalci in priznal krivdo, preden se je začel drug sodni proces proti njemu zaradi neprijavljenega delovanja kot agent tuje vlade v ZDA.

Utrujen, zmeden in depresiven

Tožilci so ugotovili, da jim Manaford spet laže in ne sodeluje, njegovi odvetniki pa so v sodni vlogi trdili, da ni lagal namenoma, temveč je bil izčrpan, utrujen, zmeden in depresiven. Ob tem so pozabili izbrisati del besedila, ki priznava, da je Manafort Kilimniku dajal podatke o notranjih anketah. S tem so nehote potrdili sodelovanje Trumpove kampanje z Rusi. 

Doslej je bolj ali manj znano, da se je Manafort nekdanjim ruskim delodajalcem pohvalil s svojim položajem na čelu Trumpove kampanje in jim ponujal usluge, da doseže boljši dogovor glede več milijonov dolarjev vrednega dolga Deripaski, ki je tesno povezan s predsednikom Rusije Vladimirjem Putinom. Manafort in Kilimnik sta se nazadnje srečala januarja 2017 v Madridu. 

Edino, kar še ni znano, je to, ali je Trump imel prste vmes pri kolaboraciji z Rusi, ali pa je bil le srečni dobitnik pomoči s širjenjem laži po internetu in vdiranjem v demokratske računalnike. 

Smrt v zaporu

Ameriško tožilstvo je v torek prav tako vložilo obtožnico proti ruski pravnici Nataliji Veselnicki, s katero so se junija 2016 v Trumpovi stolpnici sestali Manafort, zet Jared Kushner in sin Donald Trump mlajši v pričakovanju negativnih informacij o demokratski predsedniški kandidatki Hillary Clinton.

Obtožnica proti Veselnicki na prvi pogled ni povezana z volitvami 2016, ampak zadeva pranje denarja v povezavi z ruskim podjetjem Prevezon Holdings, ki naj bi neupravičeno dobilo okrog 230 milijonov dolarjev davčnih vračil. Poneverbe je prvi odkril pokojni odvetnik Sergej Magnicki, ki je umrl leta 2009 v ruskem zaporu. 

Ameriški kongres je po njem imenoval zakon o sankcijah proti kršiteljem človekovih pravic v Rusiji in drugje po svetu. Američani trdijo, da je Magnicki umrl zaradi mučenja in zanikanja zdravstvene pomoči v ruskem zaporu. 

Blokada se nadaljuje

Prekinitev financiranja agencij ameriške zvezne vlade, ki jo je uvedel predsednik Donald Trump, ker mu demokrati ne dajo 5,6 milijard dolarjev za zid na meji z Mehiko, je začasno ustavila tudi nove sankcije po zakonu Magnicki, saj so ljudje, ki se s tem ukvarjajo, na prisilnem dopustu. 

State Department in ministrstvo za finance, ki zaradi Trumpovega zidu ne dobivata proračunskih sredstev, vsako leto decembra osvežita seznam oseb za sankcije po zakonu Magnicki.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov