Svet

Že avgusta nova vojna na Balkanu

Ž.K.
10. 7. 2015, 07.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Ruska zgodovinarka Jelena (Elena) Guskova je v javnost poslala zapis, v katerem napoveduje nove brutalne spopade na območju Balkana, krivdo zanje pa že danes pripisuje islamistom. Na območju nekdanje Jugoslavije naj bi se vzpostavila »zelena transverzala«.

Arhiv Svet24

Jelena Jurjevna Guskova je ruska zgodovinarka in članica srbske akademije znanosti in umetnosti. Hkrati je senatorka Republike Srbske in znana zagovornica srbskih interesov.

sta

Predvčerajšnjim je presenetila javnost, ko je na srbsko tiskovno agencijo (SRNA) poslala tekst, v katerem opozarja, da se nam že v avgustu obeta nova oživitev spopadov na Balkanu. Opozorila je, da je vzpostavitev »zelene transverzale« v zaključni fazi in da bi že čez dober mesec lahko prišlo do oboroženih spopadov na območju Makedonije, južne Srbije in BiH.

Arhiv Svet24

Zelena transverzala

Zelena transverzala

Za izrazom »zelena transverzala« naj bi se skrivala težnja muslimanov, da bi med seboj v enotno geografsko enoto povezali vsa območja na Balkanu z pretežno muslimanskim prebivalstvom: od Bihaća, Novega Pazarja, Kosova in Metohije do Makedonije, južne Srbije in seveda Albanije. Gre za poimenovanje ozemeljskih teženj, ki mu lahko ob bok postavimo tudi veliko Srbijo, veliko Albanijo ali Hrvaško do Bara.

Avgusta naj bi istočasno do oboroženih spopadov prišlo v Makedoniji in v Srbiji, v Preševski dolini in Sandžaku. Albanci naj bi poskušali zavzeti del teritorija, kjer je večinsko srbsko prebivalstvo, ob tem pa naj bi v centralni Srbiji in BiH prišlo do nekaj terorističnih napadov, s katerimi bodo poskušali odvrniti pozornost. Spopadi naj bi se razvneli po vsej regiji, v Makedoniji, Srbiji, BiH in Črni gori. Najtežje naj bi bilo v Republiki Srbski, kjer naj bi zaradi spopadov v regiji prišlo do destabilizacije, zaradi česar naj bi se odprla možnost posredovanja Nata. A hkrati Guskova opozarja, da bi se lahko mobilizirale tudi dodatne islamistične enote.

Islamska grožnja

Guskova si v svojem besedilu močno prizadeva potrditi resničnost islamske grožnje. Tako navede, da naj bi bili na področju južne Srbije in Črne gore vedno bolj aktivni teroristični skupini Vehabija in Rdeča roža, v Makedoniji skupina Tarikat, na Kosovu in na severu Albanije pa naj bi bile aktivne celice Al Kaide. Skupaj naj bi na tem območju delovalo kar 1000 džihadistov, od tega naj bi jih bilo kar 200 v Beogradu.

Njihovo število naj bi v naslednjih letih krepko naraslo zaradi množičnega prihoda beguncev. Kar 60.000 naj bi jih nelegalno vstopilo v Srbijo. Ruska zgodovinarka opozarja, da gre večinoma za moške, mlajše od 27 let, brez družine, brez doma in denarja, ki so v 94 odstotkih muslimanske veroizpovedi. 

Tako je zapisala doktorica znanosti, povzeli pa so jo praktično vsi večji mediji na Balkanu.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste