Hiter odstop

Udarci in davljenje na postelji? Minister priznal "živahna" razmerja

T.L./STA
8. 5. 2018, 10.14
Posodobljeno: 8. 5. 2018, 10.28
Deli članek:

V javnosti si je oblikoval podobo borca za pravice žensk žrtev nasilja in njegova izvolitev za nov mandat je bila doslej le še vprašanje rutine.

Profimedia
Eric Schneiderman

Revija New Yorker je objavila izpoved štirih žensk, ki so newyorškega pravosodnega ministra Erica Schneidermana - slavnega borca proti predsedniku Donaldu Trumpu - obtožile fizičnega nasilja. Dve sta se identificirali, dve za zdaj ohranjata anonimnost. Schneiderman je kmalu po objavi odstopil z ministrskega položaja.

Borec za pravice žensk

Schneiderman je doslej vložil malo morje tožb proti Trumpu, vladi in njegovi organizaciji, prav tako je odredil tudi preiskavo hollywoodskega producenta Harveyja Weinsteina in vložil tožbo proti njegovemu podjetju. Bil je med prvimi, ki so podprli gibanje žensk "Jaz tudi" po izbruhu Weinsteinovih in drugih škandalov spolnega nasilja in zlorab. V javnosti si je oblikoval podobo borca za pravice žensk žrtev nasilja in njegova izvolitev za nov mandat je bila doslej le še vprašanje rutine.

Schneiderman se je boril za pravice žensk že dolga leta in je celo vlagal obtožnice proti protestnikom pred klinikami za umetno prekinitev nosečnosti. Kot državni senator je leta 2010 vložil predlog zakona, po katerem je namerno davljenje nekoga do nezavesti kaznivo dejanje. To je pogost zločin nasilnežev nad ženskami.

Štiri ženske ga obtožujejo nasilja

Nacionalna organizacija za ženske je istega leta izrekla trdno podporo njegovi kandidaturi za pravosodnega ministra države New York zaradi zaščite žrtev nasilja v družini, ki nima primerjave. Ironično je, da ga štiri ženske sedaj obtožujejo prav takšnega nasilja.

Njegova nekdanja soproga Jennifer Cunningham je presenečena. "Erica poznam že 35 let kot moža, očeta in prijatelja. Te obtožbe niso v skladu z moškim, ki ga poznam kot osebo najvišjega značaja, izjemnih vrednot in ljubečega očeta," je sporočila.

Newyorška pravnica, ki želi ostati neimenovana, je razkrila, da jo je Schneiderman nemudoma udaril, da je padla po tleh, ko je zavrnila njegovo snubljenje. Vse ženske trdijo, da so morale zaradi Schneidermanovega nasilja poiskati zdravniško pomoč, vendar se ga niso upale prijaviti.

Udarci in davljenje na postelji?

Michelle Manning Barish in Tanya Selvaratnam pravita, da ju pretepal, še posebej, ko so skupaj popivali. S Selvaratnamovo naj bi se šla tudi spolne igrice, med katerimi jo je imenoval za svojo "rjavo sužnjo", Manning Barisheva pa pravi, da jo je nekoč na lepem tako udaril, da je padla na posteljo, nakar je skočil nanjo in jo davil.

Schneiderman je obtožbe nemudoma zanikal, vendar posredno priznal "živahna" razmerja z ženskami. "V zasebnosti intimnih razmerij smo igrali vloge in opravljali druge sporazumne spolne dejavnosti. Nikogar nisem napadel. Nikoli nisem imel neprostovoljnih spolnih odnosov. To je meja, ki je ne bi nikoli prestopil," je sporočil sedaj že nekdanji junak levice v ZDA.

Newyorčanom in ameriški javnosti se je namreč prikupil tudi s prizadevanjem za spremembo državnega zakona, da lahko preganja Trumpove sodelavce, četudi bi jih ta predsedniško pomilostil.

Trumpa je med drugim tožil zaradi prevar s tako imenovano Trumpovo univerzo, največ tožb pa je vložil proti Trumpovi administraciji zaradi uničevanja okoljskih standardov.

Na obtožbe se je med prvim odzval newyorški guverner, prav tako demokrat Andrew Cuomo, ki je napovedal takojšnjo preiskavo državnega tožilstva, ki ga sicer po funkciji vodi Schneiderman.

"Moje osebno mnenje je, da zaradi obremenilnega vzorca obtožb in potrditev v članku Eric Schneiderman ne more več služiti kot pravosodni minister in bi moral v dobro ustanove odstopiti s položaja," je sporočil Cuomo.

Kmalu zatem je Schneiderman dejal, da bo v torek po koncu delovnega dne odstopil s položaja, ker zaradi obtožb ne bo mogel opravljati svojega dela.

V odstopni izjavi je zatrdil, da mu je bilo v čast opravljati dolžnosti pravosodnega ministra in je odločno zavrnil obtožbe, ki niso povezane z njegovim poklicnim obnašanjem ali delovanjem urada.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov