Svet

Heker z otroškim obrazom jih je spravil na kolena

U.K.
30. 10. 2015, 17.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

V Veliki Britaniji še zmeraj odmeva vdor v sisteme telefonskega giganta TalkTalk. A največje presenečenje pri vsem skupaj je bilo to, da je bil "vlomilec" petnajstletnik. Če je seveda res deloval sam.

Facebook
Kako je fant vdrl v sisteme podjetja TalkTalk, ni znano.

Hekerski vlom je izpostavil več milijonov podatkov ljudi in precej znižal delnice podjetja. Policija je sicer storilca hitro našla in izkazalo se je, da gre za 15-letnega fanta iz Severne Irske, ki po podatkih britanskih medijih uživa v nasilnih videoigricah in živi z mamo samohranilko. Fant, ki je zaradi mladoletnosti neimenovan, naj bi bil samotar, ki redko zapusti stanovanje. Kako je fant vdrl v sisteme podjetja TalkTalk, ni znano, je pa gotovo, da je izpostavil osebne in bančne podatke milijonov ljudi. Te naj bi po podatkih britanskih medijev hitro razgrabili spletni prevaranti in posledice vdora bodo prav gotovo še dolgo vidne. Čutilo jih bo tudi podjetje, saj so že dan po vdoru začele padati njegove delnice, uporabniki pa podjetje množično zapuščajo.

Neimenovani sosed 15-letnega hekerja: "Ni se mi zdel pretirano pameten. Včasih je nenehno tekal naokoli in se spravljal v težave. Bil je tudi malce nesramen."

O STORILCU

Sosedje so o storilcu povedali, da je "fant z otroškim obrazom", tako so ga namreč poimenovali mediji, večino časa preživel v stanovanju. V šoli so ga večkrat suspendirali in nazadnje iz šole tudi vrgli, zato ga je mati, ki ni zaposlena, sama učila doma. A kot kaže, je večino časa preživel za računalnikom. Eden od sosedov je še povedal, da je večkrat videl, da ima fant prižgano luč tudi sredi noči ali proti jutru. Glede na njegove objave po družbenih omrežjih je fant oboževal nasilne videoigre, kot je Grand Theft Auto. Na svojem blogu je zapisal tudi, da bi bil rad profesionalni igralec videoiger. In takoj bi mnogi radi njegovo dejanje naprtili videoigram, češ da so krive za vdor, a dejstvo je, da takšne igre igrajo milijoni po vsem svetu, pa česa takšnega ne storijo. Poleg tega profesionalni igralci videoiger lahko dejansko zaslužijo velike vsote denarja. »Nikoli ni hotel oditi v šolo,« je povedal eden od družinskih prijateljev, »zelo majhen je in morda tudi zaradi tega noče zapustiti svojega stanovanja. Kolikor vem, nima pravih prijateljev.«

Temni splet 

Temni splet deluje enako kot tako imenovani navadni splet, le da strani iskalniki, kot je Google, ne morejo najti. Uporabniki potrebujejo posebno programsko opremo, da dostopajo do teh strani, ki pogosto vsebujejo stvari, ki so nelegalne. Navadno gre za skupine ljudi, ki se povežejo med seboj, a nočejo, da bi delili stvari z vsemi uporabniki. 

PREISKAVA

V četrtek so računalniški analitiki preiskovali fantov računalnik in po nekaterih podatkih naj bi našli naslove drugih računalniških navdušencev, s katerimi je bil fant v stiku. Tako obstaja možnost, da fant ni deloval sam, kar lahko pomeni, da bo prišlo do novih aretacij. A najprej bodo morali podatke dešifrirati, saj je večino, kar je pisal, pisal v računalniški kodi. Fanta so aretirali v ponedeljek ob štirih popoldne in ga za sedem ur zadržali na policijski postaji v County Antrimu, kaj točno se je dogajalo na zaslišanju, pa seveda ni znano. Po sedmih urah so ga proti varščini izpustili.

SPOROČILO

Kmalu po vdoru naj bi v podjetje prišlo sporočilo, da je za vdor odgovorna neznana skupina, ki zahteva denar. Vsote policija zaenkrat ni izdala. Prav tako ni znano, ali so sporočilo poslali prevaranti, ki so želeli izkoristiti situacijo, ali ga je poslal aretirani najstnik. To je sicer že tretji kibernetični napad na podjetje TalkTalk v zadnjih osmih mesecih in vsakič so bili napadalci vsaj delno uspešni. Iz podjetja so še sporočili, da je tokrat napadalcem ali napadalcu uspelo dobiti rojstne datume, bančne sortirne kode in številke računov, ne vedo pa, koliko njihovih strank je dejansko ogroženih. Na tako imenovanem temnem spletu (dark web) kroži na desettisoče evropejskih identitet, vključno z bančnimi informacijami, ki so dovolj, da lahko heker pobere denar. In te se prodajajo za okoli 20 dolarjev na osebo.

NAMEN VDORA

Seveda bi glavni namen vdora lahko bila pač najstniška objestnost. Morda je želel samo poskusiti, da vidi, ali mu bo uspelo. Morda je res želel priti do večje vsote denarja. Vprašanje je, ali bomo kdaj izvedeli dejanski razlog, a zanimivo je, da se večina britanskih medijev osredotoča na njegovo igranje igric. Očitno je v človeški naravi, da se razlogi iščejo zunaj, ne v samem človeku, ki je neko dejanje pač storil.


Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste