Dostop do orožja

Obama: "Starše pobitih politika ne zanima"

G.G./STA
17. 6. 2016, 08.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Ameriški predsednik Barack Obama je v četrtek obiskal Orlando in se v dvorani Amway center, kjer igrajo košarkarji Orlando Magic, srečal s sorodniki, policisti, reševalci in preživelimi najhujšega strelskega napada v zgodovini ZDA, ki ga je v homoseksualnem klubu Pulse izvršil 29-letni Omar Mateen.

Profimedia
Nekateri v ZDA menijo, da je dostop do orožja temeljna pravica vsakega Američana.

V ZDA se po tragediji spet rišeta znani fronti. Republikanci krivijo vse drugo kot orožje, demokrati pa poudarjajo, da pokola ne bi bilo, če morilec ne bi imel dostopa do polavtomatske puške, ki jo je kupil brez težav.

Obama sprva ni imel predvidenega govora v Orlandu, nato pa ga je vseeno opravil in uvodoma dejal, da je mesto pretreslo dejanje polno zlobe in sovraštva. "Žalovanja družin se ne da opisati in tudi najini srci sta zlomljeni," je dejal Obama s podpredsednikom Josephom Bidnom ob strani, potem ko sta se več ur pogovarjala s prizadetimi.

"Naša politika se je zarotila, da teroristu olajša delo z nakupom močnega orožja na zakonit način. Starše pobitih politika ne zanima. Tisti, ki zagovarjajo prost dostop do orožja, naj pridejo in se srečajo z družinami pobitih," je dejal Obama in dodal, da je bil morda motiv morilca iz Orlanda drugačen od motivov morilcev v Aurori ali Newtownu, vendar pa je bilo orodje smrti enako.

"Naj mi zagovorniki orožja pojasnijo, zakaj svoboda vedno znova terja takšne tragedije," je povedal in menil, da akcije proti teroristom na tujem ne bodo preprečile napadov "samotnih volkov", kot je bil ta v Orlandu. Zaradi tega so potrebni drugi ukrepi, da se omeji škoda, ki jo lahko povzroči neuravnovešena oseba.

V senatu se nekaj glede orožja vendarle premika, čeprav se zatika že pri minimalnem ukrepu, ki bi prepovedal prodajo orožja osebam s seznama osumljenih terorizma. Republikanci so proti in predlagajo 72 ur odloga pri nakupu takšnim osebam, vmes pa lahko prodajo prepreči le zahteva tožilstva. Oba predloga bosta v ponedeljek predvidoma padla.

Ni informacij, da bi bil povezan s teroristi

Pravi motiv za napad v katerem je umrlo 49 ljudi, ranjenih pa 53, za zdaj še ni znan, čeprav ni nobenega dvoma, da je strupena ideologija IS s pomočjo sodobne komunikacijske tehnologije sposobna omrežiti tudi številne nezadovoljneže in motene osebnosti po zahodu, ki iščejo smisel življenja.

Omar Mateen je bil Američan, rojen v New Yorku, policija pa preiskuje navedbe, da je bil prikriti homoseksualec v bitki sam s seboj in svojo spolnostjo kot sin očeta, ki homoseksualnost opredeljuje kot nekaj, kar mora kaznovati Bog.

FBI ga je pred leti preiskoval zaradi izjav v podporo terorističnim skupinam in bahanja, da je z njimi povezan. FBI je ugotovil, da se je le širokoustil. Tudi direktor obveščevalne agencije Cia John Brennan je v četrtek povedal, da nimajo nobenih informacij, da je bil povezan s teroristi, čeprav je IS nemudoma z veseljem prevzela odgovornost.

Pogrebi žrtev so se začeli že v sredo in se bodo nadaljevali več dni. Obama je dejal, da je šlo za napad na celotno LGBT skupnost, in pribil, da je sovraštvo do ljudi zaradi spolne orientacije izdaja najboljšega, kar je v ljudeh, ne glede na to, od kod prihaja.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov