Najmanj 52 mrtvih in 2400 ranjenih

FOTO: Na eni strani slavijo, na drugi umirajo, krvavi moriji pa ni videti konca

T.L., S.R./STA
14. 5. 2018, 14.05
Posodobljeno: 14. 5. 2018, 18.37
Deli članek:

Na množičnih protestih ob robu odprtja ameriškega veleposlaništva v Jeruzalemu so danes na meji med Izraelom in območjem Gaze izbruhnili spopadi, ki iz ure v uro zahtevajo več žrtev.

Reuters
Število žrtev spopadov na meji med Izraelom in Gazo narašča.

Po zadnjih podatkih palestinskega zdravstvenega ministrstva je bilo v protestih ubitih 52 Palestincev, še okoli 2400 pa jih je bilo ranjenih. Približno polovico ranjenih so ustrelili pripadniki izraelske vojske, ki je ob tem sporočila, da so bili trije Palestinci ubiti, medtem ko so skušali na meji nastaviti eksploziv.

Gre za najbolj krvave spopade med Palestinci in Izraelci po letu 2014 in vojne v Gazi.

K "pohodu milijona" ob meji so Palestince pozivali prek zvočnikov mošej, prebivalce pa so na območje vozili z avtobusi in tovornjaki. Ob meji se je zbralo več tisoč Palestincev. Nekateri od njih so metali kamenje in se približali ograji na meji. Na drugi strani meje so oborožene izraelske varnostne sile. Mladi pa so iz protesta proti odprtju ameriškega veleposlaništva na križiščih zažigali avtomobilske pnevmatike.

cfa287a13a8e000dd2b4b215b8da8289.jpeg

Spopadi so izbruhnili nekaj ur preden so ZDA slovesno odprle svoje veleposlaništvo v Jeruzalemu. Za selitev veleposlaništva iz Tel Aviva v Jeruzalem se je 6. decembra lani odločil predsednik Donald Trump, ko je Jeruzalem priznal kot prestolnico Izraela. Zaradi protestov so na območju Gaze danes zaprta podjetja, šole, univerze, trgovine in banke.

V torek Palestinci obeležujejo dan žalovanja zaradi ustanovitve Izraela in napovedujejo nove proteste.

59afbd1fbdd42e4f2776384a8c677369.jpeg

"Velik dan za Izrael"

Trump je v današnjem tvitu selitev ameriškega veleposlaništva v Izraelu iz Tel Aviva v Jeruzalem označil kot "velik dan za Izrael". Današnja otvoritev je predvsem simbolična, saj poteka na dan izraelske državnosti, ko v Izraelu obeležujejo ustanovitev izraelske države.

"Pred 70 leti je David Ben Gurion oznanil neodvisnost (Izraela), 70 let kasneje so ZDA končno naredile naslednji korak," je na slovesnosti ob odprtju dejal ameriški veleposlanik David Friedman

Trump poslal hčerko Ivanko

Friedman je dodal, da se je treba za ta zgodovinski trenutek zahvaliti "pogumu ene osebe" - ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Sledil je bučen aplavz. Tudi izraelski premier Benjamin Netanjahu je v objavi na Facebooku zapisal, da gre za zgodovinski trenutek. Slovesnost, ki se je je udeležilo okoli 800 gostov, se je začela z ameriško himno.

Zbrane je v video poslanici nagovoril tudi Trump, ki je zagotovil, da ZDA ostajajo zavezane doseganju trajnega miru na Bližnjem vzhodu, a je dodal, da je Izrael suverena država "s pravico, da sama določi prestolnico".

fc8c51ed83dffca54ea4e522870c6e8e.jpeg

Plaketo na veleposlaništvu sta odkrila ameriški finančni minister Steve Mnuchin ter Trumpova hči in njegova svetovalka Ivanka. "Uradno in prvič vas pozdravljamo na veleposlaništvu ZDA tu v Jeruzalemu, prestolnici Izraela," navaja Ivanko Trump nemška tiskovna agencija dpa.

O selitvi veleposlaništva bodo v sredo razpravljali tudi na zasedanju Arabske lige. Kot je dejal namestnik generalnega sekretarja lige za palestinske zadeve Saed Abu Ali, bo sredino srečanje namenjeno "iskanju načinov nasprotovanja nezakoniti selitvi ameriškega veleposlaništva." Srečanje stalnih predstavnikov držav članic lige v egiptovski prestolnici Kairo bo potekalo na pobudo Palestine, je dodal.

Status Jeruzalema velja za najbolj trdovraten problem več desetletij trajajočega izraelsko-palestinskega konflikta. Medtem ko si Izrael prisvaja celotno mesto, Palestinci Vzhodni Jeruzalem vidijo kot prestolnico njihove nove države.

b715b8cbd3725caffa924497fc1ae834.jpeg

7dd057512a6ffa87517ea1684b4a8f5b.jpeg

e505b37df48aac458032cb103eacf65d.jpeg

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste