Svet

Brez dogovora – se obeta mehki državni udar?

Luka Tetičkovič
26. 6. 2015, 16.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Vsak trenutek, ko grški premier Aleksis Cipras popusti in se zdi rešitev grške dolžniške krize takoj za vogalom, mu institucije trojke počečkajo njegov predlog in ga pošljejo domov z nalogo izdelati novega. Cipras ne more več popuščati, evrokrati pa se že pogovarjajo s predstavniki opozicije.

Reuters

Ves mesec že spremljamo tantalove muke vladajočih grških socialistov, ki bi od posojilodajalcev radi izpogajali vzdržen program odplačevanja dolgov prezadolžene Grčije. Mednarodni denarni sklad (MDS) ne kaže posluha, ekonomist Jože P. Damijan njegove zahteve primerja s Superhikom, antijunakom iz stripa Alan Ford, ki ima poslanstvo jemati revnim, da bi dajal bogatim. Cipras je v pogajanjih namreč že prekoračil vse rdeče črte, ki mu jih je zarisala socialistična leva platforma, slednja sestavlja kar tretjino poslancev koalicije strank Siriza v grškem parlamentu. »IMF je ta predlog zavrnil. In ga obrnil tako, da je višje breme prenesel iz korporacij na upokojence, kmete in podjetnike z grških otokov,« povzema Damijan.

Twitter

»Ta nenavadni položaj kaže na to, da MDS nima interesa doseči dogovora oziroma da glede tega podpira neke partikularne interese,« je sporočil Cipras. Upravičeno se sprašuje, zakaj institucije trojke to sploh počnejo, od grške vlade so namreč dobile že praktično vse, kar so zahtevale, uprla se jim je le na točki rezov v pokojnine in nižanja upokojitvene starosti. Cipras nima veliko manevrskega prostora, iz evroobmočja ne more izstopiti, saj za kaj takšnega nima javnomnenjske podpore, trojki pa prav tako ne more več popuščati, saj ga bodo sicer za pete obesili radikalni socialisti v njegovi lastni stranki.

Se načrtuje mehki državni udar?

Tega se očitno zavedajo tudi evropski tehnokrati, ki so se že začeli pogovarjati s predstavniki grške opozicije. Na družbenem omrežju se je glede tega že hvalila centristična stranka To Potami. Njen voditelj Stavros Teodorakis je pred evropskim komisarjem za ekonomske in finančne zadeve Pierrom Moscovicijem klečeplazil z obljubami, da bi njegova stranka znala najti rezerve z rezi v javnem sektorju namesto z novimi davki, kjer denar išče Siriza. V Bruslju naj bi bila ob Teodorakisu še voditelja drugih dveh opozicijskih strank – konzervativne Nove demokracije in socialdemokratskega Pasoka. Med privrženci Sirize se zato pojavljajo spekulacije, da institucije trojke načrtno »torpedirajo« pogajanja in tako Grčijo potiskajo v bankrot. Upali naj bi, da jo bo to potegnilo v predčasne volitve, na katerih bi stranke, naklonjene interesom trojke, slavile nad Sirizo.

Twitter

Od Grčije zahtevajo brezpogojno kapitulacijo

Včeraj do 11. ure so posojilodajalci iz vrst trojke postavili rok Ciprasu, naj jim stopi nasproti. Pri tem so od njega zahtevali ostrejše reze kot od vseh prejšnjih grških vlad. Odkrito so mu zagrozili, da bodo v nasprotnem primeru dve uri pozneje sprejeli lastne pogoje, v katere mora grška stran brezpogojno privoliti, sicer ne bo dobila paketa finančne pomoči, od katerega je brezpogojno odvisna, če želi »servisirati« dolg institucijam trojke. To so tudi storili, drama pa se bo dalje odvijala do sobote.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste